Știri 16 martie 2017

Duminică, Biserica Ortodoxă se va afla în duminica a treia din Postul Mare, dedicată Sfintei Cruci.
Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia de la ora 8.45, Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Această duminică a Sfintei Cruci are dată variabilă și a fost instituită la Constantinopol în secolul al VIII-lea.

UDMR vrea ca ziua de 15 martie să fie sărbătoare oficială în România.
În cazul adoptării acestui proiect de lege, membrii comunităţii maghiare care trăiesc în România ar putea solicita, în această zi, de la angajatorul lor, o zi liberă.
Ziua de 15 Martie reprezintă pentru comunitatea maghiară din România un mesaj cu caracter permanent.
Acesta este simbolul luptei continue pentru drepturile şi libertăţile minorităţii noastre.
Proiectul de lege, semnat de grupurile parlamentare ale UDMR din Senat şi Camera Deputaţilor, a fost înaintat ieri în Parlament.

O treime dintre românii care utilizează internetul s-au confruntat deja cu un atac informatic.
70% dintre ei au declarat că sunt vulnerabili în faţa pericolelor din mediul virtual, a declarat astăzi Bogdan Tudor.
Potrivit specialiștilor IT, aproape jumătate dintre utilizatorii de internet nu sunt informaţi privind pericolul virtual la care sunt expuşi.
În acest context, a fost lansată ieri, prima platformă de educare a utilizatorilor de internet din România care pune accent pe protejarea împotriva fraudelor informatice, sigurantapenet.ro.

Fenomenul infracţional din România s-a redus considerabil anul trecut.
Acesta a continuat să scadă pentru al cincilea an consecutiv, potrivit ministrului de interne, Carmen Dan.
Ea a mai spus că o prioritate a mandatului său este siguranţa în apropierea şcolilor, dar şi reducerea criminalităţii economico-financiare.

Prima de casare pentru rable rămâne şi anul acesta 6.500 de lei.
Iniţial, ministrul Mediului, Daniel Constantin, anunţa că intenţionează să o majoreze.
Totodată, în acest an, se vor introduce praguri maxime de emisii de CO2 pentru autovehiculele achiziţionate cu ajutorul primei de casare, dar și bonusuri în funcție de emisiile de gaze.
Finanţarea acordată prin actualul program va avea caracter multianual, fiind o strategie pentru o perioadă de trei ani.
Astfel, Administraţia Fondului pentru Mediu îşi propune să contribuie la încurajarea achiziţiei de autoturisme noi din ce în ce mai performante din punct de vedere al impactului asupra mediului.

Simulările Evaluării Naționale și examenului de Bacalaureat au continuat astăzi.
Elevii claselor a VIII-a au susținut proba la matematică, iar cei de clasele a XI-a și a XII-a au susținut proba obligatorie a profilului.
Potrivit calendarului, mâine va avea loc proba la alegere a profilului și specializării la Bacalaureat exclusiv pentru elevii clasei a XII-a.
Rezultatele vor fi comunicate pe 31 martie.

Uniunea Europeană vrea să introducă un salariu minim pentru toate țările.
Șapte miniștri ai Afacerilor europene pledează pentru o Europă “mai socială, mai dreaptă” și bazată mai mult “pe valori”.
Aceștia cer “măsuri puternice pentru a lupta împotriva șomajului în rândul tinerilor, a inegalității între salarii și a disparităților în ceea ce privește nivelul de trai și protecția socială”.
În prezent, unele state, precum România, au un salariu minim unic la nivel național, decis de Guvern, în timp ce altele au mai multe salarii minime, stabilite prin contracte colective de muncă în funcție de domeniul de activitate, funcția ocupată și vârsta angajatului.

20% din produsele comercializate în România sub titulatura de “produse tradiționale” sunt falsificate.
Aceasta este concluzia unui control efectuat de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.
Au fost verificați 240 operatori economici, iar la jumătate dintre aceștia au fost constatate deficiențe.
ANPC a aplicat în acest caz 145 sancțiuni contravenționale dintre care 63 avertismente și 82 amenzi contravenționale în valoare de 307.800 lei.

Toți tinerii europeni care împlinesc 18 ani vor putea călători gratuit cu trenul, timp de o lună, în tot spațiul comunitar.
Proiectul a fost propus de europarlamentarul român Siegfried Mureșan în raportul privind prioritățile politice ale Parlamentului European pentru bugetul UE din 2018 și a fost aprobat ieri, cu majoritate de voturi.
Programul se numește „Discover European Union’’ și acordă câte un abonament gratuit de tren de o lună pentru fiecare tânăr european care împlinește 18 ani și care dorește să viziteze Europa valabil pe liniile feroviare din 30 de țări europene.

ANM a emis o informare meteorologică de intensificări ale vântului și precipitații pentru toată țara.
Aceasta este valabilă până mâine la ora 15.
Potrivit meteorologilor, la munte vor fi precipitații predominant sub formă de ninsoare și se va depune strat nou de zăpadă, pe arii restrânse mai consistent, îndeosebi în zona Carpaților Meridionali și Orientali.
Temporar, vântul va avea intensificări cu viteze de peste 60 — 70 km/h, iar pe crestele înalte rafalele vor depăși 80 — 90 km/h, viscolind zăpada.
De asemenea, vor fi intensificări temporare ale vântului cu viteze de 50 — 60 km/h și în restul teritoriului, cu precădere în regiunile estice, nordice și centrale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept