Știri 17 noiembrie 2016

Mănăstirea Colilia îşi va sărbători luni hramul.
Astfel, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi, va săvârşi sfânta liturghie sâmbătă, de la ora 8.30.
Mănăstirea poartă hramul Intrarea Maicii Domnului în biserică, care se sărbătoreşte pe 21 noiembrie.
De asemenea, luni, Ierarhul nostru va oficia Sf. Liturghie de la ora 8.30, la Mănăstirea Sfinții Epictet și Astion din localitatea Capidava, care-și va sărbători cel de-al doilea hram.
Totodată, duminică, de la orele 17 va fi adusă spre închinare la această mănăstire, o copie a Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului Portărița de la Sfântul Munte Athos.

Arhiepiscopia Tomisului și ASCOR Constanța organizează o conferință religioasă.
Tema o constituie ’’Pătrunderea creștinismului și evoluția lui în China. Influența Ortodoxiei asupra religiilor locale chineze’’ și va fi susținută de teologul Florin Cârlan.
Evenimentul se va desfășura astăzi, de la orele 18, în Sala Magna a Arhiepiscopiei Tomisului.
Florin Cârlan a absolvit Facultatea de Teologie din Constanța, iar din acest an este doctor în Literatură și Studiul documentelor clasice al Facultății de Științe Sociale, din cadrul Universității de Lingvistică din Beijing, China.

Astăzi este Ziua internațională a studenților.
Aceasta a fost declarată oficial în anul 1941, de către Consiliul Internațional al Studenților, pentru a comemora evenimentele din 1939, desfășurate la Praga.
Încă din anul 1939, ocupanții naziști din Cehoslovacia au suprimat o demonstrație a studenților, în urma căreia nouă studenți au murit, iar peste 1.200 au fost trimiși în lagăre de concentrare.
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România îndeamnă studenții la implicare activă în organizații și în structurile academice din comunitatea lor.
Pentru a marca ziua, în țară sunt organizate diferite manifestații de către organizații studențești.

Legea privind diminuarea risipei alimentare a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.
Potrivit actului normativ, diminuarea risipei alimentare este un obiectiv urmărit de toți operatorii economici din sectorul agroalimentar.
Direcționarea alimentelor aflate aproape de expirarea datei-limită de consum, provenite din donații sau sponsorizări se face către operatorii din sectorul agroalimentar prevăzuți în lege.
Încălcarea prevederilor acestei legi se sancționează cu amenzi cuprinse între 1.000 lei și 6.000 de lei.

Homosexualitatea nu este determinată genetic.
Așa arată raportul scris de doi cercetători care au analizat dovezile științifice în legătură cu problemele LGTB publicate până în prezent în revistele de specialitate.
Raportul conferă o atenție specială ratei mari de probleme mintale în cadrul populației LGBT și pune sub semnul întrebării bazele științifice ale trendului de a administra terapii hormonale copiilor care nu se identifică cu sexul biologic.
Potrivit specialiștilor, un spital din statul american Maryland a renunțat să mai facă operații de schimbare de sex, după ce un studiu intern a arătat că procedura nu aduce beneficiile pe care doctorii și pacienții lor le caută.
Oamenii de știință au concluzionat că homosexualitatea se dobândește și că nimeni nu se naște homosexual.

Românii care ar putea fi tentaţi să se alăture jihadului riscă închisoare de la 5 la 12 ani.
Așa prevede o ordonanță de urgență aprobată ieri de guvern.
Această reglementare pune în acord prevederile naţionale cu cele ale Protocolul de la Riga privind prevenirea terorismului, semnat de România în luna martie și cu cele ale Rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU.

Valoarea tichetelor de masă va crește până la 15 lei.
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care permite majorarea tichetului de masă până la 15 lei, față de 9 lei cât este în prezent.
Potrivit legii, angajatorul va putea să aleagă dacă va păstra valoarea actuală a tichetului sau îl va majora.

Bisericile, stațiile de metrou, hotelurile și stadioanele vor avea adăposturi de protecție civilă.
Reglementările în materie de protecție civilă au fost completate printr-o Hotărâre de Guvern care detaliază categoriile de construcții la care este obligatorie amenajarea adăposturilor și a punctelor de comandă de protecție civilă.
Noul act normativ introduce categorii noi de clădiri cu subsol între care, lăcașurile de cult și spațiile de cazare aferente cu aria desfășurată mai mare sau egală cu 600 mp și amenajările sportive închise cu un număr maxim de 400 de locuri pe scaune.

Libertatea religioasă a cunoscut un nou declin între anii 2014 și 2016.
Așa arată un raport al unei organizații catolice, potrivit căruia principalul motiv îl constituie acțiunile “hiper-extremismului islamist”.
Organizația a analizat situația din 196 de țări în intervalul iunie 2014 — iunie 2016 și a constatat existența unor persecuții religioase în 24 dintre țările analizate, în timp ce în alte 14 au fost identificate cazuri de discriminare.
Țările din Europa — cu excepția Ucrainei, nu figurează pe lista celor 38 de țări cu probleme.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept