Știri 18 noiembrie 2016

Mănăstirea Colilia îşi va sărbători luni hramul.
Astfel, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi, va săvârşi sfânta liturghie mâine, de la ora 8.30.
Biserica Ortodoxă îl va cinsti duminică pe Sfântul Grigorie Decapolitul.
Cu acest prilej, Ierarhul nostru va răspunde invitației Înalt Prea Sfințitului Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului și va participa la Sfânta Liturghie oficiată la mănăstirea Bistriţa Olteană, în județul Vâlcea.
Tot duminică, de la ora 18.00, Arhiepiscopul Tomisului va sfinți o copie a icoanei Maicii Domnului ’’Pantanassa’’, tămăduitoare de cancer, adusă la biserica „Buna Vestire” din Constanța, zona Eden, apoi va oficia slujba Paraclisului Maicii Domnului.
Luni, de sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică, Ierarhul nostru, va oficia de la ora 8.30, Sfânta Liturghie la mănăstirea Capidava, care-și serbează hramul paraclisului.

Astăzi este Ziua Mondială a Prematurității.
La nivel mondial, în fiecare an se înregistrează 15 milioane de naşteri premature.
Naşterea prematură este cea mai importantă cauză a mortalităţii bebeluşilor iar 75% din aceşti bebeluşi ar putea fi salvaţi cu ajutorul echipamentelor medicale performante.
În România, mor anual, în medie, 1900 de copii mai mici de un an, adică un copil la fiecare 5 ore.
De asemenea, 20% din bebeluşii născuţi la maternitatea Spitalului Judeţean Constanţa sunt prematuri și doar o treime dintre mame sunt în evidenţa unui doctor, care să le supravegheze sarcina.

România nu este pregătită pentru aderarea la zona euro.
Așa reiese dintr-un studiu realizat de Institutul European.
Acesta subliniază că este prea mare decalajul de dezvoltare dintre ţara noastră şi statele care folosesc deja moneda unică.
Pentru a ajunge măcar la 75 la sută din media produsului intern brut pe cap de locuitor a Uniunii Europene, România ar avea nevoie de o creştere economică susţinută de 5 la sută pe an, până în 2024.
Specialiștii consideră că România ar avea multe dezavantaje dacă ar adopta prea devreme moneda unică europeană.

Activitatea secţiei de radioterapie de la Spitalul Judeţean Constanţa ar putea fi reluată.
Preşedintele Consiliului Județean, Horia Ţuţuianu spune că licitaţia ar putea demara anul viitor.
Între timp, bolnavii de cancer sunt nevoiţi să meargă în capitală să facă radioterapie, dar pot beneficia de decontarea unei părţi din cheltuieli.
Singurul aparat de radioterapie, aflat în Spitalul Judeţean Constanţa a fost oprit, în primăvara acestui an, pentru că a expirat avizul de funcţionare.

Angajații administrației publice vor ieşi marți în stradă deoarece nu au beneficiat de nicio creștere salarială pe parcursul acestui an.
În contextul actual, în care cadrul juridic nu permite organizarea grevei generale de către sindicate, funcționarii publici și personalul contractual din Administrația Publică au decis să protesteze în fața instituțiilor publice.
Membrii Sindicatului Național al Funcționarilor Publici au anunţat la rândul lor că se solidarizează cu demonstranții și protestează alături de ei prin grevă japoneză, purtând o banderolă albă.

Polițele RCA au de astăzi tarifele plafonate pentru următoarele 6 luni.
Scăderea este semnificativă la TIR-uri şi camioane grele, dar şi pentru şoferii care în ultimii ani nu au provocat accidente.
Metodologia de calcul şi tarifele maximale au fost stabilite de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin consultare cu asociaţiile transportatorilor şi cu societăţile de asigurări.

Amenzile pentru nerespectarea autorizațiilor de construcție cresc până la 100.000 de lei.
Legea a intrat în vigoare pe 4 noiembrie.
Această modificare legislativă îi afectează și pe cei care își repară acoperișul fără autorizație sau care execută orice alte lucrări făcute în locuință fără autorizație.
Înainte ca legea să intre în vigoare, amenzile erau cuprinse între 3.000 și 10.000 de lei, spun reprezentanții Poliției Locale Constanța, direcție care are atribuții în domeniul disciplinei în construcții.

Românii vor avea liber de Ziua internațională a copilului, 1 iunie.
Legea care modifică în acest sens Codul muncii a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.
Inițiatorii legii au apreciat, în expunerea de motive, că timpul petrecut de părinți alături de copii reprezintă cea mai eficientă și simplă metodă de a forma și consolida o relație sănătoasă copil – părinte.

Constanța va avea stații de încărcare a mașinilor electrice.
aleșii locali au aprobat un proiect de hotărâre în acest sens.
Potrivit documentului, vor fi amenajate locuri de încărcare a autovehiculelor în nouă zone, printre care Casa de Cultură, Complexul Sportiv „Badea Cârțan“, parcarea de la Aqua Magic, Parcul de la Gară, zona BIG și Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Ap. Andrei”.
Potrivit ultimelor centralizări, românii cumpără din ce în ce mai multe autoturisme electrice și hibrid.
Aproape 700 de astfel de mașini au fost comercializate în România în primele nouă luni din acest an.

Rezistenţa bacteriilor la antibiotice este pe locul doi în lume în topul celor mai mari ameninţări la adresa speciei umane.
În România, în perioada 2012-2014, peste 600.000 de oameni au luat antibiotice în fiecare zi, cei mai mulţi pentru guturai.
Astfel, ultimul studiu arată că România este pe locul doi în Uniunea Europeană la consumul de antibiotice, după Grecia.
Mai mult de jumătate dintre antibioticele eliberate sunt date pe reţete necompensate sau chiar fără prescripţie.
Rezistenţa la antibiotice este, în prezent, una dintre cele mai grave ameninţări la adresa sănătăţii globale, iar cercetările recente arată că “ne îndreptăm către o eră post-antibiotice”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept