Știri 20 martie 2017

Patriarhia Română a stabilit tematica omagială și comemorativă a anului 2019.
Astfel, Patriarhia Română va omagia interpreții de muzică bisericească și va comemora pe cel de-al doilea Patriarh al României, Nicodim Munteanu.
În același an vor fi comemorați și traducătorii cărților bisericești.
În perioada următoare, Cancelaria Sfântului Sinod va întocmi și detalia programul cadru al „Anului omagial al interpreților de muzică bisericească” și al „Anului comemorativ Nicodim Patriarhul și al traducătorilor de cărți bisericești”.
Tematica anului 2019, împreună cu programul cadru vor fi prezentate spre aprobare la proxima ședință de lucru a Sfântului Sinod.

Sute de oameni au participat la Crosul pentru viață, manifestare care precede Marșul pentru viață din 25 martie.
Peste 250 adulți și aproape 150 copii au luat startul la Crosul pentru viață, în parcul bucureștean Alexandru Ioan Cuza.
Alergătorii au putut participa la una din cele două curse de 10 km, respectiv 3 km, și să-și înscrie copiii la cursele dedicate lor.
Scopul crosului a fost sprijinirea femeilor aflate în situații de criză și a familiilor cu copii mici care trec prin momente dificile și pentru care ajutorul prompt este vital.
Crosul a fost organizat și anul acesta de Asociația Studenți pentru viață.
Voluntarii asociației și-au propus sprijinirea unui număr de 10 mame și 14 copii pentru a acoperi costurile nevoilor de bază, adică alimentație, igienă, utilități și consultații medicale.

Astăzi are loc echinocţiul de primăvară.
Astfel, ziua este egală cu noaptea.
De acum, durata zilei va creşte, iar a nopţii va scădea, până pe 21 iunie, la solstiţiul de vară.
Fenomenul astronomic este datorat înclinării axei Pământului, faţă de direcţia luminii Soarelui.

Astăzi este Ziua Mondiala a Fericirii.
Printr-o inițiativă avută în anul 2012, Organizația Națiunilor Unite încurajează guvernele lumii să depună eforturi pentru a asigura starea de bine a fiecărui cetățean.
Fericirea este unul dintre scopurile fundamentale ale fiinţei umane.
Asociațiile internaționale și persoanele fizice sunt invitate să marcheze Ziua Internațională a Fericirii prin diverse activități publice.

Aproape jumătate dintre șomeri vor să plece din România.
Potrivit unui studiu, aproximativ 40 la sută dintre şomerii din România se gândesc să plece din ţară pentru a-şi găsi un loc de muncă.
În ceea ce priveşte românii angajaţi care au fost incluși în acest studiu, o treime ar fi dispuşi să se mute în alt oraş pentru un post mai bun, în timp ce peste 51% dintre ei vor să rămână la actualul loc de muncă.
În ceea ce priveşte o eventuală vacanţă, 45% dintre cei intervievaţi au declarat că nu îşi vor permite o excursie mai scumpă faţă de anii trecuţi.

Contractele colective de muncă vor redeveni obligatorii.
Anunțul a fost făcut de ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea.
Acest lucru va fi prevăzut în noua Lege a dialogului social, care va fi lansată spre dezbatere imediat după intrarea în vigoare a Legii salarizării unice în sistemul bugetar.
Ministrul consideră că Guvernul a făcut o eroare, în 2011, când a eliminat contractele colective de muncă la nivel de ramură şi unitate.

Obiectivele istorice din judeţul Constanţa şi din Bulgaria vor fi puse în valoare cu ajutorul dronelor.
Proiectul intitulat Arhive, desfăşurat de Universitatea din Ruse, Muzeul Regional de Istorie din Ruse şi Muzeul de Istorie din Constanţa, va include reprezentări 3D.
Potrivit profesorului Paul Zahariev, de la Universitatea din Ruse, peste șase luni va fi lansată o nouă expoziție la Muzeul de Istorie din Constanța în care vor apărea toate materialele care fac parte din acest proiect.
Acesta a început în aprilie 2016 şi se va finaliza în luna octombrie a acestui an.
Valoarea proiectului este de peste 490 de mii de euro, din care peste 420 de mii provin din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Cărţile de identitate vor fi schimbate cu cărţi electronice.
Potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne, acestea vor putea fi eliberate de la naştere, la solicitarea părinţilor, cu valabilitate doi ani, patru ani sau zece ani, în funcţie de vârsta titularului.
Pe cartea electronică de identitate vor fi datele titularului, precum şi date biometrice, respectiv imaginea facială şi amprentele de la două degete.
După introducerea cărţii electronice de identitate nu va mai fi folosit cardul de sănătate.

12.000 de bolnavi vor primi tratament fără interferon.
Dintre acesștia, 2.000 au ciroză hepatică decompensată şi 10.000 au hepatită C în diverse stadii.
Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate dau asigurări că în primul caz contractele au fost semnate, iar pentru restul, negocierile se vor încheia săptămâna viitoare.
Pe baza protocolului aprobat de Ministerul Sănătăţii, comisia de experţi din CNAS va elabora formularul specific care va fi completat de medicul prescriptor la momentul eliberării reţetei.
Aceste medicamente, la fel ca şi celelalte din programul naţional, nu vor mai avea nevoie de aprobarea CNAS.

Chiriile în blocurile ANL ar putea scădea.
Guvernul intenţionează să reducă nivelul chiriilor ANL la maxim 10-20% din valoarea unui salariu minim pe economie, adică maxim 290 lei.
Dacă acum chiriaşii unei garsoniere ANL plătesc 170 de lei, în noua variantă vor achita 85 de lei, adică o scădere de 50%.
La fel, chiriaşii care locuiesc în apartamente cu două camere, care acum plătesc minim 237 lei, după noile calcule vor plăti cel puţin 120 de lei.
În cazul celor care au închiriat trei camere în blocurile ANL, de la circa 300 de lei cât trebuie să plătească acum, chiria se reduce la minim 150 lei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept