Știri 17 martie 2017

Duminică, Biserica Ortodoxă se va afla în duminica a treia din Postul Mare, dedicată Sfintei Cruci.
Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia mâine de la ora 17, slujba Vecerniei și Privegherea la mănăstirea Dervent, în timpul căreia va fi scoasă din Sfântul Altar Sfânta Cruce și așezată în mijlocul bisericii.
Duminică, Ierarhul nostru va oficia de la ora 8.45, Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Această duminică a Sfintei Cruci are dată variabilă și a fost instituită la Constantinopol în secolul al VIII-lea.

La Biserica Schimbarea la Față, cunoscută și ca Biserica Greacă din Constanța se va oficia luni de la ora 9, Taina Sf. Maslu.
Slujba va fi oficiată de un sobor de 7 preoți.
Totodată, credincioșii se vor putea închina și moaștelor Sf. Nectarie aduse de la biserica Sf. Nectarie din Constanța.

Islamul este religia cu cel mai rapid ritm de răspândire pe Glob.
Așa arată un studiu american.
Religia cu cea mai largă răspândire este, în prezent, creștinismul, dar lucrurile s-ar putea schimba în următoarele decenii.
Este foarte posibil ca, dacă actualul ritm se menține, numărul musulmanilor să îl depășească pe cel al creștinilor până în anul 2070.
Deocamdată, cei 1,6 miliarde de musulmani reprezintă 23% din populația lumii.

Subvenţiile pentru încălzirea populaţiei vor fi eliminate de anul viitor.
Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, Emil Calotă a atras atenţia că primăriile care deţin sisteme centralizate de încălzire ar trebui să hotărască rapid modernizarea acestora.
Potrivit acestuia, costurile ar fi reduse semnificativ.
În Capitală, Regia de Termoficare vrea deja să îşi modernizeze infrastructura şi să utilizeze apa geotermală de sub Bucureşti pentru a livra căldură locuitorilor oraşului.

România se află pe primul loc în Europa la producția de miere.
Așa arată statisticile Uniunii Europene.
Cu toate acestea, în această primăvară, apicultorii dobrogeni se plâng de cea mai slabă producție de miere din istorie.
Aceştia spun că de vină a fost vremea nefavorabilă pe termen lung și posibil și unele insecticide care au ucis sute de roiuri de albine.
Tot ei spun că anul 2017 se numără printre anii cei mai devastatori pentru industria de apicultură din România.

Salariile constănţenilor nu intră în top 5 la nivel naţional.
Așa arată cele mai noi date statistice.
Salariul mediu în judeţul Constanţa este de 2.184 de lei, fapt ce ne situează pe locul 7 după Bucureşti, Cluj, Timiş sau Braşov.
Cu toate acestea, Constanţa se află pe locul doi, după Bucureşti, ca pondere în economia naţională, cu 34 de miliarde de lei contribuţie la bugetul naţional.

România poate accesa fonduri europene pentru modernizarea unor spitale.
Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu a declarat că țara noastră poate accesa fonduri europene pentru modernizarea a 280 de spitale şi unităţi sanitare, însumând 250 de milioane de euro.
Potrivit acesteia, au fost deja identificate 42 de spitale judeţene care vor intra într-un proces de reabilitare şi extindere.
Corina Creţu a precizat că speră ca anul viitor să înceapă construirea celor trei spitale regionale la Cluj, Craiova şi Iaşi.

Ministerul Apărării recrutează rezervişti pentru prima dată după 2007.
Recrutarea se face doar pe bază de voluntariat, nefiind vorba de serviciu militar obligatoriu.
Doar persoanele care se oferă voluntar vor fi luate în evidenţă şi vor face parte din rândul rezerviştilor, după ce vor trece prin etapele de selecţie şi instruire.
Rezerviştii voluntari pot fi solicitaţi şi pentru misiuni în afara teritoriului ţării.

Noul timbru de mediu va fi adoptat prin Ordonanță de Urgență la sfârșitul acestei luni.
Anunțul a fost făcut de Ministrul Mediului, Daniel Constantin.
În forma actuală, proiectul de lege prevede ca service-urile care fac Inspecția Tehnică Periodică a mașinilor să fie obligate să le lipească acestora pe parbriz un abțibild conform cu clasa de poluare a automobilului respectiv.
Eco-vinietele vor fi lipite, în momentul ITP-ului și vor avea șapte culori diferite, câte una pentru fiecare tip de motorizare, de la Non-euro, la Eco-hibrid.
Deocamdată, șoferii vor avea de plătit doar câțiva lei pentru aplicarea eco-vinietei.
Până la mijlocul anului 2019 se estimează că toate mașinile aflate în circulație pe drumurile publice vor avea abțibildul pe parbriz.

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța organizează mâine o acţiune de donare de sânge.
Persoanele care doresc să doneze sânge sunt așteptate mâine între orele 9 și 13.30.
Solicitările de sânge si componente sanguine ale spitalelor din judet si din București sunt în creștere, dar numărul donatorilor se menține în această perioadă la un nivel insuficient, comparativ cu cererile.
Pacienți cu boli grave, copii și adulți, au nevoie de tratament transfuzional, iar fără ajutorul donatorilor de sânge, nu li se poate asigura acest tratament.

Președintele Republicii Moldova Igor Dodon cere Guvernului înlocuirea Istoriei Românilor cu Istoria Moldovei.
O cerere oficială, din numele Președinției, a fost expediată ieri, Executivului.
Igor Dodon a afirmat că în cei 25 de ani de existență a Republicii Moldova ca stat independent, cetățenilor acestei țări, li se impune o concepție ce nu recunoaște poporul moldovenesc și statalitatea lui.
Guvernul nu a comentat, deocamdată, această solicitare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept