Știri 7 decembrie 2016

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfânta Muceniţă Filofteia de la Curtea de Argeş.
Aceasta a trăit la începutul secolului 13 în oraşul Târnovo din Bulgaria.
De mică s-a arătat a fi iubitoare de oameni şi milostivă aşa încât îşi dădea hainele şi mâncarea celor săraci.
Însă faptele ei bune au mâniat aşa de tare pe tatăl ei încât acesta o bătea adeseori.
Odată însă, pe când copila avea 12 ani, tatăl s-a mâniat aşa de tare încât a aruncat cu toporul spre ea şi a omorât-o pe loc.
Prin minune dumnezeiască, sfânta a dorit ca trupul ei să fie dus în cetatea domnească de la Curtea de Argeş.
Astfel, în timpul domnitorului Radu cel Mare, sfintele moaşte au fost aduse în biserica domnească de la Argeş, iar în anul 1517 ele au fost aşezate în mânăstirea de la Curtea de Argeş, ctitoria domnitorului Neagoe Basarab.
Numele Sfintei Filofteia se traduce prin sintagma „iubitoare de Dumnezeu”.

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sfinți în această seară căminele studenţeşti.
La final, ierarhul nostru va dona studenţilor 8 maşini de spălat pentru folosul intern.
Evenimentul va începe la orele 20.00, în holul Căminului Pescarie 2 și este organizat de ASCOR Constanta si Arhiepiscopia Tomisului.

Peste 2.000 conducători auto au rămas fără permis pentru că au făcut înţelegeri amiabile ilegale fără să ştie.
Şoferii nu au fost informaţi că înţelegerile se pot face, doar dacă în accident au fost implicate doar două maşini.
Potrivit legislaţiei în vigoare, în cazul în care unul dintre şoferi este băut sau au fost implicate mai multe maşini, participanţii la evenimentul rutier trebuie să meargă la poliţie să declare accidentul.
O altă condiţie ca înţelegerile amiabile să fie legale este ca maşinile şi conducătorii auto să aibă actele în regulă.
Firmele de asigurare spun că s-au confruntat cu mai multe probleme de acest gen.

Abonamentele elevilor navetiști se decontează integral.
Legea se aplică din data de 23 noiembrie, data publicării în Monitorul Oficial.
Conform Ministerului Educației, tarifele maxime pentru abonamentele acordate elevilor pot varia de la 10 lei pentru distanța minimă de trei kilometri la 174 de lei pentru distanța maximă de 50 de kilometri.
Ministerul precizează că școlile decontează doar abonamente lunare, nu bilete emise zilnic în contul unui abonament, și numai pentru perioada cursurilor, nu și a vacanțelor.

Nou născuţii vor fi testaţi auditiv de anul viitor.
Ministerul Sănătăţii a lansat primul registru electronic naţional de screening auditiv pentru nou-născuţi.
Acesta va funcţiona în cadrul unui program pilot în care sunt incluse maternităţile din București şi care va fi extins anul viitor la toate centrele din ţară.
Suma necesară estimată pentru achiziţionarea aparatelor de screening auditiv este cuprinsă între 6,5 şi 8,6 milioane de lei.
Ministrul Vlad Voiculescu a menţionat că 90% din sumă va fi suportată de Ministerul Sănătăţii şi 10% de unităţile medicale.
Conform datelor oficiale, în România din 200.000 de copii născuţi anual aproximativ 600 au probleme de auz.

Arhiepiscopia Tomisului şi Parohia „Sf. Ierarh Vasile cel Mare” din Constanţa invită constănţenii la un concert caritabil de Crăciun.
Acesta va avea loc duminică, 11 decembrie, de la ora 18.30 la Biserica „Sf. Vasile cel Mare”, din cartierul constănțean Inel 2.
Concertul va fi susţinut de Grupul bizantin „Sf. Vasile cel Mare” dirijat de Protopsalt Marian Bostan, și va avea ca invitaţi Corul „Belcanto” al Şcolii Gimnaziale nr. 39 „Nicolae Tonitza” și Corul “Sf. Dionisie Exiguul” al Seminarului Teologic Ortodox din Constanţa.
Fondurile strânse în urma acestui eveniment vor fi folosite pentru ajutorarea a două surori diagnosticate cu Hipoacuzie Neurosenzorială Bilaterală Profundă (surditate): Daria-Maria Ardeleanu (4 ani şi 7 luni) şi Diana-Georgiana Ardeleanu (1 an şi 8 luni).

Milioane de turişti şi oameni de afaceri care doresc să viziteze Europa vor trebui să plătească o taxă de cinci euro pentru a se înregistra online în avans.
Aceasta dacă planul privind înăsprirea controalelor în cazul cetăţenilor străini care nu au nevoie de viză pentru a călători în Uniune va fi aprobat.
Sistemul prevede o verificare în diferite baze de date ale blocului comunitar a documentelor de identitate şi a detaliilor legate de reşedinţă ale persoanelor care doresc să călătorească în Europa.
Sistemul va fi aplicat în cazul cetăţenilor din circa 60 de ţări care pot vizita zona Schengen pentru călătorii de scurtă durată fără viză.

Ministerul Sănătății a lansat un plan de măsuri pentru motivarea medicilor de a rămâne în țară.
Pentru motivarea cadrelor medicale, autorităţile vor să îmbunătățească condițiile de muncă prin modernizarea unităților sanitare, dotarea acestora cu echipament de ultimă generaţie, ajustarea sistemelor informaționale unice şi integrarea lor.
Totodată, planul de măsuri prevede acordarea de facilități pentru exercitarea profesiei în zonele izolate, precum alocații pentru cheltuielile cu locuința şi cheltuielile de transport.
În ultimii 10 ani, peste 43.000 de cadre medicale, în pregătirea cărora statul a investit peste 3,5 miliarde de lei, au emigrat sau intenţionează să plece din România.

Apartamentele vechi ar putea primi garanții reduse în programul Prima Casă.
Ministerul Finanțelor a publicat în dezbatere publică proiectul de ordonanță de urgență prin care vrea să împingă finanțările prin programul Prima Casă către locuințele noi sau consolidate. Măsura va avea drept efect o ieftinire a locuințelor vechi.
Băncile vor primi garanții reduse la 40% din valoarea creditelor pentru finanțarea achizițiilor de locuințe mai vechi de 5 ani, în timp ce pentru locuințele construite sau consolidate în vederea riscului seismic în ultimii 5 ani – garanția va fi menținută la 50%.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept