Știri 6 decembrie 2016

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei.
Acesta este unul dintre cei mai îndrăgiţi sfinţi ai Bisericii şi a trăit pe vremea împăraţilor romani Diocleţian şi Maximian.
Pentru blândeţea şi milostenia lui, dar şi pentru înţelepciunea deprinsă din învăţătura creştină, a fost hirotonit preot şi apoi episcop al cetăţii Mira din ţinutul Liciei din Turcia de astăzi.
Datorită persecuţiilor romane anticreştine, Sfântul Nicolae a fost şi el întemniţat şi apoi eliberat odată cu edictul de la Milan al sfântului împărat Constantin cel Mare.
În anul 325, Sfântul Nicolae a participat la sinodul I ecumenic de la Niceea.
Tradiţia bisericească păstrează şi câteva minuni făcute de Sfântul Ierarh Nicolae, dintre care cea mai importantă este ajutorul dat unor fecioare care erau în pericol de a se prostitua din cauza sărăciei.
De aici a apărut şi obiceiul ca în noaptea de 5 spre 6 decembrie copiii să îşi pregătească ghetuţele pentru a primi daruri din partea Moşului Nicolae.
Din anul 1087, moaştele Sfântului Nicolae se află în oraşul Bari din sudul Italiei.
Conform datelor statistice, peste 800.000 de români îşi serbează astăzi onomastica.

Biserica Ortodoxă o va cinsti mâine pe Sf. Muceniţă Filofteia de la Curtea de Argeş.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși de la ora 8.30, Sfânta Liturghie la biserica „Sfânta Mc. Filofteia” din Cartierul Km 4, zona Billa.
Biserica a fost construită după Revoluția din 1989.

130 de milioane de oameni de pe Terra au nevoie de ajutor umanitar.
Peste 20 de miliarde de euro ar fi necesare, anul viitor, pentru programele de ajutor umanitar, la nivel mondial, potrivit unei estimări făcute de ONU.
Cea mai mare alocare de fonduri ar urma să ajungă în Siria, confruntată cu o criză fără precedent, din cauza războiului civil.
Sudanul de Sud, ţară africană afectată de foamete severă şi distrusă la propriu de un proces de epurare etnică se află pe locul doi, pe lista de priorităţi a Naţiunilor Unite, la capitolul ajutor umanitar.

Constănţenii pot renunţa la locul de parcare rezervat.
Aceștia trebuie să depună o cerere în acest sens, până pe 15 decembrie, la Direcţia Servicii Publice din cadrul Primăriei.
În cazul în care nu se renunţă expres, autorizaţia pentru rezervarea locului de parcare se reînnoieşte automat pentru anul viitor, urmând ca sumele aferente să se regăsească în conţinutul înştiinţărilor de plată.

Unele jucării de pe rafturile magazinelor sunt periculoase.
Clienții trebuie să meargă numai în raioanele specializate ale magazinelor sau în librării şi să fie atenţi la datele prezentate pe etichetă.
Comisarii de la Protecția Consumatorului spun că printre jucăriile periculoase pentru copii se află pistoale cu bile, cuţite din plastic sau maşini şi păpuşi de mici dimensiuni ale căror componente pot fi înghiţite de copii.
O atenţie deosebită trebuie acordată și jucăriilor achiziţionate online, jucăriilor primite de copii sub formă de cadouri şi celor cumpărate la mâna a doua.

Șoferii care încalcă legea ar putea da din nou examen pentru a-și recupera permisul.
Noua prevedere vine ca urmare a faptului că mulți șoferi din România și-au cumpărat permisul auto.
Conform autorităților, cei care vor încălca regulile de circulație în mod repetat vor fi obligați să treacă din nou examenul scris pentru a primi permisul de conducere.
Regulile se aplică în cazul persoanelor care au încălcat legea de cinci ori pe durata unui an și au fost sancționate.

Avocatul Poporului avertizează că dosarul electronic de sănătate al pacientului este neconstituțional.
Acesta permite restrângerea dreptului la viață intimă, familială și privată prin acte normative de nivel inferior legii.
Avocatul Poporului consideră că accesul și utilizarea datelor cuprinse în dosarul electronic de sănătate al pacientului trebuie să se facă în condiții de maximă securitate, de natură a înlătura diseminarea oricăror date personale care ar putea aduce prejudicii de orice fel persoanei în cauză.
Pe 30 noiembrie, Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională privind reforma în domeniul sănătății.

Două treimi dintre gospodăriile din România au internet.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, țara noastră are 10,6 milioane de utilizatori de internet, în creştere cu 1,2 puncte procentuale faţă de anul anterior, în condiţiile în care 65% dintre gospodăriile din ţară au avut acces la reţeaua de internet de acasă.
Per ansamblu, 70% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 16 şi 74 ani au utilizat internetul în acest an.
Dintre utilizatorii curenţi, 71% folosesc internetul cu frecvenţă zilnică sau aproape zilnică, cei mai mulţi fiind cei cu vârsta cuprinsă între 16 și 34 ani.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept