Știri 28 noiembrie 2016

Biserica Ortodoxă îl va cinsti miercuri pe Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia mâine, de la ora 16, slujba vecerniei la biserica Sf. Ap. Andrei din cartierul Palas, urmată de sfințirea capelei mortuare din incinta bisericii.
Totodată, Mănăstirea Peştera Sfântul Apostol Andrei îşi va sărbători hramul.
Astfel, Ierarhul Tomisului, împreună cu mai mulţi ierarhi din ţară şi din străinătate, va oficia miercuri, de la ora 9, Sfânta Liturghie.
Credincioșii se vor putea închina moaștelor Sfântului Apostol Pavel aduse din Mitropolia de Veria a Greciei.

Constănțenii sunt invitați la un concert de muzică patriotică.
Acesta se intitulează ’’Sus Inima Români!’’ și va fi susținut de Corala bărbătească ortodoxă Armonia, dirijată de Arhid. Ion Iulian Dumitru împreună cu Muzica Militară a Forțelor Navale Române, dirijată de Colonel Cornel Ignat.
Evenimentul se va desfășura miercuri, de la orele 18, la Casa de Cultură din Constanța.
Intrarea se face gratuit, pe bază de invitație, în limita locurilor disponibile, care se găsește la Magazinul de obiecte bisericești al Arhiepiscopiei Tomisului.

30% din populaţia Europei suferă de boli reumatice, care reprezintă cea mai frecventă forma de boală cronică în Europa.
În România, 1% din populaţie suferă de artrită, boală care afectează mult mai des femeile.
Dacă nu este recunoscută şi tratată la timp, ea poate conduce la modificări ireversibile.
Peste jumătate dintre pacienţi îşi încetează activitatea profesională în primii 5 ani de boală, iar la 10% din cazuri apare o invaliditate gravă în primii 2 ani de evoluţie.

ANM a emis o informare meteorologică de precipitaţii moderate cantitativ și răcire accentuată pentru toată țara.
Aceasta este valabilă până mâine la ora 23.
În intervalul menţionat vor fi perioade de timp în care se vor semnala precipitaţii în majoritatea regiunilor, iar cantităţile de apă vor depăşi pe arii restrânse, mai ales la munte, 15…20 l/mp.
În această noapte şi pe parcursul zilei de mâine, vremea se va răci în toată ţara, va ninge şi în regiunile sudice, unde pe arii restrânse este posibil să se depună strat de zăpadă.
Temporar vântul va avea intensificări, cu viteze ce vor depăşi 50…60 km/h.

Persoanele care nu-şi plătesc facturile la căldură şi salubritate pot fi executate silit mai uşor începând de sâmbătă.
Așa arată un proiect de act normativ care modifică Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice.
Noile prevederi, care au fost publicate deja în Monitorul Oficial, stabilesc că factura emisă pentru serviciile de utilităţi publice constituie titlu executoriu.
O altă modificare importantă este reducerea perioadei în care locatarii pot achita aceste servicii publice: de la 15 zile lucrătoare de la primire – la cel mult 15 zile calendaristice de la emiterea facturii.

Şase elevi constănţeni vor fi premiaţi de Ministerul Educaţiei, pentru rezultatele deosebite obţinute la olimpiadele şi competiţiile şcolare internaţionale.
Elevii, care au obţinut 2 medalii de aur şi 4 de argint, sunt de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“, Liceul Internaţional de Informatică şi Liceul Teoretic „Traian“.
De asemenea, vor fi premiaţi cei 215 profesori, care i-au pregătit pe elevi, precum şi cele 100 de şcoli din care provin laureaţii.
Fondul total de premiere alocat de Ministerul Educaţiei este de peste 3.500.000 de lei.

Vârsta minorilor care încearcă pentru prima dată droguri a scăzut îngrijorător.
Potrivit comisarului şef Marius Oprişan, 13 ani este vârsta la care elevii încep să se drogheze, iar în acest sens au fost iniţiate mai multe proiecte care să vizeze grupele de elevi din mediul gimnazial, dar şi liceal.
Pentru ca minorii să poată înţelege că drogurile le distrug viaţa, mai mulţi deţinuţi ai Penitenciarului Poarta Albă vor veni în sălile de clasă pentru a le împărtăşi experienţele care i-au dus în spatele gratiilor.
De asemenea, elevii vor merge pentru o zi la penitenciar şi vor desfăşura toate activităţile dintr-o zi obişnuită în sistem închis.
Specialiştii Antidrog spun că elevii care fumează ţigări sunt cei mai predispuşi să se apuce de fumat droguri.

Traficul rutier s-a reluat pe Podul de la Agigea.
Lucrările s-au terminat cu câteva săptămâni înainte de termen.
La mijlocul acestei luni s-au înlocuit şi ultimele două hobane care susţin podul.
Podul de la Agigea a intrat într-un amplu proces de consolidare şi reparaţii în anul 2011.

Constănțenii vor avea acces gratuit la muzee pe 1 decembrie.
Este vorba despre Muzeul de Istorie Națională, Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, Muzeul de Artă, Muzeul de Artă Populară, Muzeul Marinei Române și Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand 1“.
În municipiu, manifestările cu ocazia Zilei Naționale vor fi organizate de Prefectura Constanța.

Ministerul Educației va emite un ordin prin care va reglementa câte ore trebuie să lucreze un elev în afara școlii.
Astfel, la clasa zero nu se vor da teme pentru acasă.
Ministru Mircea Dumitru a spus că, pentru învățământul primar, timpul pe care trebuie să îl petreacă un elev făcând teme nu trebuie să depășească o oră, iar la gimnaziu, două ore.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept