Știri 11 noiembrie 2016

Biserica Ortodoxă cinstește astăzi pe Sfântul Mare Mucenic Mina, făcătorul de minuni.
Acesta este originar din Egipt şi a trăit în secolul al III-lea, în timpul împăraţilor romani Diocleţian și Maximian.
A slujit în armata romană şi apoi s-a retras în pustie pentru a se dedica rugăciunii şi pentru a fugi de închinarea la idoli, la care erau obligaţi soldaţii.
Pentru că şi-a mărturisit credinţa în Hristos, Sfântul Mina a fost supus la chinuri cumplite şi în cele din urmă decapitat.
În evlavia populară, Sfântul Mina este cunoscut şi ca sfântul ajutător în pagube şi pierderi materiale.

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sfinți mâine de la ora 8, clopotnița bisericii Mănăstirii Strunga, după care va oficia Sf. Liturghie.
Duminică, Ierarhul nostru va săvârși Sf. Liturghie de la ora 9, la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel, iar luni va oficia de la ora 8.30 Sf. Liturghie la Mănăstirea Sf. Ap. Filip din localitatea Adamclisi, cu prilejul hramului.
Marți, creștinii ortodocși vor intra în Postul Nașterii Domnului.
Cu acest prilej, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 8, Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.
După slujbă, ierarhul nostru va citi Rugăciunile pentru intrarea în post.

Ziua Dobrogei va fi sărbătorită luni, 14 noiembrie.
Cu acest prilej, duminică va avea loc un spectacol de poezie, cântece patriotice și muzică populară dedicat acestei zile intitulat ’’Pământ de vatră, Dobroge străbună’’.
Evenimentul se va desfășura de la orele 17, la Casa de Cultură din Constanța.
Spectacolul va fi susținut de Fanfara Militară a Forțelor Navale, Corala bărbătească ortodoxă Armonia și Ansamblul Româncuța din Cumpăna și interpreți de muzică populară printre care Maria Ciobanu, Mioara Velicu, Aneta Stan, Elena Merișoreanu, Aurel Sava, Gabriel Lungu și Marius Cristel Marin.
Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Tomisului și Mănăstirea Dervent, în colaborare cu Statul Major al Forțelor Navale, Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I și Asociația Culturală Astra Dobrogeană.
Prețul unui bilet este de 20 de lei și poate fi procurat de la Casa de Cultură.

Constănţenii vor ieși în stradă pentru a susţine familia tradiţională, formată din bărbat şi femeie.
Mitingul se va desfășura mâine de la ora 12, în fața Prefecturii Constanța, iar astfel de acţiuni au loc în mai multe oraşe din ţară.
Oamenii cer ca referendumul pentru modificarea definiţiei familiei în Constituţie să fie organizat odată cu alegerile legislative din 11 decembrie.

Programul „Prima Casă” va continua și se încearcă optimizarea acestuia.
Astfel, în anumite condiții, unele familii tinere ar putea avea acces la program fără să plătească un avans, a anunțat vicepremierul Vasile Dîncu.
Potrivit acestuia, avansurile ar trebui să scadă și să fie în corelație cu veniturile tinerilor, care nu sunt foarte mari.
Totodată, Vasile Dîncu a spus că Strategia Națională a Locuirii se află în dezbatere publică, urmând ca ulterior să se decidă schimbările legislative necesare.

Guvernele României şi Serbiei au finalizat negocierile în domeniul prevenirii, limitării şi înlăturării dezastrelor.
Cele două țări vor semna un acord, în baza căruia își vor acorda reciproc asistență, la cerere, în cazul producerii unui dezastru ce nu poate fi gestionat în totalitate de către țara al cărei teritoriu este amenințat sau afectat.
Documentul va mai conține prevederi legate de modalitățile de acordare a asistenței, evacuarea temporară a populației aflate în pericol, trecerea frontierei de stat, utilizarea navelor şi aeronavelor sau despăgubiri.

Chipsurile sunt pline de substanțe chimice.
Potrivit unui studiu, aproape jumătate din sortimentele de pe piaţă conţin acid citric, mai mult de o treime conţin monoglutamat de sodiu şi aproape un sfert au clorură de potasiu.
Valoarea nutriţională a chipsurilor este aproape zero.
În schimb, ele sunt hipercalorice şi pline de grăsimi saturate, care cresc riscul de apariţie a afecţiunilor cardiovasculare şi a cancerului, sunt un factor de risc pentru boli cum ar fi Alzheimer şi Parkinson, diabetul de tip 2 și alte boli metabolice.

Consumatorii își vor putea alege furnizorul de gaze.
Potrivit ANRE, piața gazelor se va liberaliza, de la 1 aprilie 2017, însă tarifele finale pentru consumatori nu vor crește.
Liberalizarea preţurilor va genera o migrare a consumatorilor către furnizorii care vor oferi un preţ mai bun.
Oficialii ANRE au mai spus că, în această iarnă, va fi mai rentabil pentru România să importe circa 40% din consumul naţional de gaze, întrucât preţul gazelor pe pieţele internaţionale este mai mic decât cel al gazelor de producţie internă, aflate în depozite.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea cashback.
Astfel, comercianţii cu o cifră de afaceri de peste 10.000 de euro şi unele instituţii publice care încasează impozite, taxe, amenzi, dobânzi, pot să elibereze clienţilor, la cerere, de pe card, numerar în valoare de cel mult 200 de lei.
Aceste tranzacţii se asimilează retragerilor de numerar de la bancomate, iar comercianţii pot percepe, de la titularul cardului, un comision ce nu poate depăşi 1% din valoarea avansului acordat.

O treime din spitalele din România funcționează în clădiri cu risc seismic I sau II.
Declarația aparține ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu.
El a mai spus că este nevoie de investiții masive în infrastructura de Sănătate.
În opinia sa, fondurile necesare pot veni și de la sectorul privat, însă actul medical va rămâne în sarcina statului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept