Știri 15 martie 2017

Constănțenii sunt invitați la o conferință duhovnicească.
Aceasta constituie o întâlnire cu copii salvați de la avort, iar participanți vor fi Părintele Cezar Axinte, Leonard Vancu şi Daniela Buzoianu, voluntari ProVita, precum și câțiva copii salvați de la moarte de Dumnezeu prin jertfa voluntarilor PROVITA.
Evenimentul va avea loc mâine, de la orele 17.30 la Curtea Brâncovenească.
În cadrul acestui eveniment se va lansa cartea „Bebe. O poveste din burtică”, de Veronica Iani.
Organizatorii sunt Asociaţia Simplu-Provita, Curtea Brâncovenească, ASCOR Constanţa și Arhiepiscopia Tomisului.
Această întâlnire este prima din seria de evenimente ce precede Marşul pentru Viaţă Constanţa din 26 martie, iar intrarea va fi liberă.

Astăzi este Ziua Mondială a Consumatorilor.
Aceasta a fost declarată de către Organizaţia Internaţională a Uniunilor de Consumatori.
Potrivit rezoluţiei ONU din anul 1985, intitulată „Principiile directoare pentru protecţia consumatorilor”, consumatorul trebuie protejat de pericolul de a achiziţiona produse ce îi pot afecta viaţa, sănătatea, siguranţa.
În România sunt recunoscute mai multe drepturi de bază ale consumatorilor şi anume dreptul la protecţia vieţii, sănătăţii şi securităţii, dreptul la informare şi la educare, dreptul de acces neîngrãdit la pieţele de produse şi servicii, precum şi dreptul la despãgubire şi la reprezentare.

Deputații europeni cer mai multă reciclare și mai puține gropi de gunoi.
Majoritatea deputaților a susținut că legislația privind deșeurile să limiteze procentul gropilor de gunoi care au un efect negativ asupra mediului și să reducă risipa alimentară cu 50% până în 2030.
Pentru materialele de ambalare, cum ar fi hârtia și cartonul, plasticele, sticla, metalul și lemnul, deputații propun o țintă de reciclare de 80% până în 2030, cu obiective intermediare pentru fiecare material pana în 2025.
Deși gestionarea deșeurilor în Europa s-a îmbunătățit considerabil în ultimii zeci de ani, aproape 33% din deșeurile municipale sunt încă trimise în gropile de gunoi ecologice și mai puțin de jumătate este reciclat sau compostat, cu mari diferențe între statele membre.

Constănțenii racordați la RADET vor avea facturi mai mici pe luna februarie.
Directorul RADET, Liviu Popa spune că au fost făcute calculele, iar factura în luna februarie este mai mică cu 13,5% în medie față de luna ianuarie.
Reamintim că de ieri, RADET a început să le trimită rău-platnicilor înştiinţări că urmează să fie executaţi silit direct de către un executor judecătoresc, fără a se mai recurge la instanţa de judecată.
Este vorba despre o procedură nouă, permisă de lege, care uşurează modalitatea de recuperare a datoriilor.

Părinții și bunicii trăiesc mai mult dacă sunt vizitați mai des.
Oamenii de știință de la Universitatea din California au descoperit că singurătatea în cazul oamenilor bătrâni poate duce la declin și în unele situații la moarte prematură.
Studiul a fost realizat pe un grup de 1.600 de adulți cu vârsta medie de 71 de ani.
Concluziile au arătat că peste 23% din participanții singuri au murit într-un interval de șase ani de la începutul studiului, în comparație cu doar 14% dintre cei care aveau companie.
De asemenea studiul arată că 43% dintre persoanele de peste 60 de ani se simt izolate.
O altă cercetare efectuată în anul 2010 a arătat că legăturile sociale cresc speranța de viață.
Astfel oamenii care au prieteni apropiați și o relație strânsă cu familia trăiesc mai mult.

Aproximativ 53.000 de persoane vor beneficia de majorări salariale.
Senatorii au dat vot favorabil ordonanţei de urgenţă care prevede majorări salariale începând cu drepturile aferente lunii februarie pentru personalul nedidactic din învăţământul superior, preuniversitar şi din bibliotecile centrale universitare.
Actul normativ va merge la Camera Deputaţilor care este for decizional în acest caz.

Ministrul Mediului anunţă majorări salariale după proteste.
Acesta a precizat că salariile angajaţilor de la Agenţiile pentru Protecţia Mediului, Garda Naţională de Mediu şi Rezervaţia Biosferei Delta Dunării vor fi majorate, cel târziu la 1 iulie.
Precizarea a venit în urma protestelor declanşate ieri, de angajaţii mai multor Agenţii de Mediu din ţară, pe care ministrul le consideră justificate, întrucât, susţine el, aceşti lucrători au rămas cu cele mai mici salarii din administraţia publică.

Ziua de 27 martie, când se marchează Unirea din 1918 a Basarabiei cu România, a fost declarată sărbătoare naţională.
Iniţiativa legislativă a fost adoptată ieri, de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.
Evenimentul va fi marcat de către autorităţile publice şi reprezentanţii României în străinătate, prin organizarea de evenimente şi manifestaţii cultural-ştiinţifice.

Angajatorii au dreptul de a interzice angajaților „portul la vedere al oricărui semn politic, filozofic sau religios”, inclusiv al vălului islamic.
Așa se arată într-o hotărâre a Curții Europeană de Justiție.
Interdicția trebuie să se bazeze pe normele interne ale companiei, care trebuie să stipuleze ca toți angajații „să se îmbrace neutru”.
Este prima decizia a instanței cu privire la problema vălului islamic la locul de muncă.
Curtea a luat această hotărâre în cazul unei recepționere concediate pentru că purta un văl islamic în timpului serviciului, la o companie din Belgia.

Germania vrea să scadă alocaţiile copiilor imigranţilor din 15 ţări ale Uniunii Europene, printre care şi România.
Potrivit unui document al Ministerului german de Finanţe, alocaţiile oferite copiilor imigranţilor din România, Bulgaria, Croaţia, Polonia şi Ungaria vor fi reduse cu 50%.
Pentru alte zece state, inclusiv Grecia, reducerea va fi de doar 25%.
Datele statistice arată că, în 2014, 9.000 de copii români primeau alocaţii de la statul german, deşi nu locuiau acolo.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept