Știri 15 noiembrie 2016

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfântul Cuvios Paisie Velicicovschi de la Neamţ.
Acesta s-a născut pe 21 decembrie 1722, în familia protoiereului din oraşul Poltava din Ucraina.
De tânăr a intrat în viaţa monahală la o mănăstire de lângă Kiev, după care a venit în Ţările Române, unde a învăţat limba românească la schiturile Dălhăuţi, Trăisteni şi Cârnu.
De aici, a mers la Muntele Athos, unde devine pustnicul Paisie şi este hirotonit ieromonah, după care a întemeiat o obşte monahală de 64 de călugări români, ucraineni şi ruşi.
În anul 1763 a venit în Moldova, la mânăstirea Dragomirna, cu o parte dintre ucenici şi a întemeiat o obşte de 350 de monahi.
Aici a tradus o parte dintre scrierile Sfinţilor Părinţi, şi a devenit astfel ctitorul Filocaliei în limbile română şi slavonă.
Totodată, a introdus isihasmul în viaţa monahală de obşte şi a dezvoltat un nou curent teologic-monahal numit paisianism.
În anul 1775, datorită ocupaţiei austriecilor, obştea Sfântului Paisie s-a mutat la mânăstirea Secu, iar apoi la Neamţ, datorită creşterii numărului de călugări.
În ziua de 15 noiembrie a anului 1794, Sfântul Paisie s-a mutat la Domnul, la vârsta de 72 de ani.
Sfântul Sinod a proclamat canonizarea Sfântului Paisie în anul 1988, iar cinstirea sa se face în toate ţările ortodoxe.

Creştinii ortodocşi au intrat, de astăzi în Postul Naşterii Domnului sau al Crăciunului.
Acest post simbolizează ajunarea de patruzeci de zile a Proorocului Moise, precum şi postul patriarhilor din Vechiul Testament deoarece după cum aceştia aşteptau venirea lui Mesia prin post şi rugăciune, aşa se cuvine şi creştinilor să întâmpine prin ajunare pe Iisus Hristos Cel născut din Fecioara Maria.
Postul are o durată 40 de zile, până la 25 decembrie, de sărbătoarea Naşterii Domnului.
Din punct de vedere al alimentaţiei, acest post este unul mai uşor, decât cel al Paştelui, deoarece cuprinde mai multe dezlegări la peşte, untdelemn şi vin.
Dezlegările la peşte sunt în zilele de sâmbătă şi duminică, în perioada 21 noiembrie-16 decembrie, precum şi la următoarele sărbători: Intrarea Maicii Domnului în Biserică pe 21 noiembrie, Sf. Apostol Andrei pe 30 noiembrie, Sf. Nicolae pe 6 decembrie, precum şi în zilele de 5, 7, 12 şi 13 decembrie când se cinstesc sfinţi mai importanţi în ortodoxie.

Arhiepiscopia Tomisului și ASCOR Constanța organizează o conferință religioasă.
Tema o constituie ’’Pătrunderea creștinismului și evoluția lui în China. Influența Ortodoxiei asupra religiilor locale chineze’’ și va fi susținută de teologul Florin Cârlan.
Evenimentul se va desfășura joi, de la orele 18, în Sala Magna a Arhiepiscopiei Tomisului.
Florin Cârlan a absolvit Facultatea de Teologie din Constanța, iar din acest an este doctor în Literatură și Studiul documentelor clasice al Facultății de Științe Sociale, din cadrul Universității de Lingvistică din Beijing, China.

Dosarul electronic de sănătate a devenit obligatoriu.
Medicii trebuie să introducă datele pacienţilor asiguraţi şi neasiguraţi, inclusiv istoricul medical, în sistemul informatic al CNAS.
Vor fi înregistrate date despre alergii, intoleranţe, intervenţii chirurgicale, vaccinuri sau analize.
Pacienţii le vor putea vedea pe platforma Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, iar autentificarea se face pe baza cardului de sănătate sau a codului numeric personal.

Primul clopot al Catedralei Mântuirii Neamului a fost turnat la Innsbruck în Austria.
Acesta este executat din bronz și va avea un sunet pur, conferit atât de calitatea materialelor, cât și de tehnica folosită.
Măsoară 3,3 metri înălțime și 3,3 metri lățime și cântărește 25 de tone, fiind cel mai mare dintre cele șase clopote ale Catedralei Mântuirii Neamului.
Clopotele turnate la Innsbruck în Austria au o garanție de 15 ani și o viață apreciată la peste 400 de ani.

Elveţia forţează casele pentru bătrâni creştine să permită suicidul asistat.
O casă de îngrijire condusă de Armata Salvării în Elveția a fost amenințată cu pierderea statutului de centru de caritate dacă nu va accepta suicidul asistat medical în detrimentul principiilor religioase.
Casa de îngrijire a contestat în justiție decizia țării cu privire la prevederile noii legi a suicidului asistat, însă o instanță a Elveției s-a pronunțat împotriva acestei cereri.

Arhiepiscopul Hrisostom al Ciprului vrea să creeze școli unde copiii vor învăța moralitatea ortodoxă.
Acesta a spus că homosexualitatea este “o aberație și un păcat și că nu este ceva normal”.
Organizația LGBT cipriotă ACCEPT l-a calificat pe Arhiepiscopul Ciprului ca fiind o persoană care „urăște” și a cerut o anchetă pe seama comentariilor sale despre aceste școli.

Primăria Constanța intenționează să limiteze accesul autovehiculelor în Piața Ovidiu.
Astfel, majoritatea străzilor vor deveni strict pietonale, iar în zonă vor mai putea intra cu autoturismele doar riveranii și cei care desfășoară acolo activități care impun folosirea de mașini. Pentru aceasta vor fi eliberate mai multe tipuri de permise, în baza unor documente.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept