Știri 15 decembrie 2016

Legea care prevede majorarea salariilor din Educaţie şi Sănătate în medie cu 15 la sută, este constituţională.
Hotărârea a fost luată, ieri, de judecătorii Curţii Constituţionale.
Preşedintele Valer Dorneanu a declarat că o decizie în privinţa contestaţiilor la legea care elimină 102 taxe şi tarife, între care şi taxa radio-tv, a fost amânată pentru mâine.

Pacienții care suferă de epilepsie au șanse mai mari de îmbunătățire a calității vieții.
Ieri a fost inaugurată, la Cluj-Napoca, rețeaua de Telemedicină în Epilepsie.
Aceasta oferă diagnosticare completă, interpretare rapidă a rezultatelor și confirmare din partea mai multor specialiști din țară și străinătate.
Proiectul a fost inițiat încă din 2013 de medicul neurolog clujean Bogdan Florea.
Prin acest sistem, locuitorii din regiuni îndepărtate vor beneficia de expertiza medicală a specialiștilor din centrele universitare din țară și străinătate, fără a se deplasa din localitățile de domiciliu.

25 de femei sunt diagnosticate zilnic cu cancer la sân, în România.
Statisticile arată că țara noastră înregistrează un procent al mortalităţii în urma acestei boli de 36 la sută din cazurile diagnosticate, iar cifra este mai mare decât media europeană şi cea mondială.
Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer a derulat pentru al treilea an o campanie de screening în mediul rural, care a arătat că peste 10 la sută dintre femeile de la sate ar putea avea cancer la sân fără să ştie.
Totodată, din cele peste 1.000 de femei examinate anul acesta, un sfert prezentau suspiciuni.

Peste 5.400 de candidaţi au promovat la concursul pentru directorii de şcoli.
Ministerul Educaţiei a anunţat rezultatele finale după soluţionarea constestaţiilor la concursul pentru funcţiile de director şi director adjunct al unităţilor de învăţământ.
Mâine, rezultatele finale vor fi validate de consiliile de administrație ale inspectoratelor şcolare județene, iar cei 5.400 de candidați promovați vor fi numiţi în funcţie pentru o perioadă de 4 ani, prin decizie a inspectorului școlar general.

Doar un român din trei își permite o vacanță.
Un studiu publicat de Institutul Național de Statistică dezvăluie că, anul trecut, doi din trei români nu și-au putut plăti o vacanță. Cifrele sunt mai bune decât cele de acum patru ani, când România încă era marcată de criza economică.
Anul trecut, din punct de vedere al incapacității de a plăti o săptămână de vacanță pe an sau al imposibilității, din punct de vedere financiar, de a face față unor situații neprevăzute, 67,6% și, respectiv, 51,4% din populația României s-a aflat în una din aceste două situații.
Comparativ cu anul 2012, se observă o scădere semnificativă a numărului persoanelor care nu-și pot plăti anual o săptămână de concediu, cu 7,8 puncte procentuale, dar și a celor care, puși într-o situație imprevizibilă, nu pot face față unor cheltuieli din resursele proprii.

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva pune în vânzare, în acest an, peste 61.000 de pomi de Crăciun, brazi și molizi.
Pentru pomii recoltaţi din regenerări naturale, prețul variază între 10 şi 30 de lei, în funcţie de specie şi înălţime, iar pentru pomii cu înălţimea de peste trei metri, consideraţi comenzi speciale, preţurile pornesc de la 20 de lei pe metru înălţime.
De asemenea, pentru puieţii ornamentali, preţurile variază între 30 şi 150 de lei.
Comenzile se pot face la direcţiile silvice din ţară, de către agenţii comerciali sau persoanele fizice.

Persoanele fizice îşi pot plăti taxele şi impozitele către ANAF şi pe internet, pe site-ul ghişeul.ro.
Anunţul a fost făcut de Ministerul Comunicaţiilor.
Metoda de plată este acum disponibilă pentru obligaţii fiscale precum: impozitul pe venituri din salarii sau din folosinţa bunurilor, impozitul pe venituri din dividende, dobânzi, premii, din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală sau din activităţi agricole.
Totodată, pot fi plătite online şi contribuţiile pentru asigurări sociale de stat şi amenzile judiciare.

Comisia Europeană intenţionează să modifice regulamentele privind ajutoarele sociale pentru cetăţenii comunitari care lucrează în altă ţară decât cea de rezidenţă.
Sunt vizaţi cei care până acum au abuzat de sistemele generoase de protecţie socială din vestul şi nordul Europei.
Astfel, un şomer din estul Europei, de exemplu, va trebui să fi muncit legal cel puţin 3 luni în Danemarca pentru a avea acces la ajutorul de şomaj.
Propunerile Comisiei Europene nu afectează dreptul copiilor de a primi alocaţia statului în care lucrează părinţii, chiar dacă ei trăiesc în ţara de origine, crescuţi de rude.
Modificările propuse de Comisie urmează să fie discutate în Parlamentul European.

Abandonul școlar a crescut la 3,5% în învățământul liceal.
În majoritatea cazurilor este vorba de lipsa de interes a părinților față de adolescenți în timpul divorțului.
De asemenea, în ciclul gimnazial 2% dintre elevi abandonează școala, iar în ciclul primar 1,8% dintre elevi abandonează școala din cauza divorțului dintre părinți.
Județele cu cele mai multe abandonuri școlare sunt Sibiu și Mehedinţi, iar rata cea mai mică de abandon școlar se află în județul Giurgiu.

Consumul în exces de băuturi carbogazoase poate genera pierderi de memorie si dezvoltarea celulelor canceroase.
Acesta este rezultatul mai multor teste clinice efectuate de oamenii de știință americani.
Astfel, ei au reuşit să demonstreze că excesul de băuturi carbogazoase dulci antrenează procese ireversibile în organismul omului.
Specialiștii atrag atenţia că aceste procese apar inclusiv în diferite sectoare ale sistemului nervos, iar responsabili de aceste fenomene nu sunt îndulcitorii artificiali sau dioxidul de carbon, ci coloranţii.
Potrivit unui studiu citat de ziarul Daily Mail, 133.000 de persoane au decedat de diabet, 44.000 din cauza unor probleme cardiace, iar 6000 au murit de cancer, boli generate de un consum exagerat de băuturi carbogazoase.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept