Știri 3 aprilie 2017

Constănţenii sunt invitaţi la concertul „În vremea aceea”.
Acesta va fi susţinut de corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului, astăzi, de la ora 18 la Casa de Cultură din Constanta.
Fresca muzicală pentru soliști, cor și orchestră este compusă de preotul Ion Popescu Runcu, reprezintă o transpunere pe note a Patimilor lui Iisus şi se finalizează cu Învierea Mântuitorului.
Concertul este dirijat de pr. Arhid. Ion Iulian Dumitru.
Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Tomisului în colaborare cu Orchestra Teatrului de Operă și Balet Oleg Danovski.
Biletele se găsesc la agenția casei de cultură și la pangarele tuturor bisericilor din Constanța.
Primii zece ascultători fideli ai Radio Dobrogea primesc o invitație gratuită pentru două persoane ce este oferită de Arhiepiscopia Tomisului la sediul Radio Dobrogea.

Astăzi este Ziua Jandarmeriei Române.
Momentul marchează 167 de ani de existenţă a instituţiei care are ca scop apărarea ordinii şi a liniştii publice, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, protecţia instituţiilor fundamentale ale statului şi combaterea actelor de terorism.
Jandarmeria Română a fost înfiinţată la 3 aprilie 1850 printr-un ordin domnesc al domnitorul Grigore Alexandru Ghica.
Prin această lege, Jandarmeria a dobândit caracter militar şi juridic şi i s-au stabilit principiile de organizare şi funcţionare.

Guvernul a decis acordarea salariului minim pe economie pentru ucenici şi stagiari.
Banii sunt cofinanţaţi prin Programul Operaţional Capital Uman. Angajatorul care încheie un contract de ucenicie beneficiază, la cerere, pe perioada derulării acestuia (între 1 şi 3 ani), de o sumă în cuantum de 1.125 lei/lună, din bugetul asigurărilor pentru şomaj.
Totodată, Guvernul a decis să acorde angajatorilor câte 1.350 de lei/lună, pentru a stimula încheierea contractelor de stagiu cu absolvenţi de învăţământ superior.

România are cele mai scăzute prețuri la carburant.
Astfel, potrivit datelor Eurostat, în ţara noastră preţul mediu pentru benzină şi pentru motorină este de 1,01 euro.
Cea mai scumpă benzină se vinde în Italia, unde un litru costă 1,53 de euro, iar preţul cel mai mare la motorină se găseşte în Suedia, cu 1, 41 euro/litru.
În România, diferenţele de preţ de la pompă se explică prin politicile comerciale luate de fiecare benzinărie în parte.

Legea Salarizării Unitare va intra în vigoare la 1 iulie.
Afirmația aparține ministrului Consultării publice şi dialogului social, Gabriel Petrea.
El a spus că prioritatea o reprezintă sistemul sanitar şi principiul de bază al viitoarei legi este că va fi acelaşi salariu minim pe economie atât în doemeniul privat cât şi la stat.
Legea prevede că pentru un medic rezident salariul va fi de 1.200 de euro pe lună, iar pentru medicul specialist de 3.600 de euro.
Gabriel Petrea a mai spus că de la 1 ianuarie 2018 salariul minim pe economie va fi majorat la 1.550 de lei.

Centrul Naţional de Resurse Umane va acorda asistenţă tuturor medicilor care doresc să se întoarcă în ţară.
Acesta va funcţiona de astăzi, în cadrul Ministerului Sănătăţii.
Ministrul Florian Bodog spune că are deja semnale din Germania şi Anglia privind întoarcerea în România a unor doctori, după anunţul privind majorarea salariilor medicilor.
În plus, ministrul are în vedere unele măsuri pentru a completa deficitul de medici din mediul rural şi oraşele mici.

Astăzi au început lucrările pe Podul de la butelii.
Traficul se desfășoară restricționat, iar autoturismele de mare tonaj nu mai au acces pe pasaj, cu excepția transportului în comun.
Circulația pe pasajul de pe strada Cumpenei, pe sensul de deplasare către CET, a fost oprită.
Traficul se desfășoară în ambele direcții, însă pe câte o bandă, pe sensul de mers către bulevardul IC Brătianu.

Mai multe categorii de persoane vor primi facilităţi la transportul public de călători pe raza municipiului Constanţa din partea primăriei.
Astfel, vor beneficia de gratuitate persoanele în vârstă de peste 70 de ani, indiferent de venituri, pensionarii cu pensii de până la 1.250 de lei inclusiv, persoanele în vârstă de peste 60 de ani care nu realizează venituri, elevii și studenţii orfani sau proveniţi din casele de copii.
De asemenea, primesc gratuitate persoanele cu dizabilităţi şi asistenţii personali ai acestora, nevăzătorii şi însoţitorii lor.

Un grup de voluntari din localitatea Mangalia organizează sâmbătă o acţiune de donare de sânge în colaborare cu Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța și Spitalul Municipal Mangalia.
Donările se vor face între orele 08.30- 13.30.
Sunt aşteptate toate persoanele sănătoase din localitatea Mangalia și localităţile învecinate care doresc sa îi ajute pe pacienţii care au nevoie de tratament transfuzional.

Austria a decis să interzică fumatul pentru orice persoană sub 18 ani, începând de anul viitor.
Reprezentanţii tineretului din cele nouă landuri austriece au aprobat propunerile ministerului pentru tineret privind reducerea fumatului.
Singurele ţări din Europa unde tinerii de minim 16 ani mai pot cumpăra ţigări sunt Belgia, Liechtenstein şi Luxemburg.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept