Știri 7 noiembrie 2016

Biserica Ortodoxă va cinsti mâine Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri.
Cu acest prilej, astăzi, de la ora 17.00, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sfinții Îngeri” din Constanța (fosta Capelă Militară).
De asemenea, mâine, Ierarhul nostru va răspunde invitației IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Marginea, jud. Suceava.
Miercuri, Biserica Ortodoxă va cinsti pe Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina.
Astfel, de la ora 8.30, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Ierarh Nectarie” (zona Medeea, Constanța).
Totodată, va fi sfințită racla în care vor fi așezate spre închinare permanentă moaște ale Sf. Nectarie de Eghina, donate de către IPS Efrem al mitropoliei de Eghina, Spetses și Hydra.
Vineri, Ierarhul Tomisului va oficia Sf. Liturghie Arhierească la biserica Sf. Mare Mc. Mina din Constanța, cu prilejul hramului.

Ziua Dobrogei va fi sărbătorită luni, 14 noiembrie.
Cu acest prilej, duminică va avea loc un spectacol de poezie, cântece patriotice și muzică populară dedicat acestei zile intitulat ’’Pământ de vatră, Dobroge străbună’’.
Evenimentul se va desfășura de la orele 17, la Casa de Cultură din Constanța.
Spectacolul va fi susținut de Fanfara Militară a Forțelor Navale, Corala bărbătească ortodoxă Armonia și Ansamblul Româncuța din Cumpăna și interpreți de muzică populară printre care Maria Ciobanu, Mioara Velicu, Aneta Stan, Elena Merișoreanu, Aurel Sava, Gabriel Lungu și Marius Cristel Marin.
Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Tomisului și Mănăstirea Dervent, în colaborare cu Statul Major al Forțelor Navale, Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I și Asociația Culturală Astra Dobrogeană.
Prețul unui bilet este de 20 de lei.

Interconectorul de gaze dintre Bulgaria şi România va deveni operaţional săptămâna aceasta.
Anunțul a fost făcut de premierul bulgar Boiko Borisov.
Conducta Giurgiu-Ruse va avea o lungime totală de aproximativ 25 de kilometri, dintre care patru pe sub Dunăre.
Totodată, vor fi construite şi două staţii de măsurare a parametrilor tehnici ai gazelor naturale.
Termenul iniţial de finalizare a gazoductului a fost iunie 2013, însă lucrările au fost îngreunate de probleme tehnice întâmpinate la construcţia secţiunii subacvatice.

Elevii din clasele I-IV au revenit de astăzi la şcoală.
Cursurile se vor desfăşura până pe 21 noiembrie când este programată să înceapă Săptămâna altfel.
Elevii vor intra în vacanţa de iarnă pe 23 decembrie până pe 8 ianuarie.

Acordul referitor la schimbările climatice încheiat la Paris, în decembrie 2015, a intrat vineri în vigoare.
Anunţul a fost făcut de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon. Documentul a fost ratificat şi de principalii trei poluatori ai lumii, Statele Unite, China şi India, dar şi de Uniunea Europeană. Guvernele ţărilor semnatare au convenit, ca obiectiv pe termen lung, să limiteze creşterea temperaturii globale la sub 2 grade Celsius faţă de perioada preindustrială, pentru a reduce riscurile şi impactul schimbărilor climatice.

O localitate din centrul Suediei a deschis primul cimitir din țară în care simbolurile religioase sunt interzise.
Ideea a pornit de la faptul că oamenii non-religioși ar trebui să aibă un loc al lor de înmormântare, fără simboluri religioase pe pietrele funerare.
Aproape 8 suedezi din 10 susţin că nu sunt religioşi, sau că sunt atei activi.
Suedia se situează printre națiunile cel mai puțin religioase din lume.

Țara noastră importă masiv fructe, legume și carne pentru că producătorii români nu pot concura din punct de vedere al prețului cu jucătorii străini.
De asemenea, importăm 900.000 de tone de pâine congelată, adică o treime din pâinea pe care o consumăm.
Astfel, pe plan european, România nu poate fi competitivă în domenii ca agricultura sau industria în condițiile în cate alte state beneficiază de un sprijin mult mai mare.
Specialiștii în domeniu spun că susținerea producției este extrem de importantă pentru creșterea economică a României.

68% din apa plată vândută în magazine este plină de bacterii.
Specialiștii au verificat 19 sortimente de apă și au constatat că 11 sticle depășesc limita admisă de bacterii prezente în apă, iar trei dintre ele depăşesc limita admisă de 15 ori.
O altă problemă a apei îmbuteliate testate este că în aproximativ 30% din cazuri nu se specifică lotul din care face parte sticla respectivă, astfel că ea nu are trasabilitate și nu se pot preveni incidentele nedorite.

Delincvenții sexuali și pedofilii ar putea primi dreptul de a adopta copii în Marea Britanie.
Aceasta dacă noul premier britanic Theresa May va fi de acord cu solicitarea unor specialiști de la London School of Economics, care pretind că legislația care îi împiedică pe delincvenții sexuali și pe pedofili să adopte copii este “nedreaptă”.
Un reprezentant al Școlii de Economie din Londra susține că rata delincvenței sexuale printre cei care au comis astfel de fapte nu a crescut și, în ciuda temerilor publice privind pedofilia, numărul copiilor uciși este foarte scăzut”.
Actuala lege nu interzice doar adoptarea copiilor de către pedofili și delincvenți sexuali, ci, de asemenea, prevede și monitorizarea adulților care au un anumit comportament vizavi de alți copii.

Programul de vizită în Spitalul Județean „Sf. Apostol Andrei“ Constanţa a fost modificat.
Astfel, începând cu luna noiembrie, programul de vizită de luni până vineri este în intervalul orar 13.30 – 20.00, iar sâmbăta, duminica și în sărbătorile legale, între orele 11 și 20.
Măsura respectă Ordinul privind reglementarea programului de vizite al aparţinătorilor pacienţilor internaţi în unităţile sanitare publice.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept