Știri 19 decembrie 2016

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va fi colindat de elevii de la Școala Gheorghe Țițeica din Constanța.
Evenimentul va avea loc miercuri, de la orele 15.30 și este coordonat de profesoara Georgeta Buzgaru.
De asemenea, elevii vor oferi daruri unui număr de 15 copii din parohia Sf. Ilie din Constanța, copii care provin din familii cu venituri reduse.
Acțiunea este organizată de Arhiepiscopia Tomisului – Departamentul Cultural, Asociația AIMOS și ASCOR Constanța.

Racla Sfinților Martiri de la Niculițel este cea mai veche din lume.
În anul 1971, cripta martirilor a fost descoperită cu ocazia unor surpări de teren datorate unor ploi abundente.
Cripta era protejată de o raclă funerară din lemn și reprezintă cea mai veche raclă creștină păstrată și cunoscută până acum în lume.
Aceasta se află expusă în Muzeul de Istorie și Arheologie din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion”, din Tulcea.
Moaștele sfinților se află la Mănăstirea Cocoș, din Episcopia Tulcii.

13 congresmani americani i-au cerut președintelui Iohannis să susțină referendumul pentru apărarea familiei.
Aceștia au trimis o scrisoare, potrivit căreia căsătoria este fundamentală și susține instituția unei societăți, astfel că trebuie să fie respectat dreptul cetățenilor români de a decide printr-un referendum soarta celei mai importante instituții din istorie, familia.
Scrisoarea celor 13 congresmani vine să confirme noua direcție pe care o va impune administrația Trump în privința apărării familei și valorilor creștine.

Jandarmii vor patrula în zona spitalelor şi vor interveni în cazul agresiunilor împotriva medicilor sau asistentelor.
Ministerul Sănătăţii a încheiat un protocol cu Ministerul de Interne pentru a opri violenţa împotriva cadrelor medicale şi a creşte gradul de siguranţă din spitalele publice.
Conform prevederilor legale, ameninţarea personalului medical se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
Lovirea sau orice alte acte de violenţă se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, iar pentru vătamare corporală, pedepsele sunt cuprinse între 3 luni şi 12 ani de închisoare.

Preşedintele Klaus Iohannis va retrimite la Parlament legea care elimină 102 taxe nefiscale, inclusiv taxa radio-tv.
Curtea Constituţională a decis, vineri, că această lege este constituţională.
Sesizarea privind legea a fost făcută de șeful statului, care a susţinut că încalcă normele constituţionale referitoare la principiul separaţiei puterilor în stat şi pe cel al legalităţii, raporturile Parlamentului cu Guvernul, precum şi pe cele care guvernează bugetul public naţional.

România are nevoie de aproximativ 50.000 de specialişti IT.
Așa susţin reprezentanţii Asociaţiei Profesioniştilor în Afaceri.
Pentru că nu au suficient personal, firmele care lucrează cu clienţi din străinătate sunt nevoite să renunţe la contracte de milioane de euro.
Problema ar putea dispărea în curând, pentru că şcolile de IT au început să ia avânt iar zeci de persoane se înscriu pentru a-şi schimba meseria.
Cursurile costă peste 1.000 de euro, iar la final, cursanţii primesc diplome sau chiar certificate acreditate de Ministerul Muncii.
Între 50 şi 90% din cei care fac astfel de cursuri îşi găsesc un loc de muncă.

Autorităţile din Sănătate au elaborat un plan de măsuri privind limitarea extinderii epidemiei de rujeolă.
Decizia vine după ce numărul de îmbolnăviri a ajuns la 1.725 de cazuri şi există 7 decese confirmate, dintre care 3 la copii sub vârsta de un an.
Prima măsură este coborârea vârstei de vaccinare cu prima doză de vaccin ROR la 9 luni, în conformitate cu prevederile internaţionale privind acţiunile întreprinse în caz de epidemie, deoarece principala caracteristică a actualei epidemii de rujeolă este că afectează şi copiii cu vârsta sub un an.
De aceea, copiii vaccinaţi mai devreme, conform acestei prevederi, vor fi apoi vaccinaţi, conform Programului Naţional de Imunizare, la vârsta de 1 an şi la cinci ani.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, stocurile de vaccin ROR sunt suficiente în acest moment.

Primăria Constanţa va oferi daruri copiilor.
Reprezentanţii municipalității au anunţat că, de astăzi, vor oferi cadouri tuturor copiilor din grădiniţele şi şcolile constănţene. Pachetele vor conţine jucării, dulciuri şi fructe.

Cel mai lung tunel de cale ferată din lume a fost deschis traficului.
Acesta este construit între oraşele Zurich şi Lugano şi are o lungime de 57 de kilometri.
A fost inaugurat în luna iunie și este destinat transportului de persoane dar şi de mărfuri.
Lucrările au început în 1996, iar costul proiectului s-a ridicat la aproximativ 11 miliarde de euro.
Principalul scop este mărirea capacităţii de transport pe cordonul Germania-Elveţia-Italia.
Acesta va reduce timpul de transport de la patru ore şi 40 de minute la 2 ore şi 30 de minute pentru o călătorie de la Zurich la Milano.
De asemenea, tunelul va diminua nivelul poluării din zona alpină şi traficul de pe autostrăzi.

Permisul de conducere va fi modificat până la sfârşitul anului.
Astfel, sub forma unor coduri numerice, în permis va scrie dacă şoferul e purtător de ochelari sau lentile de contact, dacă poartă proteză auditivă sau dispozitive speciale pentru comunicare, proteze ale membrelor superioare sau inferioare.
Noul permis auto va furniza informaţii şi despre perioada de utilizare a unor vehicule: limitare la călătorii în timpul zilei sau într-un anumit perimetru, limitare la viteză sau interdicţia de a circula pe autostrăzi.
De asemenea, documentul va furniza informaţii clare despre categoriile pentru care poate fi folosit.

Legea insolvenței persoanelor fizice nu va mai fi aplicată de la sfârșitul acestui an.
Aceasta a fost amânată din nou de Guvern, de această dată până la 1 august 2017.
Guvernul justifică amânarea cu încă 7 luni a intrării în vigoare a acestui act normativ prin faptul că, pentru aplicarea noilor reglementări, este nevoie “de un sistem complex” care presupune înființarea a 42 de comisii de insolvență la nivel teritorial, a aparatului tehnic necesar și adoptarea normelor de aplicare a legii.

Practicile comerciale prin care produse vândute sub aceleași denumiri și etichete au uneori calitate inferioară în țări est-europene comparativ cu cele din Vest sunt ilegale.
La această concluzie s-a ajuns după ce reprezentanții mai multor state est-europene au prezentat o serie de studii mai vechi și mai noi care demonstrează că produsele alimentare ale mai multor firme, comercializate sub aceleași denumiri și etichete și în Est, și în Vest, prezintă diferențe masive de calitate, dar și de preț, fiind mai scumpe.
Mai mulți europarlamentari au sesizat în timp Comisia Europeană pe această temă, care sunt de părere că practica trebuie interzisă de către autoritățile competente ale statelor membre.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept