Ştiri 29 aprilie 2011

Biserica Ortodoxă prăznuieşte astăzi Izvorul Tămăduirii.
Această sărbătoare ne aduce aminte de una dintre minunile Maicii Domnului, petrecută cu un orb.
Înainte de a fi împărat, Leon cel mare a găsit într-o pădure un orb, care i-a cerut apă.
La îndemnul Maicii Domnului, Leon i-a dat orbului să bea apă dintr-un izvor, iar orbul s-a vindecat de orbirea sa.
Pentru a mulţumi Maicii Domnului, când a ajuns împărat, Leon cel Mare a ridicat în apropierea izvorului o biserică pe care a numit-o Biserica cu hramul Izvorul cel Tămăduitor şi dătător de viaţă.
Biserica se mai vede şi astăzi în Constantinopol, actualul oraş Istanbul.
Sărbătoarea s-a generalizat în Biserica Ortodoxă în timpul secolelor 5 şi 6.
În toate bisericile si mânăstirile ortodoxe, după oficierea Sfintei Liturghii, se săvârşeşte slujba de sfinţire a apei, după o rânduiala adecvata Săptămânii Luminate.

Structura anului şcolar ar putea fi modificată.
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu a decis că schimbarea ar fi necesară pentru ca elevii să nu simtă că intră în rutină.
Demnitarul a anunţat că ia în calcul schimbarea structurii anului şcolar începând cu 2011 – 2012 şi ar consta în înlocuirea semestrelor cu trimestre şi scurtarea vacanţei de vară.
Potrivit ministrului, decizia finală va fi luată după o serie de dezbateri cu elevii, dar şi cu cadrele didactice.

Compania Rompetrol a majorat, ieri, preţurile la benzină cu 7 bani/litru şi a redus preţurile la motorină cu 3 bani/litru.
Astfel, litrul de benzină Efix 95 costă 5,42 lei, iar benzina Alto 101 este 6,09 lei/litru.
Totodată, motorina Efix Diesel costă 5,38 lei/litru, iar motorina Diesel Alto 55 este 5,69 lei/litru.
Ultima modificare a preţurilor a fost operată de Rompetrol la 8 aprilie, când compania a scumpit carburanţii cu 9 bani/litru.

Luna mai aduce noi scumpiri la alimente.
Crescătorii de păsări au anunţat că vor majora preţurile cu până la 15% deoarece au rămas fără subvenţii, iar cerealele s-au scumpit şi ele.
Potrivit producătorilor Agricoli din România, din cauza politicii deficitare a Ministerului Agriculturii, a fost necesară importarea cerealelor de pe piaţa internaţională, cu un preţ mai mare decât cel cu care au fost exportate.

CFR a anunţat reduceri de preţ la bilete.
Astfel, pentru cei care călătoresc în grupuri mici, de până la cinci persoane, se fac reduceri între 10 şi 25% la preţul biletelor.
Oferta este valabilă în toate zilele săptămânii, mai puţin vineri şi duminică.
De asemenea, prin „Călătoria dus-întors” se face o reducere de 10%, iar cei care îşi cumpără anticipat legitimaţii de călătorie pot beneficia de o reducere între 5 şi 13% pentru orice destinaţii şi ranguri de tren.

Turcia va construi canalul ce va uni Marea Neagră şi Marea Marmara.
“Canalul Istanbul” va avea o lungime de până la 45 de km şi va fi construit la 25 de metri adâncime.
Potrivit premierului turc, canalul se va afla în partea europeană a Bosforului şi va fi gata până în anul 2023, atunci când Turcia va sărbători 100 de ani de la înfiinţare, după căderea Imperiului Otoman.
Premierul a precizat că prin canalul Bosfor sunt transportate anual milioane de tone de petrol şi substanţe chimice, care ameninţă viaţa a aproape 2 milioane de oameni care locuiesc în apropierea malurilor de navigare.

Danemarca nu este de acord cu aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.
Europarlamentarii danezi au făcut demersuri pentru ca Guvernul lor sa împiedice aderarea României şi Bulgariei la Schengen.
Totodată, politicienii danezi au insistat ca Executivul sa susţină Franţa şi Germania.
Ei sunt de părere că cele două ţări trebuie să-şi rezolve problemele cu corupţia şi crima organizată.
Deşi aderarea României la spaţiul Schengen a fost contestată de mai multe ţări, raportul european întocmit luna aceasta arată că cele două state au demonstrat că sunt suficient de pregătite pentru aplicarea prevederilor într-o manieră satisfăcătoare.

Universităţile româneşti vor fi verificate.
Potrivit unui ordin al ministrului educaţiei, universităţile vor trebui să completeze un formular online care să ajute la ierarhizarea programelor de studii şi clasificarea instituţiilor de învăţământ.
Astfel, toate universităţile din România vor trebui ca până la 23 mai să declare câte specializări sunt acreditate sau autorizate.
Datele comunicate ministerului vor fi ulterior verificate de Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice, şi de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior.

România va primi ultima tranşă din împrumutul de la Comisia Europeană.
Ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu a anunţat că aceasta este în valoare de 150 milioane de euro.
Potrivit ministrului, o misiune a Fondului Monetar Internaţional va evalua, până pe 9 mai, noul acord de tip preventiv cu România.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept