Știri 28 martie 2017

Biserica Ortodoxă a rânduit ca, în a cincea săptămână a Postului Mare, în lăcaşele de cult să se oficieze miercuri slujba deniei Canonului cel Mare, iar vineri denia Acatistului Născătoarei de Dumnezeu.
Astfel, mâine, de la ora 17, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Denia Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.
Joi, de la ora 9.00, Ierarhul Tomisului va oficia Taina Sfântului Maslu la Capela „Sfântul Nicolae și Sfinții Apostoli Petru și Pavel” a Penitenciarului Poarta Albă, urmată de un cuvânt de învățătură adresat persoanelor private de libertate.
Totodată, de astăzi vor fi aduse spre cinstire moaștele Sfinților Epictet și Astion care vor rămâne timp de o săptămână.
Tot joi, la ora 13, pe scena Casei de cultură din localitatea Cumpăna, Corala bărbătească „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului, acompaniată la pian de prof. Silvia Țigmeanu, va susține oratoriul prepascal „În vremea aceea…”, la aniversarea veteranului de război, Ceapă Ion, care va împlini vârsta de 100 ani.
Apoi, de la ora 19, Ierarhul nostru va oficia Sf. Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite, urmată de Taina Sf. Maslu, la Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului de lângă localitatea 23 August.
De asemenea, vineri, de la ora 17.00, Ierarhul nostru va oficia Denia Acatistului Bunei Vestiri la Catedrala Arhiepiscopală.
Sâmbătă, de la ora 8.30, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sf. Liturghie la biserica Sf. Maria Egipteanca din stațiunea Mamaia, cu prilejul hramului.

Icoana Maicii Domnului Grabnic Ascultătoare a sosit în această dimineață la biserica Duminica Tuturor Sfinților din Constanța.
Credincioșii se pot închina și moaștelor Sfinților Nectarie, Gheorghe, Teodor Tiron, Trifon și Luca al Crimeei, aduse de la biserica Sf. Nectarie din Constanța.
Biserica Duminica Tuturor Sfinților este situată pe strada Răzvan Vodă, în zona podului de cale ferată din Brătianu.

Lucrările de reabilitare a „Podului de la Butelii” vor începe luni, 3 aprilie.
Primarul Constanţei, Decebal Făgădău, a declarat, în urmă cu o lună, că încearcă să restrângă termenul de execuţie de 12 luni şi a promis că reparaţiile „nu vor fi o repetiţie a podului de la Agigea”.
Făgădău a precizat că pe perioada lucrărilor vor fi adoptate mai multe soluţii astfel încât cel puţin transportul public de călători să nu aibă de suferit.
Proiectul are o valoare de aproximativ 1,2 milioane de euro, fonduri din bugetul local.

La Constanţa se va deschide, în premieră pentru Dobrogea, Şcoala de Gladiatori.
Aceasta este organizată de Asociaţia România – Dacia Casa Noastră – Ludus Danais Tomis.
Tehnicile de luptă ale gladiatorilor vor fi predate de preşedintele Asociaţiei, Octavian Manu, instruit la rândul său de cei mai buni gladiatori din Roma.
Colaboratorul Asociaţiei, Laura Stroe, a declarat că Şcoala se deschide oficial vineri, 31 martie, în Constanţa, în cartierul Km 4-5, iar prima oră de curs va fi gratuită.

Legea violenţei în familie vine cu reguli noi.
Agresorul ar putea fi obligat, de instanţă, să meargă, periodic, la secţia de poliţie.
Perioada la care trebuie să se prezinte în faţa autorităţilor va fi stabilită de judecători.
De asemenea, agresorul trebuie să anunţe poliţia dacă îşi schimbă locuinţa şi să comunice adresa noului domiciliu, în cazul în care există un ordin de evacuare din casa familiei.
Legea a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

Daniel Constantin și-a pierdut oficial funcțiile.
Coaliţia de guvernare a decis, ieri, să-l înlocuiască pe Daniel Constantin din funcţiile de vicepremier şi ministru al mediului, după ce ALDE i-a retras sprijinul politic.
Premierul Sorin Grindeanu a anunţat, deja, că va înainta Administraţiei Prezidenţiale propunerile făcute de ALDE.
Graţiela Gavrilescu, în prezent ministru pentru relaţia cu parlamentul, este propusă pentru Ministerul Mediului, a cărui conducere a mai asigurat-o şi în cabinetul Ponta.

Camera Deputaţilor a adoptat pe articole proiectul de modificare a definiţiei familiei în Constituţie.
Proiectul va merge la votul final în forma în care a ajuns la Parlament.
Singurul amendament susţinut în plen, respins cu o largă majoritate, viza doar limitarea explicită a căsătoriei la ”uniunea dintre bărbat şi femeie”, fără ca această uniune să fie pusă la baza familiei în genere.
Toate inițiativele parlamentare de legiferare a parteneriatului civil au fost până acum respinse.

Patru din zece români care consumă băuturi energizante au palpitații, greață sau dureri de cap.
Medicii spun că cei mai expuși sunt adolescenții și tinerii care consumă băutura combinată cu alcool.
Principala problemă ar fi conținutul mare de cafeină, astfel că o băutură energizantă poate avea chiar și de trei ori mai multă cofeină decât doza recomandată.
Un studiu realizat de Institutul de Sănătate Publică arată că, în cazul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani, 45% beau ocazional băuturi energizante, iar 23% săptămânal.

Sute de mii de locuinţe din ţară s-au debranşat de la sistemul centralizat de încălzire.
În 9 județe, întreaga populație a ales debranșarea și folosește sisteme proprii de încălzire a locuinței.
Printre ele se numără Alba, Bistrița, Satu Mare și Ialomița.
Pe locul al doilea în topul suprimării contractelor cu RADET se află judeţul Constanţa, cu 3.000 de deconectări anul trecut.
Cifrele, prezentate de o firmă producătoare de centrale termice pe gaz, sunt contrazise, însă, de reprezentanţii RADET.
Potrivit acestora, numărul debranșărilor făcute anul trecut este de aproximativ 2.500, și nu 3.000.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept