Știri 9 noiembrie 2016

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul de la Eghina.
Acesta este unul dintre cei mai noi sfinţi canonizaţi în Biserica Greciei, şi unul dintre cei mai mari teologi ai începutului de secol XX.
S-a născut în anul 1846 şi a fost, pe rând, profesor de religie, arhimandrit, consilier patriarhal, Mitropolit onorific de Pentapole, director al unei şcoli teologice din Atena şi întemeietor al Mănăstirii Sfânta Treime din insula Eghina.
S-a mutat către Domnul pe data de 8 noiembrie 1920, în urma unei boli canceroase, iar după douăzeci de ani, sfintele sale moaşte, care izvorau mir, au fost scoase din mormânt şi aşezate în biserica mănăstirii din Eghina, pentru cinstire şi binecuvântare.
În anul 1961, Sinodul Bisericii din Grecia şi Patriarhia de Constantinopol, l-au canonizat ca sfânt, cu zi de prăznuire pe 9 noiembrie, urmare a numeroaselor minuni care se făceau la moaştele sale.
Cu acest prilej, Înalt prea sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie de la ora 8.30 la biserica „Sfântul Ierarh Nectarie” din zona Medeea.
Totodată, va fi sfințită racla în care vor fi așezate spre închinare permanentă moaște ale Sf. Nectarie de Eghina, donate de către IPS Efrem al mitropoliei de Eghina, Spetses și Hydra.

Biserica Ortodoxă Română cinstește astăzi și pe Sfinţii Mucenici străromâni Claudiu, Castor, Sempronian şi Nicostrat.
Aceștia au pătimit în timpul împăratului Diocleţian și au primit Botezul creştin de la Episcopul Chiril al Antiohiei.
Fiind sculptori renumiţi, au fost obligaţi să realizeze statuia zeului Asclepios.
Pentru că au refuzat, au fost supuşi la chinuri după care au fost puşi în sicrie de plumb şi aruncaţi în râul Sava.

Ziua Dobrogei va fi sărbătorită luni, 14 noiembrie.
Cu acest prilej, duminică va avea loc un spectacol de poezie, cântece patriotice și muzică populară dedicat acestei zile intitulat ’’Pământ de vatră, Dobroge străbună’’.
Evenimentul se va desfășura de la orele 17, la Casa de Cultură din Constanța.
Spectacolul va fi susținut de Fanfara Militară a Forțelor Navale, Corala bărbătească ortodoxă Armonia și Ansamblul Româncuța din Cumpăna și interpreți de muzică populară printre care Maria Ciobanu, Mioara Velicu, Aneta Stan, Elena Merișoreanu, Aurel Sava, Gabriel Lungu și Marius Cristel Marin.
Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Tomisului și Mănăstirea Dervent, în colaborare cu Statul Major al Forțelor Navale, Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I și Asociația Culturală Astra Dobrogeană.
Prețul unui bilet este de 20 de lei și poate fi procurat de la Casa de Cultură.

ANM a emis o informare meteorologică de ploi moderate cantitativ și intensificări ale vântului pentru toată țara.
Aceasta este valabilă până mâine la ora 12.
În intervalul menţionat, în jumătatea de sud va ploua mai ales sub formă de aversă, se pot semnala descărcări electrice, iar cantităţile de apă vor depăşi local 20 l/mp şi izolat, în special în Muntenia și Dobrogea, 40…50 l/mp.
Vântul va prezenta intensificări în sud-estul teritoriului, unde viteza la rafală va depăși temporar 55…60 km/h.
La munte vor predomina ninsorile, se va depune strat nou de zăpadă și mai ales în zona înaltă rafalele vor fi de peste 70…80 km/h, viscolind ninsoarea.

Biserica Ortodoxă va cinsti vineri pe Sf. Mare Mucenic Mina.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 8, Sf. Liturghie la biserica Sf. Mina din Constanța.
Credincioșii vor putea cinsti moaștele Sfântului Mare Mucenic Mina, care vor fi scoase spre închinare în pridvorul bisericii.

Constănţenii vor ieși în stradă pentru a susţine familia tradiţională, formată din bărbat şi femeie.
Mitingul se va desfășura sâmbătă de la ora 12, în fața Prefecturii Constanța, iar astfel de acţiuni au loc în mai multe oraşe din ţară.
Oamenii cer ca referendumul pentru modificarea definiţiei familiei în Constituţie să fie organizat odată cu alegerile legislative din 11 decembrie.

Pe străzile Constanței vor fi amenajate benzi dedicate exclusiv mijloacelor de transport în comun.
Potrivit reprezentanților Primăriei Constanța, în primă fază, o asemenea bandă de circulație va fi amenajată pe strada Cumpenei, care este cuprinsă între Șoseaua Industrială și bulevardul I.C. Brătianu și pe care trec liniile de autobuze 102N și 102P.
Amenajarea este prevăzută într-un proiect care vizează, printre altele, resistematizarea intersecției de la Cora Brătianu și a străzii Cumpenei.
De asemenea, proiectul prevede reorganizarea locurilor de parcare, a staţiilor pentru transportul în comun, reabililitarea trotuarelor și amenajarea unor culoare de traversare pentru persoane cu dizabilităţi.

Modelele de subiecte pentru examenele naţionale au fost publicate.
Elevii de clasa a VIII-a şi de clasa a XII-a care vor susţine anul viitor Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul au la dispoziţie, pe site-ul subiecte2017.edu.ro, modele de subiecte în vederea pregătirii celor două examene.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației, modelele de subiecte pentru Evaluarea Naţională, dar și pentru Bacalaureat au fost construite astfel încât să fie în strictă concordanţă cu programele pentru aceste examene, nivelul mediu de dificultate şi posibilitatea de a fi rezolvate în 120 de minute.

Analfabetismul funcţional a luat o amploare îngrijorătoare.
Un studiu arată că peste 42% dintre elevii români au dificultăţi majore în a înţelege textele pe care le citesc.
Aceştia fac parte din rândul „analfabeţilor funcţionali”, categorie de tineri ce nu vor putea accede decât la locuri de muncă care cer un nivel minim de educaţie.
Cauzele acestui fenomen sunt diverse, însă multe au legătură cu modul în care sunt predate anumite materii în ciclul gimnazial şi liceal, precum şi modul de învăţare al elevului.
Fenomenul există şi în alte state europene, ţinta propusă de Comisia Europeană fiind reducerea numărului elevilor de 15 ani analfabeţi funcţional, la un procent mai mic de 15% până în 2020.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept