Știri 22 noiembrie 2016

Colegiul Sfinţii Martiri Brâncoveni organizează o conferință duhovnicească.
Tema o constituie ” Pocăinţa şi sfinţenia, izvoare nesecate ale vieţii duhovniceşti” și va fi susţinută de teologul Stelian Costea.
Evenimentul va avea loc joi, de la orele 18,00, în Sala de Conferinţe a Curţii Brâncoveneşti.
Invitaţi speciali vor fi Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care va deschide conferinţa, şi Pr. Cezar Axinte.
Intrarea va fi liberă.

Papa Francisc a decis ca toți preoții catolici să acorde, permanent, iertarea pentru păcatul avortului.
Această decizie a fost făcută publică printr-o scrisoare apostolică prin care s-a încheiat Jubileul Extraordinar al Milostivirii, duminică, 20 noiembrie.
Suveranul Pontif îi sfătuiește pe catolici să continue această perioadă de milostivire, reconciliere și iertare.
Potrivit doctrinei catolice, avortul este un păcat grav care atrage, după sine, excomunicarea.
Până în acest moment, un preot catolic nu putea ierta o enoriaşă care săvârşea acest păcat decât cu autorizarea eiscopului sau a pontifului.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind industria națională de aparăre.
În luna octombrie, Senatul a adoptat legea, în calitate de Cameră decizională.
Aceasta stabilește că obiectivele referitoare la protejarea intereselor naționale de apărare se realizează prin susținerea efortului de înzestrare a instituțiilor din cadrul forțelor sistemului de apărare.

Comisia Europeană cere modificarea legii produselor româneşti.
Executivul de la Bruxelles anunţă începerea procedurilor de infringement în legătură cu legea, adoptată de Parlament în luna iulie, care impune ca jumătate din marfa vândută în magazine să fie produsă în România.
Potrivit Comisiei Europene, aceasta încalcă principiile pieţei libere şi tratatele comunitare.
Legea ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2017.
Ministrul Agriculturii a precizat că nu ştie în ce constă efectiv penalizarea pe care ar putea să o primească România în acest caz.

Taxa de liniște pentru anul 2016 a fost suspendată.
SPIT Constanța nu va mai emite contribuabililor decizii de impunere cu privire la taxa pentru creșterea gradului de liniște pentru 2016, până la momentul la care instanța se va pronunța în mod definitiv cu privire la legalitatea instituirii acestei taxe.
Măsura vine ca urmare a sentinței civile din octombrie, pronunțată de Tribunalul Constanța.

Demersurile pentru construirea Sălii Polivalente în Constanța au început.
Zilele trecute a fost demarată licitația pentru desemnarea constructorului.
Sala va fi amplasată în zona Badea Cârțan, va avea 5.000 de locuri și va fi omologată pentru multiple discipline individuale, dar și pentru sporturi de echipă.
Totodată, vor putea fi organizate spectacole și concerte.
Valoarea totală a proiectului este de aproape 62 de milioane de lei, iar lucrările ar trebui să dureze maxim doi ani.

Programul Rabla a fost suplimentat cu 3.500 de tichete, în valoare de aproximativ 23 milioane lei.
De asemenea, termenul pentru depunerea dosarelor s-a prelungit până la 15 decembrie, după cum a anunțat Ministerul Mediului.
Aceasta este cea de a treia suplimentare a programului din acest an, după cele din iulie și octombrie.
Ministrul Mediului a declarat că noua alocare de fonduri confirmă succesul istoric pe care l-a înregistrat, în acest an, programul Rabla.

Guvernul va aproba săptămâna aceasta cea de-a doua rectificare bugetară din acest an.
Sănătatea, dezvoltarea şi agricultura vor primi cei mai mulţi bani pentru finanţarea unor proiecte aflate în derulare.
Banii pentru sănătate, peste două miliarde de lei, sunt destinaţi continuării tratamentului pacienţilor cu ciroză hepatică aflaţi în diferite stadii ale bolii.
Sume importante vor merge după rectificare la investiţiile în infrastructura şcolară şi de drumuri.
Vor fi finanţate şi programul-pilot „Masa caldă la şcoală”, cu aproape 15 milioane de lei, precum şi programul „Fructe în şcoli”, cu patru milioane de lei.
Un miliard de lei va fi direcţionat către plăţile finale pentru agricultori, iar bugetele locale vor primi 1,7 miliarde pentru finanţarea cheltuielilor autorităţilor administraţiei publice locale.

Guvernul vrea să lanseze programul „Prima Cameră” destinat tinerilor care au crescut în cămine.
Ministrul Muncii, Dragoș Pâslaru spune că programul ar putea fi aplicat de anul viitor, iar finanțarea va fi asigurată integral din bani europeni.
Programul „Prima Cameră” este pregătit de câteva luni și se va adresa copiilor instituționalizați pentru care nu erau prevăzute măsuri de ajutor odată ce părăseau centrele de plasament. Proiectul prevede ca statul să le plătească echivalentul chiriei și întreținerii pentru o locuință timp de doi ani.
Pe lângă ajutorul pentru „Prima Cameră”, tinerii care ies din centrele de plasament ar urma să fie ajutați să se integreze în societate, să găsească un loc de muncă și să aibă acces la serviciile de sănătate.

Antenele GSM nu vor mai fi mutate de lângă școli sau spitale.
Guvernul a respins proiectul de lege care obliga furnizorii de telefonie mobilă de a muta antenele GSM la o distanță de minim 500 de metri de școli și spitale.
Executivul a transmis Parlamentului că legislația instituie un cadru eficient pentru protejarea populației de radiații ale undelor electromagnetice și că, potrivit unui raport, România s-ar înscrie în media europeană privind cerințele legale și durata utilizării stațiilor de bază care compun rețelele mobile de comunicații electronice.

Ministerul Sănătății a început de ieri o campanie de informare legată de pericolul consumului nejustificat de antibiotice.
Mulți români iau medicamentele fără recomandare și fără să aibă nevoie, iar acest lucru întărește rezistența unor bacterii.
Din acest motiv, infecțiile din spitale devin foarte greu de învins și ajung mortale.
De altfel, românii sunt pe locul doi în Europa când vine vorba de consumul excesiv de antibiotice.
Organizația Mondială a Sănătății spune că este o problemă globală și în cazul în care nu luăm măsuri, peste 34 de ani 10 milioane de oameni vor muri răpuși de bacterii imune la antibiotice.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept