Știri 10 noiembrie 2016

Biserica Ortodoxă va cinsti mâine pe Sfântul Mare Mucenic Mina, făcătorul de minuni.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia astăzi, de la ora 17 slujba Vecerniei la biserica Sf. Mina din Mangalia.
Mâine, Ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie arhierească de la ora 8.30 la biserica Sf. Mina din parcul Tăbăcărie.
Sâmbătă, Arhiepiscopul Tomisului va sfinți de la ora 8, clopotnița bisericii Mănăstirii Strunga, după care va oficia Sf. Liturghie.
Duminică, Înalt Prea Sfințitul Teodosie va săvârși Sf. Liturghie de la ora 9, la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel.
Luni, Ierarhul Tomisului va oficia de la ora 8.30 Sf. Liturghie la Mănăstirea Sf. Ap. Filip, cu prilejul hramului

Astăzi este Ziua Artileriei Române.
Domnul Țării Românești, Gheorghe Bibescu a legiferat, printr-o Poruncă Domnească din 10 noiembrie 1843, înființarea primei baterii a Țării Românești, act ce simbolizează constituirea Artileriei ca armă de sine stătătoare.
Direcțiile strategice de înzestrare ale artileriei române, pe lângă cele pe termen scurt și mediu, sunt trasate până în orizontul anului 2020 și, într-o perspectivă mai îndepărtată, până în anul 2030.

Ziua Dobrogei va fi sărbătorită luni, 14 noiembrie.
Cu acest prilej, duminică va avea loc un spectacol de poezie, cântece patriotice și muzică populară dedicat acestei zile intitulat ’’Pământ de vatră, Dobroge străbună’’.
Evenimentul se va desfășura de la orele 17, la Casa de Cultură din Constanța.
Spectacolul va fi susținut de Fanfara Militară a Forțelor Navale, Corala bărbătească ortodoxă Armonia și Ansamblul Româncuța din Cumpăna și interpreți de muzică populară printre care Maria Ciobanu, Mioara Velicu, Aneta Stan, Elena Merișoreanu, Aurel Sava, Gabriel Lungu și Marius Cristel Marin.
Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Tomisului și Mănăstirea Dervent, în colaborare cu Statul Major al Forțelor Navale, Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I și Asociația Culturală Astra Dobrogeană.
Prețul unui bilet este de 20 de lei și poate fi procurat de la Casa de Cultură.

Constănţenii vor ieși în stradă pentru a susţine familia tradiţională, formată din bărbat şi femeie.
Mitingul se va desfășura sâmbătă de la ora 12, în fața Prefecturii Constanța, iar astfel de acţiuni au loc în mai multe oraşe din ţară.
Oamenii cer ca referendumul pentru modificarea definiţiei familiei în Constituţie să fie organizat odată cu alegerile legislative din 11 decembrie.

Cazinoul din Constanţa îşi va redeschide porţile pentru vizitatori, la sfârşitul săptămânii, pentru a găzdui un eveniment organizat de Ordinul Arhitecţilor.
Este vorba despre Anuala Dobrogeană de Arhitectură iar lucrările înscrise în competiţie vor fi expuse în Cazinou, începând de mâine.
Expoziţia va fi deschisă zilnic, între orele 10,00 şi 16,00, iar decernarea premiilor şi trofeelor este programată pentru 19 noiembrie, la ora 14,00.

Noile tarife RCA intră în vigoare pe 18 noiembrie.
Hotărârea Guvernului referitoare la plafonarea tarifelor RCA a fost publicată în Monitorul Oficial şi va intra în vigoare în 10 zile de la publicare.
Noile tarife maxime ale RCA nu vor putea fi majorate de firmele de asigurare timp de şase luni.
Dacă nu se vor conforma acestei prevederi, firmele de asigurare riscă amenzi de până la 50.000 de lei.

Alegerile parlamentare din acest an vor fi supravegheate video.
Astfel, va fi introdus un sistem electronic de monitorizare a prezenței la urne și combatere a votului multiplu, care a fost aplicat cu succes la alegerile locale din 5 iunie.
De asemenea, organizatorii vor monitoriza video procesul de numărare a voturilor.
Ministrul Afacerilor Interne, Dragoș Tudorache, a precizat că în ziua alegerilor parlamentare nu se supraveghează video votul ca atare, ci doar perioada în care sunt numărate buletinele.

Ministerul Sănătății a lansat campania de promovare a imunizării copiilor, sub numele “Vaccinurile salvează vieți”.
Aceasta are scopul de a informa părinții despre cea mai eficientă metodă de prevenire a bolilor care pot provoca moartea.
Campania “Vaccinurile salvează vieți” conține un clip video care îl are ca protagonist pe actorul Victor Rebengiuc.
Mesajul clipului subliniază importanţa vaccinurilor pentru prevenţia unor boli care pot afecta grav sănătatea sau chiar viaţa oamenilor.
O altă componentă a campaniei este înființarea pagini desprevaccin.ro care prezintă informații despre beneficiile imunizării, Programul Naţional de Vaccinare și sunt prezentate în detaliu vaccinurile adresate copiilor și adulților.

România și Bulgaria vor semna un acord privind accesul pacienților la medicamente.
Guvernul României a aprobat semnarea unui acord de cooperare cu Bulgaria prin care pacienții din ambele țări vor putea beneficia rapid de medicamentele care lipsesc, din diferite motive, dintr-o țară, dar se găsesc în cealaltă.
Procedura ar urma să fie aplicată pentru tratamentele care nu sunt rambursate din fondurile publice în niciuna dintre țările semnatare ale acordului, pentru medicamentele cu denumiri comune internaționale noi și pentru medicamentele utilizate în tratarea bolilor foarte rare.

Permisul auto va fi eliberat doar celor care au absolvit la școală cel puțin 11 clase.
Guvernul vrea să reducă la jumătate numărul de decese rezultate din accidente rutiere, în următorii 3 ani.
Interdicția eliberării carnetului de șofer pentru persoanele care nu au cele 11 clase va fi introdusă de Executiv printr-un act normativ care va schimba actuala legislație rutieră.
Restricția va fi introdusă alături de alte măsuri, precum reducerea perioadei în care șoferii trecuți de o anumită vârstă sunt obligați să efectueze verificarea medicală, pentru a dovedi că mai sunt apți să conducă un autovehicul.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept