Știri 1 decembrie 2016

Astăzi este Ziua Naţională a României.
Potrivit Constituţiei la articolul 12, ziua de 1 decembrie este declarată Ziua Naţională a României.
Această sărbătoare legală a fost instituită în amintirea şi cinstirea zilei de 1 decembrie 1918 când Adunarea Naţională de la Alba Iulia, constituită din 1228 delegaţi, a adoptat o Rezoluţie care proclamă unirea tuturor românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească cu România.
Rezoluţia mai proclamă şi libertatea minorităţilor, libertatea şi egalitatea confesiunilor religioase, întemeierea unui regim democratic precum şi libertatea presei, a opiniilor, a asocierilor şi a întrunirilor.
Mai târziu, Legea Unirii a fost ratificată de către regele Ferdinand I prin Decretul-Lege din 11 decembrie 1918 şi apoi votată în unanimitate de Adunarea Deputaţilor din 29 decembrie 1919.
Astfel, Ziua naţională marchează bilanţul luptei românilor pentru întregire statală şi totodată Marea Unire de la Alba Iulia, care, potrivit istoricilor, nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid, ci este fapta istorică a întregii naţiuni române.
Potrivit tradiţiei bisericeşti, de Ziua Naţională a României, în toate catedralele eparhiale, bisericile parohiale, în mânăstiri şi şcolile de teologie ortodoxă se oficiază slujba de Te Deum şi se pomenesc eroii neamului românesc care au înfăptuit unitatea naţională a românilor.

Constănțenii au astăzi acces gratuit la muzee.
Este vorba despre Muzeul de Istorie Națională, Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, Muzeul de Artă, Muzeul de Artă Populară, Muzeul Marinei Române și Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand 1“.
În municipiu, manifestările cu ocazia Zilei Naționale vor fi organizate de Prefectura Constanța.

Guvernul a aprobat Strategia națională pentru sănătatea mintală a copilului și adolescentului pentru perioada 2016-2020.
Aceasta pune accent pe componenta de prevenire a tulburărilor mintale în rândul acestui segment de populație, spre deosebire de sistemul public actual de servicii în acest domeniu, orientat mai mult spre curativ, în detrimentul prevenției.
Strategia urmărește reducerea riscurilor și incidenței tulburărilor de sănătate mintală în rândul copiilor și al adolescenților, iar în cazul celor cu risc și cu probleme – o funcționare adaptată în societate, precum și refacerea echilibrului grupului social, familial și profesional în care aceștia trăiesc.

Curtea Constituțională a amânat din nou decizia în cazul căsătoriilor între homosexuali.
Aceasta a solicitat opinia Curții Europene de Justiție, cauza fiind astfel suspendată până la data de 30 martie 2017.
Curtea Europeană a emis însă o hotărâre în aceste sens, pe 24 noiembrie, care precizează că „Statele membre sunt libere să prevadă sau să nu prevadă căsătoria pentru persoane de același sex”.

România trebuie să plătească peste 1,26 miliarde euro, anul viitor, către Uniunea Europeană și Banca Mondială.
Suma face parte din împrumutul stand-by contractat în 2009.
Din această sumă, 1,15 miliarde euro reprezintă rate de capital, iar restul dobânzi și comisioane.
În acest an, România a plătit 113 milioane euro către UE și Banca Mondială.
Astfel, cea mai mare parte a sumei a fost rambursată către Uniunea Europeană, respectiv 104 milioane euro.

Studenții și elevii cu drept de vot vor avea transport gratuit cu trenul în perioada 8-12 decembrie.
Potrivit unei Ordonanțe de Urgență adoptate de Guvern, călătoria gratuită se va acorda dus-întors, de la localitatea în care studiază la localitatea de domiciliu, cu tren regio și interregio, clasa a II-a.
Biletul de călătorie se eliberează în gări și agenții de voiaj, pe baza actului de identitate și a carnetului de elev sau student.

Guvernul a modificat Legea cinematografiei.
Ordonanţa de urgenţă are cuprinde o serie de schimbări legate de modul de finanţare din Fondul cinematografic a producţiei de filme și modul de organizare a concursului de proiecte cinematografice.
De asemenea, mai multe măsuri privesc susţinerea tinerilor creatori şi încurajarea distribuţiei de film românesc.
Pentru protejarea patrimoniului cinematrografic naţional, arhiva de filme va trece din subordinea Centrului Naţional al Cinematografiei în cea a Ministerului Culturii.

CFR Călători a suplimentat vagoanele trenurilor de pe rutele cele mai solicitate, în special către destinaţiile montane, în această perioadă.
Pentru a evita aglomeraţia din gări, compania recomandă folosirea tuturor modalităţilor de procurare a biletelor – online, la agenţiile CFR sau la automate.
Totodată, călătorii sunt rugaţi să consulte pagina de Internet cfrcalatori.ro pentru informaţii actualizate despre circulaţia trenurilor.

Indemnizaţiile pentru veterani, invalizi şi văduve de război au fost majorate cu 75 la sută.
Anunțul a fost făcut de Ministerul Apărării Naţionale.
Potrivit Ordonanţei de Urgenţă, invalizii de război încadraţi în categoriile mari mutilaţi şi gradul I de invaliditate vor beneficia lunar de 259 de lei, cei încadraţi în gradul II de invaliditate de 231 de lei, iar pentru gradul III cuantumul a fost crescut la 196 de lei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept