Știri 13 decembrie 2016

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei.
Acesta s-a născut în anul 1624, cel mai probabil în oraşul Suceava, într-o familie de mazili.
În anul 1649, după încheierea studiilor, s-a retras la Mănăstirea Probota, unde a fost tuns în monahism.
Aici şi-a început activitatea cărturărească, cu traducerea, pentru prima oară în româneşte, a Istoriilor lui Herodot.
La începutul anului 1658 a fost hirotonit episcop de Huşi, iar doi ani mai târziu, a fost instalat pe scaunul episcopal al Romanului.
A revizuit traducerea Septuagintei, realizată de spătarul Nicolae Milescu la Constantinopol, iar în jurul anului 1665 a început să lucreze la “Psaltirea în versuri” şi la “Viaţa şi petrecerea sfinţilor”.
Astfel, Sfântul Dosoftei este cel dintâi ierarh moldovean care a pus bazele procesului de pătrundere a limbii române în Biserică, prin înlocuirea slavonei bisericeşti.
După 11 ani de păstorire la Roman, în anul 1671 a fost ales mitropolit al Moldovei.
S-a mutat la Domnul în anul 1693 şi a fost înmormântat la Biserica “Naşterea Domnului” din Zolkiew, în Polonia.
Sfântul Ierarh Dosoftei a fost canonizat de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, în anul 2005.

Astăzi este ultima zi în care se primesc ajutoarele de încălzire de la Primărie.
Reprezentanţii administraţiei locale dau asigurări că există bani şi tichete pentru toţi cei aflaţi pe liste şi acestea pot fi ridicate până astăzi, inclusiv.
237 de constănţeni, care beneficiază de ajutor social pentru încălzirea cu lemne, îl vor primi sub formă de bani – câte 290 de lei, iar alte 1.100 de persoane vor primi bonuri valorice.

Termenul de depunere a actelor pentru programele Rabla Plus și Rabla Clasic a fost prelungit.
Data limită pentru înscrierea persoanelor fizice şi juridice este 20 decembrie inclusiv.
În cadrul Programelor Rabla Clasic și Rabla Plus, valabilitatea notei de înscriere este de 120 zile, fără a depăşi data de 27 decembrie.

Meteorologii anunță vreme geroasă în toată țara până pe 25 decembrie.
În Dobrogea, la începutul intervalului, vremea se va răci accentuat.
Temperaturile maxime vor scădea de la medii în jurul a 9 grade, până spre -1 grad, valori mai mici decât mediile multianuale specifice perioadei.
De mâine va exista o ușoară creștere termică până la medii de cel mult 3 grade Celsius, iar până la sfârșitul intervalului vor fi doar ușoare variații în jurul acestora.
Valorile termice nocturne vor fi predominant negative și vor varia ușor de la medii între -6 și -4 grade, la medii în jurul a minus două grade.
În jurul datelor de 16 și 20 decembrie, dar și în restul intervalului, se mențin condițiile de apariție a precipitațiilor.

Taxa pentru depozitarea deşeurilor la groapa de gunoi va intra în vigoare de la 1 ianuarie.
Potrivit ministrului mediului, Cristiana Paşca Palmer, aceasta este în valoare de 80 de lei/tonă.
Ministrul a mai spus că multe autorităţi au solicitat o eşalonare pe mai mulţi ani a plăţii acestei taxe, pentru că nu au asigurată infrastructura.
Această taxă trebuia introdusă acum cinci ani, iar 2017 este ultimul an până la care Uniunea Europeană mai permite prelungirea termenului.
În unele ţări europene această taxă ajunge la 100 de euro/tonă.

Legea prin care este interzisă educația sexuală în școli fără acordul părinților a fost adoptată de Senat.
Termenul de adoptare de către Senat a proiectului de lege s-a împlinit pe 5 decembrie, astfel că proiectul va ajunge în sesiunea următoare la Camera Deputaților, forul decizional.
Cei care încalcă această prevedere riscă închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă.
Proiectul a fost inițiat de către deputatul independent Ninel Peia care susține, în expunerea de motive, că educația sexuală făcută la vârste fragede riscă să traumatizeze copiii.

Astăzi este Ziua Tipografului Român.
La 13 decembrie 1918, circa 600 de tipografi bucureşteni au realizat o manifestaţie în care solicitau condiţii socio-economice pentru munca pe care o desfăşurau şi libertate pentru presă.
În urma evenimentului, zeci de tipografi şi-au pierdut viaţa sau au fost răniţi doar pentru ca au revendicat condiţii mai bune de muncă şi de trai.

Un preot dintr-un sat botoșănean construiește o casă și o școală pentru copii salvați de la avort sau orfani.
Proiectul face parte dintr-un program social mai amplu de salvare a copiilor, intitulat “Împreună pentru viață” și este inițiat de Fundația Nektarios.
Astfel, inițiatorul campaniei dorește să le ofere o casă și un program educațional copiilor care au fost părăsiți de părinți, salvați de la avort sau rămași orfani.
În cadrul Centrului social-educațional vor funcționa o grădiniță cu programul normal, o bibliotecă universală cu acces liber, un centru de zi, un atelier de practică profesională pentru tineri și un centru de promovare și consultanță în domeniul agricol.

Salariul minim va fi decis de viitorul Guvern.
Acesta ar trebui să fie majorat la 1.450 de lei, de la începutul anului viitor.
Salariul minim brut pe economie este acum 1.250 de lei, de două ori mai mare decât în 2010.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept