Știri 4 aprilie 2017

Înalt Prea Sfințitul Teodosie a ieșit de sub controlul judiciar în dosarul în care este acuzat de obţinere fără drept de fonduri europene.
Curtea de Apel Constanţa a decis, ieri, să admită solicitarea Ierarhului Tomisului.
Decizia a fost însă atacată de procurorii DNA la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, unde va fi luată o decizie definitivă.

RATC va introduce de mâine linia 51B.
Mare parte din traseu se desfășoară exact pe traseul liniei 51, adică până la halta Traian.
Autobuzele vor circula zilnic între orele 5.20 – 9.30 și 13.15 – 18.00, sâmbăta și duminica între orele 5.45 – 9.30 și 13.15 – 18.00, și vor fi două autobuze care vor circula din 30 în 30 de minute.
Abonamentele pe linia 51 vor fi valabile și pe linia 51B.

Liberalizarea pieţei gazelor naturale, care a avut loc la 1 aprilie, va duce la scumpirea semnificativă a încălzirii locuinţelor.
Vor fi afectaţi atât posesorii de centrale termice de apartament, cât şi clienţii reţelelor de încălzire centralizată, care folosesc gaze naturale, ca materie primă.
Pentru clienţii casnici, preţul a fost majorat, deocamdată, cu doar 2%, dar specialiştii se aşteaptă la creşteri de aproximativ 30% pentru toţi consumatorii de gaze naturale – inclusiv pentru CET-uri, odată cu apropierea sezonului rece viitor.

Persoanele care fac cumpărături pe internet trebuie să se asigure că vânzătorul este o firmă şi nu o persoană fizică.
În cazul în care apar probleme, singura cale de atac este instanţa.
Potrivit comisarului Cristina Rusu, tranzacţiile realizate între persoanele fizice nu se pot reclama la Protecţia Consumatorului.
Returnarea în 14 zile calendaristice se referă doar la comerţul online.
Cel mai grav este atunci când datele vânzătorului de pe internet se rezumă doar la un număr de telefon.

Plămânii au și funcţia de a produce sânge.
Este descoperirea revoluționară pe care au făcut-o cercetătorii de la Universitatea California.
Aceasta poate schimba, totodată, modul de tratare a unor afecțiuni ale sângelui.
În urma experimentelor realizate pe şoareci, specialiştii au descoperit că plămânii nu doar facilitează respiraţia, dar au atribuţii importante şi în mecanismul de producere a sângelui, alături de măduva osoasă.
Noile analize arată că în plămâni se produc 10 milioane de trombocite pe oră.

Elevii din învățământul profesional și tehnic pot beneficia de masă și cazare gratuită.
Așa au stabilit, ieri, senatorii în ședința de plen prin adoptarea propunerii legislative.
Președintele Comisiei de învățâmânt din Senat, Ecaterina Andronescu a explicat că prin această inițiativă legislativă se creează un cadru juridic necesar pentru autoritățile locale în așa fel să poată să finanțeze școlile locale cu precădere acolo unde au mare nevoie de formarea de profesioniști.
Senatorul Liliana Sbîrnea a adăugat că majoritatea celor care se îndreaptă către învățământul profesional provin din familii cu o situație precară și că prin acest act normativ s-a urmărit reducerea abandonului școlar.
Senatul este cameră decizională în acest caz.

Carnea de porc se va scumpi, de luna aceasta, în medie, cu 15-30%.
În primul trimestru al anului, preţul mediu de achiziţie pentru carcasa de porc a fost cu 26% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 12% peste valoarea înregistrată în 2015.
Printre cauzele care au condus la majorarea preţului cărnii de porc la nivel european se află creşterea exportului în ţările asiatice, anul trecut, respectiv scăderea efectivelor de porcine.

Spanacul şi căpşunile conțin cele mai multe pesticide, iar porumbul și avocado, cele mai puține.
Un grup de lucru pentru probleme de mediu din cadrul Departamentului Agriculturii din SUA a analizat 48 de fructe și legume cultivate prin practici obișnuite.
Cel mai înalt nivel de substanțe chimice a fost găsit în căpșuni, spanac, nectarine, mere, piersici, ţelină, struguri, pere, cireșe, roșii, ardei grași și cartofi.
Alimentele cu cele mai puține pesticide au fost porumbul, avocado, ananasul, varza, ceapa, mazărea congelată, papaya, sparanghelul, mango, pepenii, vinetele, kiwi, pepenele galben, conopida și grapefruit-ul.
Consumatorii nu ar trebui să fie îngrijoraţi cu privire la rezultate, deoarece, potrivit producătorilor, important este ca producția agricolă să nu fie poluată, fructele și legumele să fie bine spălate, depozitate într-un loc răcoros, separat de carnea crudă și fructele de mare.

Autoritățile române vor verifica informațiile cuprinse pe eticheta alimentelor.
Apoi vor recolta probe de la raft din diferite produse alimentare obișnuite de către firme europene, în vederea corelării compoziției cu datele menționate pe etichetă.
Asociațiile de protecție a consumatorilor și guvernele au reclamat că unii producători de alimente folosesc ingrediente mai ieftine în produsele destinate Europei Centrale și de Est decât cele incluse în produsele sub aceleași branduri comercializate în Germania și Austria.
În ultimele săptămâni, Ungaria, Bulgaria, Cehia sau Slovacia au acuzat faptul că unele produse alimentare nu au același standard cu produse identice din Occident.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept