Știri 21 martie 2017

Astăzi este Ziua Internaţională a Poeziei.
Aceasta a fost instituită de UNESCO, în anul 1999, ca o recunoaştere a faptului că, poeţii şi scriitorii din întreaga lume şi-au adus o contribuţie remarcabilă la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii universale.
Ziua Mondială a Poeziei promovează printre altele şi eforturile editurilor mici care încearcă să se afirme în acest domeniu prin publicarea de colecţii ale poeţilor tineri.
Tot astăzi este și Ziua Internațională a Pădurilor.
Inițiativa își propune să sporească gradul de conștientizare asupra gestionării, conservării și dezvoltării durabile a tuturor tipurilor de suprafețe forestiere, în beneficiul generațiilor prezente și viitoare.
ONU recomandă celor 193 de state membre să organizeze campanii susținute de plantare a arborilor.

15 trasee turistice vor fi disponibile de luna viitoare în Parcul Naţional Munţii Măcinului.
Anunțul a fost făcut de directorul parcului, Viorel Roșca.
Acesta a mai spus că este vorba despre un traseu care începe pe Dealul Consul, din Parcul Naţional Munţii Măcinului.
Potrivit lui Viorel Roșca, acest deal are o istorie de 500 de milioane de ani, care păstrează o grădină botanică în care se regăseşte jumătate din flora României.

Organizația Mondială a Sănătății avertizează asupra pericolului mortal reprezentat de un grup de superbacterii.
Acestea fac parte din categoria de prioritate critică, fiind rezistente la antibiotice și reprezentând un pericol pentru persoanele internate în spitale, pentru copiii din creșe și pentru persoanele din sanatorii.
Conform OMS, bacteriile rezistente la antibiotice, așa-numitele superbacterii, reprezintă o prioritate critică pentru că de multe ori infecțiile cu astfel de patogeni sunt mortale.
Spre exemplu, pacienții care sunt infectați cu Stafilococul auriu rezistent la meticilină se confruntă cu un risc de mortalitate cu 64% mai mare decât cei infectați cu varianta non-rezistentă a stafilococului.

Senatul a respins definitiv „Ordonanţa traseiştilor”.
Aceasta a permis timp de 45 de zile migraţia aleşilor locali la alte partide politice, fără ca aceştia să îşi piardă funcţiile.
Ordonanţa fusese declarată neconstituţională în decembrie 2014, la o lună și jumătate după ce a intrat în vigoare, însă nu a fost respinsă până acum de parlament.
Legea va merge spre promulgare.

BREXIT-ul se va declanşa pe 29 martie.
Premierul britanic, Theresa May va adresa o scrisoare Uniunii Europene prin intermediul căreia va anunța oficial retragerea Marii Britanii din blocul comunitar.
Negociatorii vor avea la dispoziţie doi ani, pentru a ajunge la un acord privind relaţiile viitoare dintre Londra şi Bruxelles.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, va trebui în schimb să distribuie până pe 31 martie un proiect pentru negocierea Brexit-ului către celălalte 27 de ţări ale Uniunii Europene.

Călătorii români vor primi despăgubiri la întârzieri CFR în 2024.
Prevederea din Regulamentul Comisiei Europene potrivit căreia călătorii trebuie despăgubiţi dacă trenurile întârzie mai mult de 60 de minute se va aplica şi în România peste şapte ani, deoarece Ministerul Transporturilor va solicita o derogare a aplicării facilităţii până în anul 2024.
În România, sunt despăgubiți numai călătorii din trenurile internaţionale.
În Europa călătorii primesc despăgubiri, din 2009, de 25% din preţul biletului dacă trenurile întârzie între 60 şi 119 minute sau de 50% pentru întârzieri de peste 120 de minute.
Despăgubirea poate ajunge la 100% plus cazarea pe o noapte la un hotel de trei stele dacă întârzierea trenului a provocat pierderea ultimei legături feroviare din acea zi.

Pe Şoseaua Mangaliei va fi amenajat un nou sens giratoriu.
Primăria Constanţa a emis autorizaţia de construcţie pentru scuarul ce va fi realizat în zona podului Doraly Mall.
Sensul giratoriu va face legătura cu noul centru comercial care va fi ridicat în zonă.
Constănţenii se tem însă că prin crearea unui nou sens giratoriu, mai ales pe timpul verii, când fluxul de maşini este foarte mare, circulaţia în zonă va fi îngreunată.

Lucrările de restaurare a Sfântului Mormânt al lui Iisus Hristos au fost finalizate.
Acestea au început anul trecut, după ce autorităţile israeliene atrăseseră atenţia că existau anumite probleme de siguranţă la elementul central al Bisericii Sfântului Mormânt.
Restaurarea a costat 3,3 milioane de euro, fiind suportată în principal de Bisericile Ortodoxă, Armeană şi Catolică.
Ceremonia de redeschidere pentru public a Sfântului Mormânt al lui Iisus Hristos este programată mâine, în prezenţa unui reprezentant al Sanctităţii Sale Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, şi a unuia din partea Papei Francisc, şeful Bisericii Catolice.

Episcopia Ortodoxe Române a Europei de Nord a transmis recent un apel la rugăciune pentru Camelia-Mihaela Smicală.
După îndepărtarea de cei doi copii ai săi, medicul Camelia-Mihaela Smicală din Finlanda se confruntă cu încă o încercare. Românca a fost dată în judecată de statul finlandez pentru defăimarea autorităților, respectiv a executorilor judecătorești care au intervenit în forță, în urmă cu doi ani, pentru a-i prelua copiii.
Joi, 23 martie, va avea loc prima înfățișare în cadrul acestui proces.
Procuratura îi cere despăgubiri materiale pe care Camelia-Mihaela Smicală nu-și permite să le achite.
De altfel, onorariul avocatului este achitat în urma ajutorului frățesc al românilor din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord care au răspuns apelului PS Macarie.

Noua carte electronică de identitate ar putea intra în vigoare la jumătatea anului viitor.
Proiectul de lege a fost prezentat, ieri, de ministrul de interne, Carmen Dan, care a precizat că documentul va uşura accesul cetăţenilor la diverse servicii, dar şi interacţiunea cu autorităţile. Ea a mai spus că persoanele care vor refuza noul document electronic, din motive religioase sau de conştiinţă, vor putea obţine o carte de identitate simplă, ca şi până acum.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept