Știri 30 martie 2017

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi pe Sfântul Cuvios Ioan Scărarul.
Acesta s-a născut în a doua jumătate a secolului al VI-lea şi este originar din Palestina.
Timp de 40 de ani a dus o viaţă ascetică, apoi a devenit îndrumător al monahilor din Sinai, rostind cuvinte de învăţătură în duminici şi sărbători.
A fost ales egumen al Sinaiului, perioadă în care a redactat opera sa de căpătâi, intitulată „Scara” sau „Scara Raiului”, una dintre cele mai cunoscute cărţi de spiritualitate creştin ortodoxă. Din acest motiv, sfântului i s-a atribuit şi supra-numele de Scărarul.
Sfântul Ioan Scărarul s-a mutat la Domnul în jurul anului 649.

Astăzi, de la ora 19, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sf. Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite, urmată de Taina Sf. Maslu, la Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului de lângă localitatea 23 August.
De asemenea, vineri, de la ora 17.00, Ierarhul nostru va oficia Denia Acatistului Bunei Vestiri la Catedrala Arhiepiscopală.
Sâmbătă, de la ora 8.30, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sf. Liturghie la biserica Sf. Maria Egipteanca din stațiunea Mamaia, cu prilejul hramului.
Tot sâmbătă, la ora 16.00, la biserica „Sfântul Haralambie” din Constanța, Arhiepiscopul Tomisului va întâmpina racla cu moaștele Sfintei Maria Magdalena, adusă de la mănăstirea Pantocrator din localitatea Drăgăneşti Vlaşca, jud. Teleorman.
Sfintele moaște vor rămâne spre cinstire până luni, 3 aprilie, ora 15.
Duminică, de la ora 8.45, IPS Teodosie, împreună cu PS Galaction, Episcop al Alexandriei și Teleormanului, va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sf. Haralambie” (zona Boema).

Constănțenii sunt invitați la o conferință duhovnicească.
Tema o constituite ’’Principii de alimentație creștină’’ și va fi susținută de părintele protosinghel Iustin Petre, starețul Mănăstirii Sf. Ioan Casian.
Evenimentul se va desfășura astăzi, de la orele 18, la Casa de Cultură din Constanța.
Organizatorii sunt Darul Bunicii, Pur și Simplu și Ana Bistro.
Intrarea va fi liberă.

Constănţenii sunt invitaţi la concertul „În vremea aceea”.
Acesta va fi susţinut de corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului, luni, de la ora 18 la Casa de Cultură din Constanta.
Fresca muzicală pentru soliști, cor și orchestră este compusă de preotul Ion Popescu Runcu, reprezintă o transpunere pe note a Patimilor lui Iisus şi se finalizează cu Învierea Mântuitorului.
Concertul este dirijat de pr. Arhid. Ion Iulian Dumitru.
Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Tomisului în colaborare cu Orchestra Teatrului de Operă și Balet Oleg Danovski.
Biletele se găsesc la agenția casei de cultură și la pangarele tuturor bisericilor din Constanța.

Astăzi se împlinesc 28 de ani de la mutarea către Domnul a părintelui Nicolae Steinhardt.
S-a născut pe 29 iulie 1912, într-o familie evreiască și este fiul inginerului și arhitectului Oscar Steinhardt.
S-a convertit la religia creștină ortodoxă în închisoarea de la Jilava, și-a luat numele de fratele Nicolae și s-a călugărit după punerea sa în libertate.
Este autorul unei opere unice în literatura română, Jurnalul fericirii și a fost doctor în drept constituțional.
Părintele Nicolae Steinhardt a trecut la cele veșnice, în urma unui infarct, pe 30 martie 1989 la Baia Mare.

Avortul nu este un drept.
Administrația Trump a mai obținut o victorie importantă, de data aceasta la ONU, după ce a tăiat fondurile ONG-urilor care practică avorturile sau furnizează informații în acest sens.
Potrivit acordului final al reuniunii Comisiei privind Statutul Femeilor, avortul nu a fost inclus între „drepturile sexuale și reproductive și a fost afirmată importanța rolului femeii care se dedică familiei.
Meritul îi revine noului ambasador ONU Nikki Haley, care a luat poziție clară în favoarea protejării adevăratelor drepturi ale omului, în primul rând a dreptului la viață.

Cuantumul stimulentului de inserţie se majorează de luna viitoare de la 616 la 650 lei.
Conform Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţii Sociale Constanţa, stimulentul de inserţie se acordă doar acelor părinţi care-şi scurtează concediul pentru creşterea copilului.
Această creştere are loc în condiţiile în care, la data de 1 februarie se mai înregistrase deja o mărire, de la 531 lei, la 616 lei.
Mamele vor intra, însă, în posesia banilor, abia începând cu luna mai.
Plata stimulentului de inserţie încetează când copilul împlineşte doi ani.

Manualele școlare vor fi revizuite.
Potrivit ministrului Educației, Pavel Năstase, aceste sunt foarte încărcate.
El a mai precizat că abordarea sa pleacă de la opt competenţe de bază care să fie dezvoltate gradat pe fiecare clasă şi să se regăsească în conţinutul manualelor respective.
Ministrul a mai spus că sunt ţări foarte dezvoltate care nu folosesc manuale, ci profesorul îşi pregăteşte lecţiile plecând de la un program-cadru aprobat de ministru.

Un comparator al preţurilor gazelor pentru consumatorii casnici va fi disponibil de luni pe site-ul ANRE.
Acesta va permite consumatorilor să vadă care sunt furnizorii disponibili în zona în care locuieşte şi ce oferte au aceştia.
Preţul gazelor de producţie internă va fi liberalizat de la 1 aprilie, iar tariful final al gazelor pentru populaţie va creşte cu 1-2%.
Liberalizarea pieţei gazelor va permite consumatorilor să-şi aleagă furnizorul care oferă cele mai avantajoase preţuri.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept