Știri 14 noiembrie 2016

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi pe Sfântul Apostol Filip şi pe Sfântul Grigorie Palama.
Sfântul Apostol Filip a fost unul din cei 12 apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos şi este originar din cetatea Betsaida, din Galileea.
Lui îi spune Iisus Hristos „Urmează Mie”, iar Sfântul Apostol urmează cu entuziasm aceasta chemare, văzând in persoana Mântuitorului pe Mesia cel aşteptat de poporul evreu.
A îndurat mari suferinţe şi ispite în strădania de a face cunoscută vestea cea bună printre popoarele păgâne.
Sfântul Apostol Filip a fost ucis la Ierapole, prin crucificare cu capul în jos.
Tot astăzi, Biserica Ortodoxă pomeneşte pe Sfântul Grigorie Palama.
Acesta s-a născut în anul 1296, la Constantinopol, într-o familie nobilă şi evlavioasă.
A intrat în legătură cu monahismul încă din adolescenţă, iar în anul 1326 este hirotonit preot.
În jurul anului 1331, Sfântul Grigorie s-a stabilit în schitul Sfântul Sava de la Athos, unde a început să scrie şi să ţină predici.
S-a mutat la Domnul în anul 1359 şi a fost proclamat sfânt prin sinodul convocat în anul 1368 de către patriarhul Filotei.

Creştinii ortodocşi vor intra de mâine în Postul Naşterii Domnului sau al Crăciunului.
Cu acest prilej, IPS Teodosie va oficia de la ora 8, Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.
După slujbă, ierarhul nostru va citi Rugăciunile pentru intrarea în post.

Astăzi este Ziua Dobrogei.
Aceasta marchează 138 de ani de la reintrarea Dobrogei în componenţa statului român modern.
Pe 14 noiembrie 1878 au intrat în vigoare două documente fundamentale, semnate de către domnitorul Carol I şi anume „Proclamaţia către dobrogeni“, respectiv „Înalt Ordin de Zi către Armată“.
Documentele arătau că „Dobrogea, vechea posesiune a lui Mircea cel Bătrân, face parte din România”.
Revenirea Dobrogei la statul român a avut o importanţă istorică deosebită, deoarece a devenit o cale de comunicare a României cu restul lumii.
Cu acest prilej, constănțenii vor avea acces liber la Muzeul de Artă Populară între orele 9 și 17.

Tot astăzi este și Ziua Mondială a Diabetului.
Aceasta are loc în fiecare an în data de 14 noiembrie, la iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet, cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Specialiştii spun că numărul persoanelor bolnave de diabet este în creştere.
Astfel, din anul 2008, când au fost realizate testele de screening pentru sănătatea populaţiei, au intrat în evidenţe cu aproape 50 la sută mai mulţi diabetici, faţă de câţi erau până atunci.
Medicii spun că cea mai importantă cauză a diabetului este obezitatea.
De asemenea, un stil de viaţă neadecvat, lipsa efortului fizic sau alimentaţia nepotrivită sunt factorii care favorizează apariţia diabetului.

Milioane de oameni mor anual din cauza factorilor de risc din mediu.
Organizația Mondială a Sănătății a făcut un apel, vineri, pentru ca sănătății să îi fie acordată o prioritate centrală la cea de-a 22-a conferință a ONU asupra schimbărilor climatice, desfășurată în Maroc.
Aproape un sfert dintre afecțiunile la nivel mondial și circa 12,6 milioane de decese survenite în fiecare an pot fi atribuite factorilor de risc din mediul înconjurător ce ar putea fi evitați, precum poluarea mediului, a expunerii la substanțe chimice și la radiații ultraviolete.
Specialiștii spun că schimbările de mediu și cele sociale, produse la nivel global, inclusiv cele climatice, accentuează multe dintre aceste riscuri.

De la 1 ianuarie românii vor putea plăti cu cardul la magazin sau la bancă.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea, iar ea se aplică şi instituţiilor publice care încasează taxe, impozite sau amenzi. Magazinele care au vânzări de cel puţin 123 de lei pe zi trebuie să-şi instaleze terminale POS, astfel încât clienţii lor să-şi poată face cumpărăturile şi cu cardul.
Băncile au obligaţia să asigure toată infrastructura şi dotările necesare până la începutul lunii aprilie.
Amenzile pentru cei care nu respectă legea pot ajunge şi la 50.000 de lei.

Şcolile ar putea avea clase pentru elevii cu nevoi speciale.
Așa prevede o Ordonanţă de Urgenţă pusă în dezbatere publică de Guvern, care propune o serie de modificări importante ce vor fi aduse Legii Educaţiei.
Astfel, Ministerul Educației propune ca evaluările trans-disciplinare să fie introduse în Evaluarea Națională, organizată la finalul clasei a VIII-a, pentru generațiile de elevi care vor începe clasa a V-a anul viitor.
Examenul de Bacalaureat se va desfăşura, de asemenea, trans-disciplinar, începând cu generaţia de elevi care în anul şcolar 2017-2018 se va înscrie în clasa a IX-a.

Tinerii de până la 35 de ani pot primi de la stat teren gratuit.
Aceștia pot solicita administrației publice de care aparțin să primească 1.000 de mp, unde își pot ridica o casă.
Ei au însă obligația să înceapă construirea locuinței în maxim un an.
Cea care reglementează atribuirea suprafeței de teren este Legea 15/2003.
Aceste suprafețe de teren pe care ar trebui să le primească tinerii fac parte din domeniul privat al unităților administrativ-teritoriale.

Mexicul a respins definitiv propunerea președintelui de legalizare a căsătoriilor homosexuale.
Măsura propusă de președinte a fost respinsă cu 19 voturi împotrivă, 8 pentru și o abținere de către Parlamentul federal mexican.
După ce președintele Mexicului, Enrique Peña Nieto, a declarat că vrea să includă în Constituția națiunii dreptul la căsătorie al persoanelor de același sex, în capitala Mexico City și în câteva zeci de orașe au avut loc în ultimele luni mari manifestații de protest împotriva măsurii vizate de președintele Nieto.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept