Știri 8 noiembrie 2016

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil și al tuturor cereștilor puteri.
Conform tradiţiei biblice, sfinţii arhanghelii sunt căpeteniile tuturor îngerilor şi sunt în număr de 7, dintre care cei mai cunoscuţi sunt Sfinţii arhangheli Mihail, Gavriil şi Rafael.
Sfântul Mihail este îngerul dreptăţii care l-a pedepsit pe Satana atunci când acesta s-a răzvrătit împotriva lui Dumnezeu, iar numele lui înseamnă în ebraică „Cine este ca Dumnezeu”.
Sfântul Gavriil este călăuzitorul spre adevăr si vestitorul ceresc cel mai de seamă deoarece el este cel care a vestit Sfintei Fecioare Maria că va naşte pe Mântuitorul Hristos.
Numele lui se traduce tot în ebraică prin expresia „omul lui Dumnezeu”.
Biserica cinsteşte în această zi adunarea tuturor îngerilor, deoarece aceştia sunt slujitori ai lui Dumnezeu şi apărători ai oamenilor în lupta împotriva păcatului.
De aceea, sfinţii îngeri sunt şi ocrotitorii Jandarmeriei Române.
Aceasta este ultima mare sărbătoare înaintea postului Crăciunului.
Conform datelor statistice, peste 1.300.000 de români poartă numele Sfinţilor Arhangheli.

Biserica Ortodoxă va cinsti mâine pe Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul de la Eghina.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie de la ora 8.30 la biserica „Sfântul Ierarh Nectarie” din zona Medeea.
Totodată, va fi sfințită racla în care vor fi așezate spre închinare permanentă moaște ale Sf. Nectarie de Eghina, donate de către IPS Efrem al mitropoliei de Eghina, Spetses și Hydra.
Vineri, Ierarhul nostru va oficia Sf. Liturghie Arhierească la biserica Sf. Mare Mc. Mina din Constanța, cu prilejul hramului.

Astăzi este Ziua Internaţională a Zonelor Urbane.
Din anul 1949, în 30 de ţări de pe patru continente, pe 8 noiembrie este celebrată Ziua Internaţională a Zonelor Urbane, eveniment cunoscut şi sub numele de Ziua Mondială de Planificare a Oraşelor.
Acest eveniment a fost iniţiat de profesorul Carlos Maria della Paolera, de la Universitatea din Buenos Aires, cu scopul de a veni în sprijinul publicului interesat de soluţii pentru planificarea oraşelor, dar fără afectarea mediului înconjurător.
Acum douăzeci de ani existau doar două metropole cu peste 10 milioane de locuitori, New York şi Tokyo, iar în prezent, sunt peste 20 de astfel de aglomerări umane.

Ziua Dobrogei va fi sărbătorită luni, 14 noiembrie.
Cu acest prilej, duminică va avea loc un spectacol de poezie, cântece patriotice și muzică populară dedicat acestei zile intitulat ’’Pământ de vatră, Dobroge străbună’’.
Evenimentul se va desfășura de la orele 17, la Casa de Cultură din Constanța.
Spectacolul va fi susținut de Fanfara Militară a Forțelor Navale, Corala bărbătească ortodoxă Armonia și Ansamblul Româncuța din Cumpăna și interpreți de muzică populară printre care Maria Ciobanu, Mioara Velicu, Aneta Stan, Elena Merișoreanu, Aurel Sava, Gabriel Lungu și Marius Cristel Marin.
Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Tomisului și Mănăstirea Dervent, în colaborare cu Statul Major al Forțelor Navale, Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I și Asociația Culturală Astra Dobrogeană.
Prețul unui bilet este de 20 de lei.

Deputații au adoptat Ordonanța care prevede majorări salariale în Educație și Sănătate în medie cu 15%.
Deputații din Comisiile de buget și de muncă au aprobat, săptămâna trecută, un amendament referitor la sistemul sanitar, care prevede că, „începând cu 1 decembrie 2016, sporurile și alte drepturi salariale specifice activității se vor calcula prin raportare la salariul de bază”, și nu la cel din 2009.
Un alt amendament adoptat prevede că, „începând cu data de 1 ianuarie 2017, salariile de bază ale personalului din învățământ se majorează în medie cu 15%.
De asemenea, angajaților din sistemul de asistență socială li se vor mări salariile tot cu 15%.

Poliţiştii vor fi dotaţi cu camere şi microfoane ataşate uniformei.
Sindicatul Poliţiştilor Europeni Europol a finalizat un proiect pilot care este pe cale să se implementeze în Bucureşti, iar dacă va avea succes, va fi extins în toată ţara.
Proiectul vizează dotarea tuturor poliţiştilor cu dispozitive audio-video care să fie purtate de poliţiştii care intră în contact direct cu cetăţenii.
Iniţiatorii proiectului spun că astfel, se va încerca prevenirea tentativelor de corupţie şi totodată va fi asigurată protecţia poliţiştilor.

Primăria Constanţa vrea să amenajeze spaţii speciale pentru plimbarea câinilor cu stăpâni.
Astfel, au fost deja demarate procedurile de testare a pieţei pentru aceste spaţii.
Potrivit anunţului formulat de Primăria Constanţa, se solicită opinia agenţilor economici cu privire la soluţiile tehnice de amenajare şi dotare a acestor spaţii pentru patrupede.

Majorarea punctului de pensie a fost adoptată tacit de senatori.
Senatul a adoptat tacit majorarea valorii punctului de pensie, la 40% din venitul mediu brut de la 1 ianuarie 2017 şi la 45%, începând cu data de 1 iulie 2017, precum şi majorarea pensiilor foştilor membri ai cooperativelor agricole din agricultură, la 500 de lei.
Propunerile aveau termen de dezbatere data de 2 noiembrie și vor fi votate în plenul Camerei Deputaţilor, ca for decizional.

Copiii din Europa sunt asaltați cu reclame digitale ascunse care promovează alimentele bogate în grăsimi, zahăr și sare.
Organizația Mondială a Sănătății a atras atenția că acestea dăunează sănătății și contribuie la problema obezității de pe continent.
Specialiștii au cerut factorilor decizionali să facă mai mult pentru protejarea copiilor de mesajele din reclamele la produsele de tip ”junk food” de pe site-urile de internet, din jocuri și din alte forme de conținut digital.
Experții OMS spun că în absența unei reglementări eficiente a media digitale în multe țări, copiii sunt din ce în ce mai expuși la tehnicile de marketing persuasive, adaptate individual, pe care părinții le pot subestima sau pe care nu le cunosc.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept