Știri 16 noiembrie 2016

Biserica Ortodoxă cinstește astăzi pe Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei.
Acesta a fost fiul lui Alfeu, era vameş în Capernaum și înainte de a fi chemat la apostolat de Mântuitorul se numea Levi.
După înălţarea la cer a Mântuitorului Hristos, a rămas la Ierusalim, unde a scris Evanghelia ce-i poartă numele.
Sfântul Matei s-a îndreptat apoi spre alte locuri ale Răsăritului, unde s-a străduit să aprindă credința în Hristos printre perși, etiopieni și nubieni.
Istoria Bisericii arată că Sfântul Apostol Matei a primit moarte martirică în Etiopia, fiind ars pe rug.

Astăzi se împlinesc 113 ani de la naşterea părintelui Dumitru Stăniloae.
S-a născut la 16 noiembrie 1903 în localitatea Vlădeni din judeţul Braşov.
A urmat cursurile Facultăţii de Teologie din Cernăuţi şi a fost profesor de dogmatica la Sibiu si Bucureşti.
În anul 1932 a fost hirotonit preot şi apoi hirotesit iconom-stavrofor în anul 1940.
Între anii 1958-1963, a făcut închisoare politică din cauza convingerilor sale religioase.
Timp de peste şase decenii, părintele Stăniloae a desfăşurat o bogată activitate ştiinţifică, mai ales în domeniul Dogmaticii unde a publicat lucrări în volum, studii în reviste şi traduceri.
Supranumit şi “teologul dragostei creştine”, părintele Stăniloae s-a mutat către Domnul pe 5 octombrie 1993, la vârsta de 90 de ani.

Mănăstirea Colilia îşi va sărbători luni hramul.
Astfel, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi, va săvârşi sfânta liturghie sâmbătă, de la ora 8.30.
Mănăstirea poartă hramul Intrarea Maicii Domnului în biserică, care se sărbătoreşte pe 21 noiembrie.
De asemenea, luni, Ierarhul nostru va oficia Sf. Liturghie de la ora 8.30, la Mănăstirea Sfinții Epictet și Astion din localitatea Capidava, care-și va sărbători cel de-al doilea hram.
Totodată, duminică, de la orele 17 va fi adusă spre închinare la această mănăstire, o copie a Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului Portărița de la Sfântul Munte Athos.

Astăzi este Ziua Internațională a Toleranței.
Aceasta a fost proclamată la 16 noiembrie 1995, în cadrul Conferinței generale a UNESCO de la Paris, când statele membre UNESCO au adoptat ”Declarația principiilor toleranței”, enunțată în 1986.
Toleranța înseamnă acceptarea și aprecierea bogăției și diversității culturale, a formelor de expresie, capacitatea de a recunoaște și respecta convingerile altora.
Totodată, este cel mai puternic fundament pentru pace și reconciliere.
Statele membre ONU sunt încurajate să organizeze manifestări axate pe programe și acțiuni educative prin care să-i mobilizeze pe cetățeni să aibă atitudini tolerante.

Guvernul ia în calcul creșterea salariului minim de anul viitor.
O opțiune ar fi aceea de a aplica o creștere de 4%, ceea ce înseamnă o majorare de 50 de lei, de la 1.250 de lei până la 1.300 de lei.
Această mărire nu ar fi însă, pe placul sindicatelor, care cer ca valoarea salariului să ajungă până la 1.450 de lei.
O sporire de peste 16% atrage după sine majorarea salariilor și pentru angajații care au salarii peste nivelul minim pe economie.

Lumina albastră emisă de telefoanele mobile afectează sănătatea.
Aceasta afectează somnul persoanelor care utilizează telefonul înainte de culcare.
Medicii explică faptul că lumina emisă de telefon induce creierul în eroare și îl face să creadă că ne aflăm în timpul zilei.
Creierul nu produce melatonină, hormonul somnului, şi astfel persoana în cauză adoarme greu şi nu are un somn odihnitor, ceea ce poate genera numeroase alte probleme de sănătate.

Președintele Klaus Iohannis a trimis Curții Constituționale o sesizare privind legea prin care sunt eliminate peste o sută de taxe.
El a solicitat declararea actului normativ ca neconstituțional în integralitate.
Șeful statului susține în motivarea deciziei că prin lege sunt încălcate normele constituționale referitoare la principiul separației puterilor în stat și cel al legalității, raporturile Parlamentului cu Guvernul, rolul Guvernului, precum și cele care guvernează bugetul public național.

Consumul de droguri în rândul elevilor a crescut.
Conform ultimelor statistici date publicităţii, la Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al judeţului Constanţa, sunt monitorizaţi la ora actuală 57 de consumatori de droguri.
Vârstele acestora sunt cuprinse între 15 şi 41 de ani și
sunt consumatori de canabis, etnobotanice, amfetamină și alcool.
Mai grav este faptul că s-a constatat o creştere îngrijorătoare, cu 10%, a populaţiei şcolare de 16 ani care a consumat cel puţin o dată un drog.

Ministerul Sănătăţii va suplimenta posturile la Ambulanţă.
Aproximativ 13.000 de medici lipsesc în spitalele din ţară, principala cauză fiind exodul acestora în străinătate.
Există însă şi situaţii în care medicii sunt puţini deoarece nu există posturi suficiente sau acestea există, dar sunt blocate din diverse motive.
Un exemplu este Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, unde există un deficit de personal de 47%.
În acest context, Ministerul propune suplimentarea cu 700 de posturi pentru unităţile finanţate integral de la bugetul de stat, dintre acestea 500 pentru serviciile de ambulanţă şi 200 pentru medicii rezidenţi.

Aproape 25 000 de elveţieni au semnat o petiţie pentru păstrarea crucifixelor în spațiile publice.
Petiția este o reacție la încercările de interzicere a amplasării de crucifixe în locurile publice.
Autorii susțin că statul ar trebui să fie neutru din punct de vedere religios, dar spațiul public nu este același lucru cu statul.
El trebuie să fie oglinda istoriei țării, care este cufundată în Creștinism, dar și a identității, culturii, tradițiilor și valorilor țării”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept