Știri 22 martie 2017

Biserica Ortodoxă va prăznui sâmbătă Bunavestire.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia vineri, de la ora 17, slujba Vecerniei la biserica „Buna Vestire” din Năvodari.
În timpul slujbei, ierarhul, preoții și credincioșii vor merge în procesiune, cu moaștele Sfinților Epictet și Astion, pe următorul traseu: biserica „Buna Vestire” – str. Constanței – centru – întoarcere la biserică pe str. Albinelor.
De asemenea, astăzi la ora 16 va fi adusă spre închinare Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Grabnic Ascultătoare din Ucraina, care va rămâne la biserica din Năvodari până sâmbătă.
Apoi, de la ora 19.30, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Buna Vestire” din Constanța, de pe str. Dionisie cel Mic.
Sâmbătă, de la ora 8.30, Ierarhul nostru va săvârși slujba de sfințire mică a apei, urmată de Sfânta Liturghie la mănăstirea „Buna Vestire”, situată pe drumul dintre localitățile Mircea Vodă și Țibrinu.
Duminică, Ierarhul Tomisului va oficia, de la ora 8.45, Sfânta Liturghie la mănăstirea Strunga, care va sărbători hramul bisericii mari, Buna Vestire.

Constănţenii sunt invitaţi la Marşul pentru Viaţă.
La solicitarea preoților, în Arhiepiscopia Tomisului, acesta se va desfăşura duminică, 26 martie, datorită programului pastoral-misionar foarte încărcat de praznicul Bunei Vestiri.
Marșul va începe la ora 13, cu plecare de la Catedrala arhiepiscopală, pe următorul traseu: Piața Ovidiu – Str. Mircea cel Bătrân – Capitol – Spitalul Județean – B.dul Tomis – Capitol – Piața Ovidiu.
Scopul marşului este sensibilizarea întregii societăţi în privinţa avortului şi a efectelor negative ale acestuia asupra familiei şi civilizaţiei umane.
Acţiunea este organizată de către Asociația „Simplu – Provita”, căreia i s-au alăturat: Arhiepiscopia Tomisului, Școala Brâncovenească, ASCOR, „Studenți Pentru Viață” Constanța.

Astăzi este Ziua Mondială a Apei.
Decizia instituirii acestei sărbători a fost luată în cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite pentru Mediu şi Dezvoltare din anul 1992.
În România, această zi se sărbătoreşte din anul 1993 şi are ca scop aducerea în atenţia societăţii a problemelor legate de necesitatea protejării cantitative şi calitative a apelor.

Românii vor da ceasurile cu o oră înainte în noaptea de sâmbătă spre duminică.
Astfel, România va trece la ora de vară, iar ora 3 va deveni ora 4.
Măsura se aplică în România din anul 1979 şi permite folosirea optimă a luminii naturale şi reducerea iluminatului artificial.

Mai mulți constănțeni vor rămâne, mâine, fără apă.
Pentru remedierea unei defecțuni în zona intersecției dintre bulevardul Tomis cu bulevardul Alexandru Lăpușneanu, va fi întreruptă furnizarea apei potabile mâine, în intervalul orar 9.30 – 15.30.
Vor fi afectați consumatorii din perimetrul delimitat de strazile Poporului – Mihai Viteazu – Alexandru Lăpușneanu – Farului – Tomis – Poporului, cei de pe bulevardul Tomis pe tronsonul delimitat de intersecțiile cu bulevardul Alexandru Lăpușneanu și strada Petru Vulcan – blocurile TS.

Astăzi se încheie prima etapă pentru înscrierea la clasa pregătitoare.
Copiii înscriși în această perioadă sunt repartizați, în funcție de alegerea părinților și de alte criterii, pe locurile disponibile din școli.
Potrivit calendarului, astăzi și mâine, la sediile școlilor, precum și pe site-urile inspectoratelor școlare județene vor apărea listele cu copiii înscriși, precum și numărul de locuri libere și lista cu cei care au rămas neînscriși.
Pentru a doua etapă, cererile de înscriere se vor depune în perioada 24 – 30 martie, urmând ca procesarea acestora să se facă până la data de 5 aprilie.

Copiii până la 3 ani sunt exceptați de la plata cheltuielilor de întreţinere ale locuinţei.
Camera Deputaților a aprobat ieri, modificarea Legii privind organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari.
Potrivit expunerii de motive, s-a specificat că includerea minorilor care au sub 3 ani în numărul persoanelor care plătesc cheltuielile de întreţinere ale locuinţei nu se justifică.
De asemenea, se prevede modificarea articolului 49 din lege, în sensul majorării termenului de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari de la maxim 20 de zile la maxim 30 de zile.

Rata avorturilor din România este de două ori mai mare decât în Europa.
Totodată, sistemul de sănătate din România este în colaps, calitatea acestuia plasând țara noastră pe ultimul loc în Europa.
Aceste informații sunt cuprinse în raportul EuroHealth Consumer Index.
Potrivit acestuia, țara noastră înregistrează deficiențe severe în administrarea întregului sector public de sănătate, iar accesul la servicii medicale este inegal.
De asemenea, România înregistrează deficiențe majore la mortalitatea infantilă, fiind pe primul loc în clasament, cu o valoare de aproape 3 ori mai mare decât media statelor europene.

Peste 36.000 de români învață în străinătate.
Specialiștii estimează că dintre aceștia, cel mult 500 se vor întoarce în țară.
Marea Britanie a rămas destinația preferată de tinerii români, urmată de Olanda, Danemarca și Germania.
Universitățile din România încearcă să îi convingă pe absolvenții de liceu să rămână în țară, oferindu-le încă din primul an parteneriate cu firme la care pot face practică.

Guvernul elvețian a respins o lege de interzicere a vălului musulman.
O inițiativă de interzicere a vălului, aparţinând Partidului Popular Elvețian, un partid politic de dreapta, a fost respinsă de către Parlamentul superior elvețian.
Dezbaterea pe aceasta temă a dus la acumularea de tensiuni culturale pe scară largă, în câteva regiuni europene.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept