Știri 16 decembrie 2016

40 de copii de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Delfinul din Constanța vor susține un spectacol de Crăciun la Arhiepiscopia Tomisului.
Evenimentul se va desfășura luni, de la ora 10.30 și se intitluează Atelierul lui Moș Crăciun.
Spectacolul va cuprinde un concert de colinde dar și o piesă de teatru, iar acțiunea este coordonată de către Adina Sofron, referent în cadrul Departamentului Social-Misionar al Arhiepiscopiei Tomisului.
La final, copiii vor primi pachete cu dulciuri și fructe.

Legea falimentului personal va intra în vigoare în ultima zi a acestui an.
Astfel, persoanele fizice vor putea cere, în anumite condiții, intrarea într-una dintre cele trei proceduri de insolvență stabilite prin lege.
Cu toate acestea, legea are nevoie de unele norme de punere în aplicare.
Acestea din urmă au fost publicate de două ori în dezbatere publică, dar încă n-au fost adoptate de Guvern.

Valoarea punctului de pensie va fi majorată anul viitor.
Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru.
El a precizat că valoarea acestuia va crește cu 5,25% și va fi de 917,5 lei față de 871,7 lei în prezent.

Maşinile parcate pe trotuare sau staţionate neregulamentar pot fi din nou ridicate.
Executivul a modificat ieri, prin Hotărâre de Guvern, regulile în acest sens.
Potrivit notei de fundamentare, argumentul a fost că operaţiunea este una utilă şi deserveşte interesul public deoarece urmăreşte fluidizarea circulaţiei pe drumurile publice.
Noile modificări presupun ca operațiunea de ridicare să fie întreruptă dacă la vehicul se prezintă conducătorul auto, înainte de iniţierea transportului către locul de depozitare.

Planul naţional de control al cancerului nu poate fi aplicat, deoarece este încă în stadiul de proiect.
Măsurile preventive cuprinse în acesta ar fi trebuit puse în practică încă din luna iulie, spune secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Monica Althamer.
Printre măsurile care ar fi trebuit puse în practică sunt programe pilot de prevenire precoce şi depistare a cancerului de sân, dar şi măsuri pentru asigurarea şi controlul calităţii diagnosticului.

Românii vor putea sesiza cazurile de corupţie din sistemul sanitar printr o „linie verde anticorupţie”.
Aceasta a fost lansată de Ministerul Sănătăţii şi Direcţia Generală Anticorupţie.
Potrivit ministrului sănătăţii, Vlad Voiculescu, dispeceratul va fi administrat de DGA şi va primi automat sesizările persoanelor nemulţumite transmise prin noul mecanism de măsurare a satisfacţiei pacienţilor prin SMS.
Numărul de telefon la care cetăţenii vor putea reclama cazurile de corupţie este 0800.806.806, apel gratuit în orice reţea.

Eticheta nutriţională a devenit obligatorie de săptămâna aceasta.
Ca urmare, produsele alimentare care nu prezintă etichetarea nutriţională conformă cu prevederile Regulamentului European şi care au fost introduse pe piaţă sau etichetate înainte de luna decembrie pot fi comercializate doar până la epuizarea stocurilor.
Etichetarea nutriţională reprezintă o metodă importantă de informare a consumatorilor cu privire la compoziţia produselor alimentare.

Un miliard de conturi Yahoo au fost afectate de un atac cibernetic.
Deși atacul cibernetic a fost comis în anul 2013, serviciile de securitate americane au depistat anul acesta infracțiunea după ce aceștia au furnizat companiei Yahoo date furate de o terță parte.
Yahoo a transmis că hackerii au sustras nume de utilizatori, adrese de email, numere de telefon, date de naștere, dar și parole de acces și răspunsuri la întrebări de securitate.
Cu toate acestea cei de la Yahoo mai informează că date despre conturi bancare nu au fost sustrase.
Cele un miliard de conturi online afectate reprezintă practic aproape numărul tuturor utilizatorilor Yahoo.
Compania le-a recomandat utilizatorilor care nu și-au schimbat parolele de acces în ultimii trei ani să le modifice.

Alimentele prăjite conţin o substanţă ce creează mutaţii celulare.
Medicii specialişti avertizează că alimentele prăjite, dar şi coapte la temperaturi mari, conţin o substanţă extrem de periculoasă, denumită acrilamidă, ce rezultă din procesul de degradare a amidonului din anumite produse făinoase, dar şi a glicogenului din produsele de origine animală, la temperaturi foarte mari.
Alimentele care conţin cantităţi mari de acrilamidă sunt: stick-surile, biscuiţii, produsele de patiserie şi panificaţie, chipsurile sau produsele pane.
Aceste mutaţii celulare pot induce cancer, la nivel genital.

Guvernul a introdus emiterea certificatului de urbanism în format electronic.
Acesta va avea aceeaşi valoare juridică cu cel emis în format scriptic.
De asemenea, a fost prelungită la cel mult 24 de luni perioada de valabilitate a autorizațiilor de construire.
În termen de 3 ani de la intrarea în vigoare a actului normativ, autorităţile publice au obligația să asigure măsurile necesare primirii documentațiilor pentru emiterea certificatelor de urbanism, avizelor sau acordurilor și autorizațiilor de construire sau desființare în format electronic.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept