Știri 9 decembrie 2016

Biserica Ortodoxă va cinsti luni pe Sfântul Ierarh Spiridon, făcătorul de minuni.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia duminică de la ora 9, Sf. Liturghie la biserica Sf. Spiridon din cartierul Inel II.
Apoi, de la ora 16, Ierarhul nostru va oficia slujba Vecerniei la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Ap. Petru şi Pavel.
Luni, Ierarhul Tomisului va oficia Sf. Liturghie de la ora 8.30, la Catedrala Arhiepiscopală.
Tot luni, de la ora 16, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie îi va binecuvânta pe cei 13 copii și tineri (cu vârste între 1-28 ani) de la Fundația M.G.H. pentru copiii bolnavi de SIDA, din km. 4-5 și le va dărui jucării, rechizite, dulciuri, fructe și produse de igienă.
Acțiunea este organizată de către parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena III” (Capela militară) din Constanța.

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent mâine în parohia „Schimbarea la față și Sf. Ioan Rusul” din Ovidiu, unde va binecuvânta o serie de activități cu caracter filantropic.
Astfel, la ora 11.00, se va oferi o masă caldă pentru 40 de persoane nevoiașe din parohie, apoi la centrul de copii Casa „Viață nouă” din Ovidiu se va binecuvânta mâncarea pe care o primesc cei 20 de copii.
La ora 12.30, la Centrul de îngrijire și asistență din Poarta Albă se va oferi o masă caldă celor 140 de persoane vârstnice.
De asemenea, vor fi binecuvântate și 20 de pachete cu alimente destinate persoanelor imobilizate pe caz de boală.

Constănțenii sunt invitați la un concert caritabil de Crăciun.
Evenimentul se va desfășura duminică, de la orele 18.30, la biserica Sf. Vasile cel Mare din Constanța, din zona Inel 2, în prezența Înalt Prea Sfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Concertul va fi susținut de Grupul bizantin Sf. Vasile cel Mare, dirijat de protopsalt profesor Marian Bostan.
Invitați vor fi corul Belcanto al Școlii gimnaziale nr. 39, Nicolae Tonitza, și Corul Sf. Dionisie Exiguul al Seminarului Teologic Ortodox din Constanța.
Fondurile rezultate din această acțiune vor fi donate pentru doi copii cu grave probleme de sănătate.

Astăzi este Ziua Internaţională Anticorupţie.
Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei a stabilit în anul 2003 ca data de 9 Decembrie să fie Ziua Internaţională Anticorupţie.
România s-a alăturat astfel celorlalte state în prevenirea şi combaterea corupţiei, deoarece aceasta are un impact major asupra vieţii de zi cu zi a cetăţenilor.
Corupţia reprezintă una dintre cele mai serioase ameninţări la adresa statului de drept în cadrul societăţii contemporane, pentru că subminează instituţiile şi valorile democratice şi atentează la ordinea socială.

Noul Mers al Trenurilor intră în vigoare duminică.
CFR Călători informează că în funcţie de fiecare perioadă din an, se vor afla în circulaţie între 1.200 şi 1.300 de trenuri. Trenurile Zăpezii circulă către Valea Prahovei, Vatra Dornei, Piatra Neamţ şi Petroşani, iar în zilele de weekend biletele pentru călătoriile de pe Valea Prahovei au preţuri reduse între 31 şi 56%.
Vor fi introduse în circulaţie noi trenuri, cu durate de parcurs reduse cu aproximativ o oră, de la Bucureşti către Suceava şi Cluj Napoca.

Constănţenii din cartierul Medeea şi zona Piaţa CET vor rămâne, luni, fără apă potabilă.
Pentru remedierea unei avarii la conducta de alimentare, RAJA va întrerupe furnizarea apei potabile luni, 12 decembrie, în intervalul orar 9.00 – 15.00.
Vor fi afectaţi toţii abonaţii RAJA din perimetrul delimitat de bulevardul Aurel Vlaicu – strada Pelicanului – strada Spiru Haret și strada Cumpenei.

Programul Prima Casă va avea reguli noi.
Printr-o ordonanţă de guvern, adoptată ieri, statul va acorda o garanţie de 50% din valoarea creditelor acordate pentru achiziţia de locuinţe noi sau consolidate, în timp ce pentru restul imobilelor garanţia de stat va fi de maxim 40%.
Purtătorul de cuvânt al executivului a precizat că pentru locuinţele care nu se încadrează în aceste categorii, creditele vor fi garantate de stat în proporţie de 40%.

Şcolile în care vor fi organizate secţii de votare pot suspenda cursurile astăzi şi luni.
Anunțul a fost făcut de Ministerul Educaţiei.
Acesta a transmis tuturor inspectoratelor şcolare o notă în care se precizează că fiecare unitate îşi poate organiza propriul program, cu obligativitatea recuperării ulterioare a orelor anulate.

Firmele care organizează stagii de ucenicie ar putea primi un ajutor de la stat.
Potrivit unui proiect de ordonanță al Ministerului Muncii, sursa acestor ajutoare ar urma să fie atât bugetul de șomaj, cât și fondurile europene.
Suma maximă, cea de 1.350 de lei va fi primită de companiile care organizează stagii de ucenicie pentru absolvenţii de studii superioare.
Pentru restul tinerilor, suma primită de companiile care îi instruiesc este de 1.125 de lei, la care se adaugă și un ajutor pentru ucenic, cuprins între 500 și 750 de lei în funcție de gradul de calificare pe care îl obține.

Tinerii români se pot înscrie în Corpul European de Solidaritate, ca voluntari sau pentru locuri de muncă.
Acesta a fost lansat, miercuri, la nivelul Uniunii Europene și se adresează persoanelor cu vârste cuprinse între 17 și 30 de ani.
Programul le oferă tinerilor șansa de a participa la anumite proiecte ca voluntari sau de a-și găsi un loc de muncă în state Uniunii, pentru o perioadă cuprinsă între 2 și 12 luni.
Participanții vor avea posibilitatea de a se implica în activități din domenii precum: educație, sănătate, integrare socială, sprijin pentru distribuirea de alimente, construirea de adăposturi, primirea migranților și a refugiaților, protecția mediului sau prevenirea catastrofelor naturale.

Institutul Cantacuzino produce, din nou, vaccinuri.
Acesta a început deja producţia primului lot experimental de vaccin antigripal, pe noile echipamente.
Unitatea sanitară a trecut, recent, în subordinea Ministerului Sănătății.
Institutul Cantacuzino deține, în prezent, cea mai puternică bază tehnică de cercetare în microbiologie, epidemiologie şi imunologie din ţară.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept