Știri 23 noiembrie 2016

Biserica Ortodoxă Română cinstește astăzi pe Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul-Vâlcea.
Acesta a trăit în timpul domniei voievodului Matei Basarab şi a domnitorului Constantin Brâncoveanu.
De tânăr a fost tuns călugăr la Schitul Iezerul-Vâlcea, un schit retras, unde a primit numele Antonie.
Apoi, cu binecuvântarea egumenului, s-a retras la viaţă pustnicească în Muntele Iezerul din apropiere, prin anul 1690.
Pentru viaţa sa curată, sfântul a primit de la Dumnezeu darul înainte-vederii şi al vindecării.
Cuviosul Antonie s-a mutat la Domnul, înainte de anul 1714 şi a fost înmormântat de egumenul Schitului Iezerul.
Pentru viaţa şi nevoinţele sale, Sfântul Sinod al Bisericii noastre a hotărât în anul 1992, ca el să fie aşezat în rândul sfinţilor.
Sfintele Moaşte ale Cuviosului Antonie au fost aşezate în Biserica Schitului Iezer, iar o particică din Sfintele sale Moaşte se află şi la Schitul Darvari din Bucureşti.

Colegiul Sfinţii Martiri Brâncoveni organizează o conferință duhovnicească.
Tema o constituie ” Pocăinţa şi sfinţenia, izvoare nesecate ale vieţii duhovniceşti” și va fi susţinută de teologul Stelian Costea.
Evenimentul va avea loc mâine, de la orele 18,00, în Sala de Conferinţe a Curţii Brâncoveneşti.
Invitaţi speciali vor fi Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care va deschide conferinţa, şi Pr. Cezar Axinte.
Intrarea va fi liberă.

Ziua de 2 decembrie 2016 va fi liberă.
Guvernul a adoptat, astăzi, un proiect de hotărâre privind stabilirea zilei de 2 decembrie 2016 ca zi liberă.
Proiectul de hotărâre se afla pe agenda şedinţei Guvernului în contextul în care zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie, se numără printre zilele libere de care beneficiază românii pentru sărbători publice sau religioase.
Astfel, în acea săptămână doar luni si marţi vor fi zile lucrătoare, iar mulţi angajaţi vor putea beneficia de o minivacanţă de cinci zile.

Medicii solicită aparatură performantă și tratamente inovatoare pentru bolnavii de cancer.
În cadrul unei conferințe, aceștia au reclamat și lipsa unor medicamente oncologice de ultimă generație pentru tratarea cancerului, dar și a aparaturii de radioterapie în multe județe.
De asemenea, ei au pledat și pentru diminuarea procedurilor birocratice în domeniul achizițiilor.
Medicii au mai spus că sistemul sanitar românesc alocă milioane de euro pentru chimioterapia clasică, însă supraviețuirea totală este de numai 2-3 luni în plus.
Concluzia medicilor a fost că domeniul oncologic din țara noastră continuă să fie mult în urmă comparativ cu alte țări europene.

Cartea de salvare a mașinii nu este obligatorie.
În România, aceasta este o iniţiativă lansată de Automobil Clubul Român împreună cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi reprezintă o transpunere în legislaţia naţională a legislaţiei europene.
Cartea poate fi descărcată gratuit de pe internet pe site-ul ACR și trebuie printată şi poziţionată la parasolarul maşinii.
Potrivit poliţiştilor, conducătorii auto care nu deţin Cartea de salvare nu vor fi amendaţi, cel puţin deocamdată.

Centrele de transplant din țară vor fi verificate de experți străini.
Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunțat că o comisie formată din specialiști europeni va veni în România luna viitoare.
Verificările se fac după ce ministrul s-a arătat îngrijorat de modul în care a fost acreditat centrul de transplant de la Spitalul Sfânta Maria din Capitală, în care nu lucrează cu normă întreagă un expert permanent pentru transplant.
Potrivit ministrului, există un acord semnat de Agenţia Naţională de Transplant şi Eurotransplant, care garantează că pacienţii români pot beneficia de transplant acolo unde este nevoie.

Spitalele vor fi obligate să publice toate contractele de achiziţii.
Așa prevede un ordin al ministrului Vlad Voiculescu, apărut în Monitorul Oficial, împreună cu ordonanța de urgență privind noile criterii de selecție a managerilor de spital.
Mai mult, în primele șapte zile ale lunii, managerii vor fi obligați să completeze, pentru luna precedentă, o serie de informații legate de stadiul de execuție a contractelor încheiate.
Managerii de spital nu vor mai avea voie să exercite alte funcții în domeniul medical decât după încheierea programului de manager.

Laboratorul de Neuroștiințe Cognitive din cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a lansat, în premieră națională, Registrul Gemenilor Români.
Acesta are scopul de a derula cercetări și studii de genetică comportamentală.
Toate datele stocate vor fi anonime și confidențiale, iar proiectul este unul pe termen lung, de anvergură națională.
Astfel de registre gemelare există în multe țări, inclusiv în cele din jurul României, dar și în SUA sau Australia.
La nivel național, se înregistrează 32 de gemeni la 1.000 de nou-născuți, din care o treime sunt gemeni monozigoți.

Elevii și studenții vor beneficia de transport gratuit pe calea ferată în ziua alegerilor parlamentare din 11 decembrie.
Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență al Ministerului Transporturilor, impactul bugetar al acestei măsuri este estimat la 22,5 milioane lei.
Măsura vizează biletele pentru trenuri Regio și Interregio, clasa a II-a, în perioada 10-11 decembrie 2016.

Consiliul Concurenței va lansa mâine platforma „Monitorul Prețurilor”.
Site-ul va afișa prețurile practicate de principalii retaileri pentru produsele care fac parte din coșul zilnic al românilor.
Acesta este un instrument de monitorizare al prețurilor, prin intermediul căruia clienții pot găsi cele mai ieftine produse.
Consiliul Concurenței speră că în acest fel se va crea o presiune concurențială asupra magazinelor pentru a oferi prețuri din ce în ce mai bune, conform datelor furnizate anterior de instituție.

Până la 40% din cazurile de cancer diagnosticate în SUA sunt legate de fumat.
Potrivit unui raport, în SUA, fumatul este în scădere de câteva decenii în rândul adulților, dar rămâne totuși principala cauză evitabilă a cancerului.
Din anul 2009 și până în 2013, în jur de 660.000 de americani au fost diagnosticați cu cancer anual.
Raportul mai arată și că 343.000 de decese pe an au fost rezultatul unei tumori canceroase legate de fumat în această perioadă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept