Știri 13 martie 2017

ANM a emis o informare meteorologică de precipitații moderate cantitativ și intensificări ale vântului pentru toata țara.
Aceasta este valabilă până mâine la ora 9.
Astfel, va ploua temporar, îndeosebi în sudul și estul țării. Cantitățile de apă vor depăși local 10…15 l/mp și izolat 20…25 l/mp.
La munte vor predomina ninsorile, iar vântul va avea unele intensificări pe creste, spulberând zăpada, iar în nordul Moldovei, trecător, vor mai fi precipitații mixte.
Intensificări ale vântului vor fi și în regiunile sud-estice, cu rafale de 50…65 km/h.

Constănțenii cu venituri mici vor intra în curând în posesia tichetelor valorice.
Licitaţia privind tichetele valorice pentru constănţenii cu venituri mici se apropie de final.
Constănţenii primesc 4 tichete cu o valoare de 10 lei, de 8 ori pe an, pe care le pot folosi pentru cumpărarea de alimente.
Pe acelaşi model, peste 5.000 de locuitori ai oraşului Năvodari, cu venituri de cel mult 1.400 de lei, vor beneficia, anul acesta, de 3 până la 6 tichete valorice, în locul pachetelor de Paşti.
Şi la Techirghiol, pachetele de Sărbători au fost înlocuite de tichete, astfel că persoanele cu venituri de până la 700 de lei primesc, de Paşti şi Crăciun, tichete în valoare de 50 de lei.

Lucrările de consolidare la Sfântul Mormânt din Ierusalim avansează.
O echipă de 50 de persoane lucrează zilnic acolo, iar consolidarea care a început anul trecut, va dura mai bine de un an.
În urmă cu doi ani, Poliţia a oprit temporar accesul pelerinilor la Sfântul Mormânt din Ierusalim, după ce s-a constatat că locul tradiţional al Mormântului lui Iisus Hristos se poate prăbuşi din cauza erodării infrastructurii.
Restaurarea Sfântului Mormânt va costa două milioane de dolari.

Cei care lucrează de acasă ar putea plăti taxe mai mari.
Guvernul vrea să introducă un nou tip de contract de muncă pentru cei care lucrează de acasă.
Potrivit Ministerului Muncii, persoanele care vor lucra în regim de teleworking beneficiază de aceleaşi drepturi ca şi cei care prestează activităţi în sediul angajatorului.
Însă, experţii în resurse umane spun că noile contracte nu îi vor avantaja pe cei care lucrează de acasă.
Măsura ar avea mai degraba scopul de a atrage bani la buget.
În prezent, 1% dintre salariaţii din România lucrează de acasă, în vreme ce în Olanda sau Suedia procentul ajunge la 30%.
Acest mod de lucru este frecvent mai ales în domeniul IT.

Agenţii economici verificaţi de ANAF sau de alte instituţii cu atribuţii de control nu vor mai fi amendaţi de la prima abatere.
Aşa prevede legea prevenţiei, care va fi lansată în dezbatere publică săptămâna viitoare.
Secretarul de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Cristian Dima, a explicat că proiectul vizează prevenirea infracţiunilor economice în detrimentul pedepsirii antreprenorilor:
După ce legea prevenţiei va fi adoptată, pe site-ul Ministerului pentru Mediul de Afaceri va exista un portal de unde agenţii economici vor putea afla tematica verificărilor pe care instituţiile de control le vor face.

Poluarea aerului va afecta şi simțul mirosului.
Aceasta este concluzia unui studiu efectuat recent de oamenii de știință americani.
Problemele de acest tip conduc de multe ori la depresie severă şi obezitate.
Experții au susţinut că unele persoane pierd contactele sociale din cauza problemei legate de miros, deoarece declară că nu se simt în siguranţă într-un mediu dacă nu reuşesc să distingă aromele.
Problemele legate de excesul de greutate apar atunci când oamenii nu mai simt gustul și renunță la căutarea mâncărurilor de bună calitate.
Cele mai expuse acestui pericol sunt orașele mari, în care traficul este extrem de aglomerat, gunoiul nu este colectat în mod regulat sau se află în imediata apropiere a fabricilor şi uzinelor.

Imunizarea împotriva rujeolei este vitală pentru copii.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii susţin că imunizarea este singura măsură eficientă pentru a preveni îmbolnăvirea şi sfătuiesc părinţii să îşi vaccineze din timp copiii.
Ministrul Florian Bodog a declarat că epidemia de rujeolă s-a declanşat în România anul trecut, iar în momentul de faţă, se înregistrează 3.400 de cazuri, din care 17 de decese, în 37 de judeţe.
Toate cazurile s-au înregistrat la copiii care nu au fost vaccinaţi.

Teatrul “Oleg Danovski” a modificat de astăzi preţul biletelor.
Astfel, preţul biletelor de spectacol pentru evenimentele organizate în foyer-ul Teatrului Naţional va fi de 10 lei.
Copiii şi elevii, pe baza carnetului de elev vizat la zi, vor beneficia de acces gratuit.
Preţul biletelor pentru spectacolele organizate în sala de la sediul teatrului vor avea următoarele valori: 8 lei pentru copii şi elevi, pe baza carnetului de elev; 15 lei pentru pensionari şi studenţi, pe baza talonului de pensie şi a carnetului de student; și între 20 și 50 lei, în funcţie de locul ocupat în sală.

Simulările evaluării naţionale şi cea a examenului de bacalaureat au început astăzi cu proba scrisă la limba şi literatura română.
Joi vor avea loc proba scrisă la matematică pentru simularea evaluării naţionale şi proba scrisă obligatorie a profilului pentru bacalaureat.
Totodată, pe vineri se va desfășura proba la alegere a profilului şi specializării, care va fi susţinută numai de elevii claselor a XII a.
Potrivit calendarului, toate rezultatele vor fi afişate pe 31 martie.
Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a anunţat însă că vrea să elimine evaluările naţionale pentru copiii de clasele a doua şi a patra, pe motiv că sunt „stresante”.
El a mai spus că va începe revizuirea totală şi sistematică a manualelor care va duce la simplificarea acestora.

Băuturile carbogazoase și altele din categoria celor dulci provoacă anual circa 184.000 de decese la nivel mondial.
Așa arată un studiu american.
Aceasta este prima cercetare globală detaliată asupra impactului consumului acestor băuturi având ca rezultat ‘decesul’ și ‘invaliditatea’ determinate de diabet, boli cardiovasculare și cancer.
În acest studiu, cercetătorii au stabilit că 133.000 de decese legate de consumul acestor băuturi s-au produs ca rezultat al diabetului, 45.000 ca rezultat al bolilor cardiovasculare și 6.450 al cancerului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept