Știri 10 martie 2017

Duminică, Biserica Ortodoxă se va afla în Duminica a doua din Postul Mare.
Aceasta pune înaintea credincioșilor pilda de viață și de învățătură a Sfinților Ierarhi Grigorie Palama (arhiepiscopul Tesalonicului) și Grigorie Dialogul (episcopul Romei).
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va face o vizită pastoral-misionară la biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din municipiul Mangalia, unde va oficia Sfânta Liturghie, de la ora 8.45.

Preţul gazelor va creşte cu 5 6% de la 1 aprilie pentru consumatorii casnici.
Preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ a declarat că aceștia vor fi protejaţi pe parcursul anului de eventuale scumpiri neaşteptate ale gazelor pe piaţa liberă.
De la 1 aprilie nu va mai exista un preţ reglementat pentru producţia de gaze şi vor rămâne reglementate doar celelalte elemente ale preţului final: tarifele de reţea, de furnizare şi elementele care sunt considerate monopol natural.

Simulările evaluării naţionale şi cea a examenului de bacalaureat vor începe luni.
Astfel, pe 13 martie va avea loc proba scrisă la limba şi literatura română, potrivit unui ordin aprobat de ministrul educaţiei.
Pe 16 martie vor avea loc proba scrisă la matematică pentru simularea evaluării naţionale şi proba scrisă obligatorie a profilului pentru bacalaureat.
Totodată, pe 17 martie va avea loc proba la alegere a profilului şi specializării, care va fi susţinută numai de elevii claselor a XII a.
Potrivit calendarului, toate rezultatele vor fi afişate pe 31 martie.

Ministerul Sănătății dorește limitarea rezistenței la antibiotice.
Un proiect pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății prevede înființarea unui Comitet Naţional Multisectorial pentru limitarea rezistenţei microbiene la antibiotice, structură tehnică fără personalitate juridică, în coordonarea MS.
Scopul acestei entități este acela de elaborare şi monitorizare a aplicării strategiei de limitare a creşterii rezistenţei microbiene la antibiotice şi răspândirii microorganismelor rezistente la nivel naţional.

Autoritățile locale constănțene vor să implementeze, până la debutul sezonului estival, proiectul ”Black Sea Bike”, ca o alternativă la transportul local.
Conform viceprimarului Costin Răsăuțeanu, vor exista 24 de stații de bicicletă, dintre care opt în stațiunea Mamaia, de unde, pe baza unei cartele eliberate în urma semnării unui contract, doritorii vor putea închiria gratuit biciclete pentru 2 ore.
Vor exista, în același timp, cinci stații de emitere de carduri.
Municipalitatea a achiziționat 390 de biciclete albastre, inscripționate cu stema orașului.

Toți bugetarii vor beneficia de norme de hrană și un voucher de vacanță.
Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, care a subliniat că draftul legii salarizării va fi gata probabil la sfârșitul acestei luni, când vor fi finalizate discuțiile cu toți partenerii.
Ea a precizat că la elaborarea proiectului au fost luate în calcul datele de la ministere, dar și de la sindicate, privind numărul de angajați și salariile în plată la ora actuală.

ANM a emis o informare meteorologică de precipitații moderate cantitativ și intensificări ale vântului pentru toată țara.
Aceasta este valabilă până duminică, la ora 22.
În intervalul menționat, în sudul, estul și centrul țării temporar va ploua și se vor cumula cantități de apă de 15…20 l/mp și izolat, mai ales în zona montană, 25…30 l/mp.
La munte, la început vor fi precipitații mixte, iar începând de mâine vor predomina ninsorile.
Intensificări temporare ale vântului vor fi și în regiunile estice și sud-estice, cu viteze de 50…55 km/h.

Salariile din Educaţie vor creşte în medie cu 57%.
Declarația a fost făcută de preşedintele Federaţiei „Spiru Haret”, Marius Nistor, după negocierile de ieri, de la Ministerul Muncii.
Sindicaliştii din Educaţie au precizat că propunerile pe care le-au făcut pe Legea salarizării unitare au fost respectate parţial.
Creşterile vor fi făcute eşalonat până în anul 2021, iar majoritatea profesorilor vor avea salariile mai mari cu peste 50%.
Salariile debutanţilor din sistemul preuniversitar vor fi dublul salariului minim pe economie, ajungând la aproximativ 3.500 de lei pe lună brut.

Proiectul de modificare a legii privind consolidarea clădirilor cu risc seismic va fi gata luna viitoare.
Vicepremierul Sevil Shhaideh a explicat că modificarea legii este necesară având în vedere că, în prezent, locatarii nu acceptă să părăsească locuințele supuse lucrărilor de consolidare, fapt care întârzie mult ritmul lucrărilor și, implicit, gradul de folosire a banilor publici oferiți de stat pentru astfel de lucrări.
Ministrul Dezvoltării Regionale a afirmat că noua lege prevede că proprietarii vor fi obligați să părăsească locuințele aflate în consolidare doar dacă autoritățile le vor pune la dispoziție locuințe de necesitate.

Unul din 10 copii din mediul rural merge la culcare flămând.
Așa arată un raport al World Vision România despre bunăstarea copilului din mediul rural.
Acesta mai precizează că 40 la sută dintre copii petrec mai mult de două ore pe zi muncind în gospodărie, aceasta fiind și una dintre cauzele abandonului școlar.
De asemenea, aproape trei sferturi dintre familiile care locuiesc în mediul rural au avut, anul trecut, probleme în a le asigura copiilor o dietă echilibrată și o alimentație de calitate.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept