Știri 12 decembrie 2016

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Spiridon, făcătorul de minuni.
Acesta a fost un simplu păstor din insula Ciprului, a fost căsătorit şi a avut o fiică pe nume Irina.
Încă din tinereţe era foarte smerit şi se îngrijea de ajutorarea săracilor.
Pentru bunătatea si curăţia inimii a fost rânduit episcop al Trimitundei din Cipru.
Sfântul Spiridon a luat parte la întâiul Sinod Ecumenic de la Niceea din 325, unde mărturiseşte cu dârzenie dreapta credinţă în Iisus Hristos, împotriva ereziei lui Arie.
Sfântul este cunoscut ca un mare făcător de minuni, deoarece avea darul tămăduirii prin rugăciune.
S-a mutat la Domnul în anul 347, iar moaştele sale se află în insula Corfu din Grecia.
Cu prilejul acestei sărbători, Biserica Ortodoxă a rânduit dezlegare la pește.
Astfel, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sf. Liturghie de la ora 8.30, la Catedrala Arhiepiscopală.
La ora 12.15, Ierarhul nostru va merge la Căminul pentru persoane vârstnice din Constanţa, unde va oferi o masă de prânz celor 150 de persoane.
Apoi, de la ora 16, Ierarhul Tomisului îi va binecuvânta pe cei 13 copii și tineri (cu vârste între 1-28 ani) de la Fundația M.G.H. pentru copiii bolnavi de SIDA, din km. 4-5 și le va dărui jucării, rechizite, dulciuri, fructe și produse de igienă.
Acțiunea este organizată de către parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena III” (Capela militară) din Constanța.

Din ce în ce mai mulţi refugiaţi musulmani devin creştini odată ajunşi în Europa.
Fenomenul este observat mai cu seamă în Germania.
Cei mai mulți refugiați provin din Iran, Afganistan, Siria și Eritreea, iar pentru mulţi dintre aceștia, creştinismul este religia libertăţii.
Fenomenul a luat amploare încă din 2013, însă o statistica oficiala nu exista.
Atunci, Biserica Evanghelica din Germania a lansat un ghid pentru preoţi, legat de procedura botezării celor veniţi din alte religii.
În Iran, țara de unde provin mulţi dintre refugiaţii convertiţi, creştinismul este interzis și pedepsit și în Arabia Saudită sau Afganistan adesea creştinii sunt persecutaţi.

Românii nu vor plăti mai puţin pentru facturile la energia electrică anul viitor.
Anunțul a fost făcut de preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ.
Tarifele de distribuţie a energiei electrice vor scădea cu 3-4% la începutul anului viitor, însă această scădere nu se va reflecta şi în preţul final pentru consumatorii casnici.
Aceasta deoarece în preţul pentru populaţie va creşte componenta pentru certificatele verzi şi va scădea ponderea energiei din piaţa reglementată.

Toate orașele și satele ar putea avea internet gratuit şi în parcuri.
Propunerea aparține preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și va fi aplicată în toate statele membre ale Uniunii.
Propunerea lui Junker presupune dezvoltarea unui program cu WI-FI gratuit pentru fiecare sat şi oraş european, până în anul 2020.
Consiliul European a aprobat propunerea pe 2 decembrie, dar iniţiativa mai trebuie aprobată şi de Parlamentul European, înainte să fie adoptată ca reglementare.

Ministerul Muncii a introdus noi măsuri de simplificare în asistenţa socială, dar şi o serie de corecţii.
Astfel, elevii merituoşi, dar din familii cu venituri mici vor putea primi şi burse şi ajutor social.
Solicitanţii de ajutoare sociale vor depune un dosar în loc de trei, iar bursele şcolare sunt eliminate din categoria veniturilor care se iau în calcul la stabilirea drepturilor de beneficii sociale.
Dacă într-o familie cu mai mulţi copii de vârstă şcolară, unul dintre aceştia nu urmează o formă de învăţământ sau acumulează mai mult de 20 absenţe nemotivate într-un semestru, acest copil nu va fi luat în calcul la stabilirea cuantumului acordat familiei.
Astfel, familia va beneficia în continuare de suport financiar pentru a asigura celorlalţi copii posibilitatea frecventării cursurilor şcolare.

Profesorii care nu reuşesc să promoveze examenul de definitivat după trei încercări succesive vor putea da examenul și a patra oară.
Aceștia trebuie însă să achite o taxă și să urmeze un an de practică, sub îndrumarea unui metodist.
De asemenea, învățământul special integrat se organizează în învățământul de masă.
Noile reglementări au fost introduse printr-o ordonanţă de urgenţă, care aduce mai multe modificări Legii educaţiei.

România are o nouă aplicație dedicată exploatărilor legale a pădurilor și transporturilor de masă lemnoasă.
Aceasta a fost lansată vineri, în premieră, de Ministerul Mediului.
Portalul operează imagini satelitare și le suprapune în timp real pe hărți electronice, fiind posibilă astfel depistarea inclusiv a posibilelor tăieri ilegale de pădure.
Ministrul Mediului a subliniat, totodată, că noua aplicație reprezintă un instrument de lucru inovativ pentru autoritățile responsabile, dar și o metodă prin care și cetățenii pot vedea, în timp real, ce se întâmplă în pădurile din România.

Biroul Electoral Central a dat publicității rezultatele parțiale ale alegerilor parlamentare.
Astfel, PSD se află pe primul loc cu 45% din voturi, urmat de PNL și USR.
Celelalte partide care au intrat în Parlament sunt UDMR, ALDE, PMP și PRU.
Prezenţa la urne, la nivel naţional, până la ora 21,00 a fost de 39,49%.
Noul Guvern ar putea fi instalat la Palatul Victoria cu două zile înainte de Crăciun.

Aproape un sfert dintre copiii lumii trăiesc în țări afectate de conflicte sau lovite de dezastre.
393 milioane dintre copiii lumii care trăiesc în țări confruntate cu situaţii de urgență se află în Africa Subsahariană, urmată de Orientul Mijlociu si Africa de Nord, unde regăsim 12% dintre acești copii.
Noile cifre au fost publicate ieri, cu ocazia aniversării de către UNICEF a 70 de ani de activitate desfăşurată necontenit in cele mai dure locuri din lume.

Venitul de bază necondiţionat este tot mai des invocat în discuţiile privind efectele automatizării si ale globalizării asupra locurilor de muncă și a salariilor.
Astfel, un grup format din peste 100 de activişti, cercetători, politicieni, dar și oameni cunoscuţi din domeniul tehnologiei a strâns 10 milioane de dolari pentru a urmări în următorii doi ani care sunt efectele introducerii unor plăți minime garantate în SUA.
Măsura ar avea ca efecte creşterea economica locala, sprijinirea antreprenoriatului, reducerea costurilor si a complexităţii administrative, reducerea numărului infracţiunilor, îmbunătăţirea stării de sănătate si dezvoltarea comunității rurale.
Sunt menţionate însă și cateva dezavantaje și riscuri, cum ar fi costurile totale ale unei astfel de scheme și posibilitatea de a-i descuraja pe oameni să își caute un loc de muncă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept