Știri 5 decembrie 2016

Biserica Ortodoxă cinstește astăzi pe Sfântul Cuvios Sava cel Sfințit.
S-a născut în Capadocia, în anul 439, şi încă de la vârsta de opt ani a ales viaţa călugăriei, intrând în mănăstirea numită „a lui Flavian”, unde a învăţat Psaltirea pe de rost.
Pe când avea 18 ani a mers la Cuviosul Eftimie cel Mare, care l-a trimis la Cuviosul Teoctist, la mănăstire de obşte, unde a cunoscut bunele obiceiuri şi ostenelile fraţilor ce locuiau acolo. Pentru că era un om deosebit de înduhovnicit, Cuviosul Eftimie l-a numit pe Sfântul Sava „copil bătrân”.
El a fost îndrumător şi povăţuitor multor călugări, întemeind mănăstirea care îi poartă numele şi alcătuind Tipicul sfintelor slujbe pe care îl urmează până astăzi Biserica Ortodoxă. Sfântul Sava este numit „cel Sfinţit” pentru că a fost hirotonit preot şi rânduit îndrumător al tuturor mănăstirilor din Palestina. El a mers în două rânduri la Constantinopol, în calitate de sol al Patriarhului Ierusalimului, la împăraţii Anastasie şi Iustinian cel Mare.
S-a mutat la Domnul în anul 532, la vârsta de 94 de ani.
Biserica Ortodoxă a rânduit astăzi dezlegare la pește.

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, se va afla astăzi, de la ora 10.30, la Asociația pentru persoane cu dizabilități neuro- și locomotor „Carmen Sylva” din Constanța.
Aici va oferi daruri și binecuvântare membrilor asociației și va rosti un cuvânt de alinare.
Astfel, cele 40 de persoane aflate în evidenţa asociației vor primi articole de îmbrăcăminte și încălțăminte.
Evenimentul este sprijinit de către parohiile „Adormirea Maicii Domnului I”, „Adormirea Maicii Domnului II” și „Sfântul Ștefan” din Constanța.
Anul acesta, înainte de praznicul Nașterii Domnului, cele 40 de persoane vor primi alimente pentru masa de Crăciun.

Credincioșii parohiei Sf. Dimitrie și elevii Seminarului Teologic din Constanța vor fi mesagerii Sf. Ierarh Nicolae.
Astfel, astăzi dimineață, copiii abandonați de la Centrul din strada Aluniș au primit fructe, dulciuri, jucării și aparatură electronică pentru a viziona desene animate.
Mâine, de la ora 13, copiii internați în secția de pediatrie a Spitalului Județean Constanța vor primi, de asemenea, fructe, dulciuri și jucării din pluș.
Acțiunea este coordonată de părintele Ilie Petre, directorul Seminarului Teologic și parohul bisericii “Sf. Dimitrie”.

Biserica Ortodoxă îl va cinsti mâine pe Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei.
Cu acest prilej, astăzi, de la orele 17, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sfântul Nicolae” din cartierul constănțean Coiciu, după care va binecuvânta 250 de pachete cu dulciuri și alimente ce vor fi împărțite copiilor, credincioșilor și pelerinilor.
Mâine, Ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sf. Ierarh Nicolae” din cadrul parohiei „Sf. Împărați Constantin și Elena II” din Constanța.
După slujbă, Ierarhul nostru va binecuvânta cele 500 de pachete cu alimente șI dulciuri, pregătite pentru copii, enoriași și cei nevoiași.
Credincioșii vor putea cinsti moaștele Sfântului Mucenic Pantelimon, contemporan cu Sf. Nicolae, aduse de la Catedrala Arhiepiscopală.

Biserica Ortodoxă o va cinsti miercuri pe Sf. Muceniţă Filofteia de la Curtea de Argeş.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși de la ora 8.30, Sfânta Liturghie la biserica „Sfânta Mc. Filofteia” din Cartierul Km 4, zona Billa.
Biserica a fost construită după Revoluția din 1989.

Astăzi este Ziua Internațională a Voluntariatului.
În anul 1985, Naţiunile Unite au desemnat data de 5 decembrie ca Ziua internaţională a Voluntarului.
Această zi este dedicată eforturilor celor care au adus o contribuţie importantă societăţii prin oferirea timpului lor ca voluntari.
Ziua de 5 decembrie este sărbătorită şi în România din anul 2000.

Părinții nu vor fi obligați să-și vaccineze copiii.
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat că Legea vaccinării este în stadiul avizării și că aceasta prevede că părinții nu vor avea obligația de a-și vaccina copiii, cu condiția să fie informați.
Proiectul prevede că părinţii care nu se informează despre vaccinare şi nu îşi asumă în scris refuzul imunizării copiilor pot primi amenzi între 1.000 şi 2.500 de lei.
Amenzile pot ajunge până la 10.000 de lei în cazul instituţiilor şi cadrelor medicale care dau informaţii greşite despre vaccinare.

Europenii primesc despăgubiri pentru întârzierea trenurilor.
Călătorii de pe căile ferate europene îşi pot deconta 25% până la 100% din preţul biletului, dacă trenurile întârzie mai mult de 60 de minute şi dacă, astfel, creează pagube pasagerilor.
În România, călătorii pot solicita aceste facilităţi începând cu data de 3 decembrie 2019.

Fecioara Maria este eliminată din statul secular francez.
Magistraţii francezi au hotărât că autorităţile locale din oraşul Publier trebuie să elimine dintr-un parc o statuie cu Fecioara Maria pentru a respecta legislaţia naţională, care interzice în mod vehement prezenţa unor simboluri religioase în spaţiile publice din Franţa.
Autorităţile locale au la dispoziţie trei luni pentru a elimina statuia Fecioarei Maria.
Primarul Gaston Lacroix susţine că va încerca să mute statuia de marmură pe un teren privat.
Statuia Fecioarei Maria a fost ridicată în urmă cu cinci ani pe malul francez al lacului Geneva.

Mormântul Domnului de la Ierusalim este autentic.
Echipa de cercetători care s-a ocupat de restaurare a deschis pentru prima dată în sute de ani mormântul lui Iisus din Biserica Sfântului Mormânt, din Ierusalim.
Restaurarea a început în urmă cu doi ani și a costat 4 milioane de euro.
După ce au deschis mormântul, arheologii au găsit piatra pe care a fost întins trupul lui Iisus și încă o piatră de marmură, despre care cercetătorii nu ştiau pana acum.
Marmura este gravată cu o cruce, ce ar putea data din secolul XII, din perioada Cruciadelor.
Biserica Sfântului Mormânt conţine două dintre cele mai sfinte elemente ale creştinismului, locul in care a fost crucificat Iisus din Nazaret și mormântul în care trupul său a fost pus să se odihnească după moarte și înainte de învierea Sa.

Consumul mondial de benzină va scădea cu 10% în următorii 20 de ani.
Potrivit specialiștilor, dezvoltarea puternică a tehnologiei mașinilor electrice, aflată deocamdată într-un stadiu incipient, va reduce cu 10% cererea mondială de benzină până în 2035.
În prezent, mașinile alimentate pe bază de baterii reprezintă mai puțin de 1% din vânzările de mașini noi, însă vânzările ar putea crește după 2025, pe fondul politicilor guvernamentale de reducere a poluării și reducerii prețurilor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept