Știri 25 noiembrie 2016

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi pe Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina.
Aceasta s-a născut în anul 294 într-o familie nobilă unde a primit o educaţie aleasă.
S-a convertit la creştinism, motiv pentru care a fost arestată şi dusă la judecată înaintea autorităţilor romane, pe vremea împăraţilor prigonitori Diocleţian şi Maximian.
Datorită înţelepciunii de care a dat dovadă, a reuşit să demonstreze superioritatea credinţei creştine împotriva filosofiei păgâne greceşti și a reuşit să convertească la Hristos pe mulţi învăţaţi ai timpului.
Pentru aceasta, a fost chinuită cu cruzime şi, în cele din urmă, a fost condamnată la tăierea capului.
Sfintele sale moaşte se află în mânăstirea închinată ei, de pe Muntele Sinai, din Egipt.

Biserica Ortodoxă îl va cinsti mâine pe Sfântul Cuvios Stelian, ocrotitorul copiilor.
Astfel, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 8.30, Sfânta Liturghie la biserica „Schimbarea la față și Sf. Ioan Rusul” din Ovidiu (lângă podul de cale ferată).
Aici, Ierarhul nostru împreună cu credincioșii, va oferi daruri pentru 17 copii nevoiași din localitate, cu vârste cuprinse între 4 și 16 ani.
Un alt program social al parohiei se derulează din 2013 și include 25 de familii care primesc pâine zilnic și 30 de persoane care beneficiază de masă caldă de două ori pe lună.
Parohia mai desfășoară acțiuni sociale și pentru copiii defavorizați din centrul „Casa Viață Nouă” din orașul Ovidiu.
Tot mâine, de la ora 14.30, Ierarhul Tomisului va oficia Taina Sf. Maslu la biserica Sf. Împărați Constantin și Elena din Cernavodă, iar de la ora 16 va fi prezent la Festivalul Internațional de Muzică Corală Ioan D. Chirescu, desfășurat la Casa de Cultură din Cernavodă.
Duminică, de la ora 8.30, Ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie la biserica „Sf. Ecaterina” din localitatea Tuzla.
Credincioșii se vor putea închina moaștelor Sf. Pantelimon aduse de la Catedrala Arhiepiscopală din Constanța.

Constănțenii sunt invitați la un concert de muzică patriotică.
Acesta se intitulează ’’Sus Inima Români!’’ și va fi susținut de Corala bărbătească ortodoxă Armonia, dirijată de Arhid. Ion Iulian Dumitru împreună cu Muzica Militară a Forțelor Navale Române, dirijată de Colonel Cornel Ignat.
Evenimentul se va desfășura miercuri, 30 noiembrie, de la orele 18, la Casa de Cultură din Constanța.
Intrarea va fi liberă.

Astăzi este Ziua Internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor.
În anul 1999, Adunarea Generală a ONU a proclamat ziua de 25 noiembrie ca zi a luptei împotriva violenţei asupra femeilor.
Zilnic, în întreaga lume, femeia este victimă a violenţei atât fizice cât şi psihice sub diferite forme de la agresiune verbală şi violenţă domestică şi până la mutilare şi tortură.
Cu această ocazie, la nivel mondial sunt organizate manifestări pentru prevenirea şi stoparea acestui fenomen.

Autobuzele RATC vor circula în regim de week-end în perioada 30 noiembrie-4 decembrie.
Astfel, acestea vor circula în intervalul orar 5.45-23.00, iar cursele se vor succeda mai rar.
Excepție face ziua de 2 decembrie, când autobuzele vor circula după programul normal.
În ceea ce priveşte programul chioşcurilor de bilete şi abonamente, pe 30 noiembrie şi 1 decembrie acestea sunt deschise între orele 9.00 şi 17.00, cu excepţia chioşcului de la Gară, care va fi deschis între orele 6.00 şi 21.00.

Corpul de control al premierului va face verificări la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în ceea ce priveşte funcţionarea sistemului informatic al cardurilor de sănătate.
Medicii de familie, dar şi farmaciştii obligaţi prin lege să opereze cu aceste carduri au reclamat de mai multe ori faptul că sistemul se blochează des, ceea ce nu le permite să-şi desfăşoare activitatea în condiţii normale.
Sistemul naţional al cardurilor de sănătate a costat 184 de milioane de euro şi a intrat în funcţiune în 1 mai, anul trecut.

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere va realiza cel puţin 17 drumuri noi, centuri ocolitoare, sau pasaje supraterane până în 2020.
Potrivit Directorului general al Companiei, Cătălin Homor, Constanța va avea varianta ocolitoare Techirghiol.
Proiectul va fi realizat de Compania Naţională de drumuri în regie proprie.

Autorităţile propun modificarea permiselor auto, după modelul celor din Uniunea Europeană.
Proiectul conţine 99 de coduri care ar urma să fie notate pe spatele carnetelor de conducere şi să indice afecţiunile şi interdicţiile şoferilor.
Astfel, vor fi coduri speciale pentru şoferii care au proteze auditive sau proteze la mâini sau picioare.
Conducătorii auto care au făcut şcoala pe maşini cu cutie automată vor avea marcat şi pe spatele permisului acest lucru.
Proiectul este, momentan, în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului de Interne, după care va ajunge pe masa Guvernului.

Și elevii vor avea minivacanță de 1 decembrie.
Potrivit prevederilor legale în vigoare, cursurile din 2 decembrie vor fi recuperate pe parcursul anului școlar 2016-2017, pe baza unui grafic stabilit de fiecare școală în parte.
De asemenea, vacanța de iarnă este programată între 24 decembrie și 8 ianuarie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept