Știri 4 noiembrie 2016

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârși mâine de la ora 7, Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Nectarie” din localitatea Zorile.
Apoi, de la ora 12 va oficia, la mănăstirea Dervent, slujba de Parastas la 40 de zile de la trecerea la Domnul a interpretului de muzică populară Aurelian Ion Preda.
În prima sâmbătă a lunii noiembrie se face pomenirea de obște a morților, cunoscută sub numele de Moșii de toamnă.
Duminică, de la ora 8.30, Ierarhul nostru va sfinți clopotnița bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Topraisar, apoi va oficia Sfânta Liturghie.
Marți, Biserica Ortodoxă serbează Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri.
Cu acest prilej, luni, de la ora 17.00, ierarhul Tomisului va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sfinții Îngeri” din Constanța (fosta Capelă Militară), care își serbează marți hramul.
De asemenea, marți, IPS Teodosie va răspunde invitației IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Marginea, jud. Suceava.
Miercuri, Biserica Ortodoxă va cinsti pe Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina.
Astfel, de la ora 8.30, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Ierarh Nectarie” (zona Medeea, Constanța), ce își serbează hramul.
Totodată, va fi sfințită racla în care vor fi așezate spre închinare permanentă moaște ale Sf. Nectarie de Eghina, donate de către IPS Efrem al mitropoliei de Eghina, Spetses și Hydra.

Constanța va avea de marți un nou sens giratoriu.
Acesta va fi amenajat pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu, la intersecția cu strada Nicolae Iorga (în apropierea Liceului de Telecomunicații).
Potrivit directorului tehnic al SC Confort Urban SRL, Claudiu Rădulescu, în zonă s-au produs numeroase accidente rutiere din cauza neacordării de prioritate, iar în anumite perioade se produc ambuteiaje.

Bulevardul Tomis are de astăzi sens unic şi pe tronsonul cuprins între bulevardul Ferdinand şi strada Traian.
Artera va avea o pistă pentru biciclişti şi trei benzi de circulaţie auto cu sens unic, spre strada Traian.
Din această cauză, traseul liniei RATC 101C se modifică. Autobuzele vor pleca de la Poarta 2 port, pe strada Traian, strada Mihai Viteazu, strada Constantin Brătescu, strada I.G. Duca, bulevardul Ferdinand, după care vor intra pe traseul normal.
Staţiile de pe bulevardul Ferdinand, din Centru şi de la republica nu vor mai fi atinse de traseul 101C.

Ministerul Sănătății ar putea renunța la cardul de sănătate.
Surse din Ministerul Sănătăţii au dezvăluit că se ia în calcul renunţarea la cardul de sănătate pentru o perioadă sau chiar definitiv, pentru că mai multe servere ar fi imposibil de reparat, iar sistemul se defectează săptămânal.
Medicii spun că sistemul a avut de mai multe ori probleme majore.
Informatizarea sistemului de sănătate a fost lansată în urmă cu 8 ani, iar statul a investit 184 de milioane de euro.

Românii își pot cumpăra vechimea în muncă din această lună şi până în aprilie 2017.
Legea a intrat în vigoare de săptămâna trecută, iar plăţile se pot face la casa de pensii din fiecare judeţ.
Cetăţenii care n-au ajuns încă la vârsta de pensionare vor putea să-şi plătească retroactiv contribuţia la pensii pentru cinci ani, dacă au perioade în care n-au fost asiguraţi.

Doar 6% dintre români practică sport cu regularitate.
Așa arată un studiu realizat în domeniu.
Pe o piață estimată la 223 de milioane de euro, la nivelul anului 2015, 61% din populație nu practica sport, 15% practică sportul ocazional, iar 18% face mișcare foarte rar, ceea ce plasează România sub media Uniunii Europene (8%) la acest capitol.
Un procentaj mai scăzut este înregistrat de Cehia și Polonia, ambele cu 5% din populație, respectiv Bulgaria, cu doar 2%.
Cu toate acestea, în țara noastră, frecvența practicării activităților fizice a crescut în ultimii ani, la fel și valoarea pieței de fitness.

Toţi elevii vor primi fructe şi lapte, la şcoală.
Noul „Program pentru școli” se va aplica începând cu anul școlar 2017-2018.
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a subliniat importanța distribuirii de produse locale în cadrul acestui program, facilitarea accesului producătorilor autohtoni și promovarea lanțului scurt de aprovizionare.
Proiectul unifică actualele programe de distribuire a fructelor și laptelui în școli, sub aceleași reguli și principii de implementare.

Senatorii Ovidiu Donțu și Titus Colățean au depus la Senat un proiect de lege pentru organizarea referendumului național privind revizuirea Constituției.
Acesta prevede că cetățenii României sunt chemați să își exprime voința, prin vot, în ultima duminică a perioadei de 30 de zile de la data adoptării propunerii de revizuire.
Cheltuielile pentru organizarea referendumului se suportă de la bugetul de stat.
Data referendumului se aduce la cunoștință publică de către Guvern, în cel mult trei zile de la intrarea în vigoare a legii, prin Monitorul Oficial.
Inițiatorii propun ca proiectul de lege să fie adoptat în procedură de urgență.

Deținuții vor beneficia de pedepse reduse cu 10% drept compensație pentru condițiile de detenție.
Ministerul Justiției a publicat proiectul de modificare și completare a legii privind executarea pedepselor privative de libertate prin care se încearcă stabilirea unor măsuri reparatorii pentru deținuții cazați în condiții improprii.
Potrivit proiectului de lege, în calculul pedepsei, pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate în condiții necorespunzătoare, se consideră executate, suplimentar, 3 zile din pedeapsa aplicată.
Această compensare se realizează în procedura liberării condiționate.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept