Știri 29 martie 2017

Biserica Ortodoxă a rânduit ca, în a cincea săptămână a Postului Mare, în lăcaşele de cult să se oficieze miercuri slujba deniei Canonului cel Mare, iar vineri denia Acatistului Născătoarei de Dumnezeu.
Astfel, astăzi, de la ora 17, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Denia Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.
Mâine, de la ora 9.00, Ierarhul Tomisului va oficia Taina Sfântului Maslu la Capela „Sfântul Nicolae și Sfinții Apostoli Petru și Pavel” a Penitenciarului Poarta Albă, urmată de un cuvânt de învățătură adresat persoanelor private de libertate.
Totodată, au fost aduse spre cinstire moaștele Sfinților Epictet și Astion care vor rămâne timp de o săptămână.
Tot Mâine, la ora 13, pe scena Casei de cultură din localitatea Cumpăna, Corala bărbătească „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului, acompaniată la pian de prof. Silvia Țigmeanu, va susține oratoriul prepascal „În vremea aceea…”, la aniversarea veteranului de război, Ceapă Ion, care va împlini vârsta de 100 ani.
Apoi, de la ora 19, Ierarhul nostru va oficia Sf. Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite, urmată de Taina Sf. Maslu, la Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului de lângă localitatea 23 August.
De asemenea, vineri, de la ora 17.00, Ierarhul nostru va oficia Denia Acatistului Bunei Vestiri la Catedrala Arhiepiscopală.
Sâmbătă, de la ora 8.30, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sf. Liturghie la biserica Sf. Maria Egipteanca din stațiunea Mamaia, cu prilejul hramului.

Constănțenii sunt invitați la o conferință duhovnicească.
Tema o constituite ’’Principii de alimentație creștină’’ și va fi susținută de părintele protosinghel Iustin Petre, starețul Mănăstirii Sf. Ioan Casian.
Evenimentul se va desfășura mâine, de la orele 18, la Casa de Cultură din Constanța.
Organizatorii sunt Darul Bunicii, Pur și Simplu și Ana Bistro.
Intrarea va fi liberă.

Constănţenii sunt invitaţi la concertul „În vremea aceea”.
Acesta va fi susţinut de corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului, luni, de la ora 18 la Casa de Cultură din Constanta.
Fresca muzicală pentru soliști, cor și orchestră este compusă de preotul Ion Popescu Runcu, reprezintă o transpunere pe note a Patimilor lui Iisus şi se finalizează cu Învierea Mântuitorului.
Concertul este dirijat de pr. Arhid. Ion Iulian Dumitru.
Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Tomisului în colaborare cu Orchestra Teatrului de Operă și Balet Oleg Danovski.
Biletele se găsesc la agenția casei de cultură și la pangarele tuturor bisericilor din Constanța.

Credința ar putea fi manifestată liber în școlile din statul american Florida.
Proiectul de lege este atacat de unii care se tem ca acesta ar incalca separarea intre Biserică și stat.
Joia trecuta, Senatul din Florida a votat pentru aprobarea legislaţiei care să desființeze normele anterioare care împiedicau ca slujbele și evenimentele religioase sa aiba loc pe proprietatea școlii.
Odată cu noua legislație, școlile publice din Florida devin obligate să le permită studenților să își poată face rugăciunile în timpul orelor de școală, sa le acorde accesul la facilități școlare destinate gruparilor religioase, anterior strict interzise.

Toate Punctele Enel din judeţele Constanța, Ialomița, Călărași și Tulcea vor fi închise mâine.
Măsura a fost luată pentru lucrări de mentenanță la sistemul informatic.
Clienții pot găsi informații privind evidența facturilor de energie electrică, calculator tarifar, soldul şi plățile efectuate precum şi înregistrarea indexului fie prin intermediul aplicatiei pentru telefonul mobil MyEnel App sau accesând pagina www.enel.ro.
Pentru perioada în care nu este prevăzut program cu publicul, nu se vor face preavizări sau deconectări de la reţeaua de energie electrică.

Preţul biletelor RATC rămâne deocamdată, neschimbat.
Declarația a fost făcută de directorul regiei, Ovidiu Tănase.
El a precizat că este posibilă o scumpire a biletelor de la toamnă sau de anul viitor.
Situaţia economică a RATC va fi discutată vineri, de consilierii locali constănţeni, care vor supune la vot proiectul privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al RATC pe anul 2017.

Copiii români petrec între 3 și 5 ore pe zi, la calculator și pe telefon.
Circa 15 la sută dintre copii au telefon şi calculator simultan, iar timpul petrecut pe dispozitivele lor creşte constant.
Dacă la vârsta de cinci ani ei petrec circa 3 ore pe zi folosindu-le, în apropierea majoratului ajung până la 5 ore pe zi.
Așa arată un studiu, care atenționează că, pe profilele personale publice, copiii sunt expuși răufăcătorilor și pot fi contactați direct, pentru a fi hărțuiți sau pentru a fi infectați cu diverse amenințări informatice.
Specialiștii susțin că folosirea excesivă a acestor dispozitive de la vârste fragede poate avea consecințe negative asupra dezvoltării fizice și emoționale a copilului și îl poate expune unor riscuri nedorite.

Deputaţii au votat ieri, scoaterea de pe lista de vot final a iniţiativei cetăţeneşti de revizuire a Constituţiei, la solicitarea liderului PSD, Marcel Ciolacu.
Acesta a susţinut că iniţiativa trebuie transmisă Birourilor permanente reunite, invocând un conflict de competenţe între cele două camere.
Ieri în şedinţa de plen, nu erau întrunite condiţiile de prezenţă pentru adoptarea iniţiativei cetăţeneşti.
Astfel, erau necesare 219 voturi „pentru”, iar totalul deputaţilor era de 142.

Epidemia de rujeolă se răspândește rapid în Europa.
Avertizarea vine din partea Organizației Mondiale a Sănătății, care spune că numărul de îmbolnăviri a explodat în primele luni ale anului şi dau ca exemplu negativ România şi Italia.
În ţara noastră, au fost confirmate până acum 3.400 de cazuri şi 17 decese, începând cu ianuarie 2016, iar în Italia numărul cazurilor a ajuns la 850.
În acest moment, în 14 din cele 53 de ţări europene există un risc mare de epidemie.
Președintele Societății de Microbiologie, Alexandru Rafila, a atras atenția că singura soluție pentru stoparea acestei epidemii este ca părinții să își vaccineze copiii.

Guvernul ia în calcul lansarea unor noi programe din fonduri europene pentru combaterea sărăciei în rândul copiilor.
În momentul de faţă există un proiect pilot la Bacău prin care minorilor li se asigură un pachet minim de servicii, inclusiv medicale.
Ministrul delegat pentru fonduri europene, Rovana Plumb, a anunţat că practica ar putea fi extinsă anul acesta în toată ţara.
Potrivit celui mai recent raport, întocmit de organizaţia „Salvaţi copiii”, peste 26 de milioane de copii europeni se află în prag de sărăcie, adică unul din trei,dar în România, procentul este mai mare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept