Știri 3 noiembrie 2016

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia sâmbătă de la ora 7, Sf. Liturghie la biserica Sf. Nectarie din localitatea Zorile, din jud. Constanța.
De asemenea, în prima sâmbătă a lunii noiembrie se face și pomenirea de obște a morților, cunoscută sub numele de Moșii de toamnă.
Apoi, de la ora 12, la Mănăstirea Dervent, Ierarhul nostru va oficia slujba de parastas la 40 zile de la mutarea la Domnul a artistului Aurelian Preda.
Marți, Biserica Ortodoxă va cinsti Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.
Cu acest prilej, duminică, de la ora 8.30, Arhiepiscopul Tomisului va sfinți clopotul bisericii cu hramul Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil din localitatea Topraisar, apoi va săvârși Sf. Liturghie.

Constănțenii sunt invitați la o nouă conferință.
Aceasta va fi susținută de scriitorul-pedagog Sergiu Ciocârlan care va vorbi ’’Despre relația profesor-elev-părinte’’.
Sergiu Ciocârlan este doctor în filologie și profesor de Limba şi literatura română.
Evenimentul se va desfășura astăzi, de la ora 17.30, la Curtea Brâncovenească.
Intrarea va fi liberă.

Facultatea de Teologie din Constanța are un nou decan interimar.
Este vorba despre părintele Cosma Mitu, starețul mănăstirii „Peștera Sf. Apostol Andrei” și, totodată, vicar al Arhiepiscopiei Tomisului.
Numirea decanului interimar a fost realizată cu respectarea procedurilor, la propunerea Consiliului Facultăţii de Teologie, cu avizul Arhiepiscopiei Tomisului.

Guvernul a adoptat ieri, plafonarea tarifelor RCA, pentru o perioadă de şase luni.
Noile tarife vor intra în vigoare în 10 zile de la publicarea hotărârii în Monitorul Oficial.
Cea mai redusă primă, de 610 lei, va fi achitată de şoferii între 31 şi 40 de ani, care nu au fost implicaţi în accidente rutiere şi au o maşină cu motor între 1.201 şi 1.400 de centimetri cubi.
În schimb, un şofer sub 25 de ani, care conduce o maşină de peste 2.500 de centimetri cubi ar urma să plătească peste 3.000 de lei pe an pentru poliţa RCA.

Ministerul Educaţiei a actualizat o parte dintre modelele de subiecte pentru examene.
Este vorba despre evaluările naţionale pentru elevii de clasa II-a, a IV-a, a VI-a, cea pentru absolvenţii de clasa a VIII-a şi bacalaureat.
Cele mai noi subiecte le vor găsi elevii din clasele a VIII-a care în vară vor susţine primul examen important din viaţa lor, care va conta în alegerea liceului.
Modelele de subiecte se găsesc pe site-ul subiecte2017.edu.ro.

Constănţenii vor plăti anul următor aceleaşi impozite şi taxe ca şi anul acesta.
Administraţia locală a finalizat proiectul privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2017 şi cuantumurile au rămas neschimbate.
Reamintim că ultima majorare s-a făcut anul acesta, când impozitele au crescut diferenţiat, de la 6 până la peste 20 la sută.
Proiectul privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2017 poate fi consultat la sediul Primăriei Constanţa, situate pe bulevardul Tomis nr. 51, pe site-ul acesteia, dar şi la sediile SPIT din municipiu.

Pilulele anticoncepţionale cresc riscul de cancer.
Acestea conțin hormoni cum ar fi progesteron şi estrogen.
La fiecare 100.000 de femei care iau anticonceptionale timp de 10 ani, statisticile arată că apar 50 de cazuri în plus de cancer mamar.
De asemenea, studiile au mai arătat că aceste pilule favorizează bolile cu transmitere sexuală, creșterea în greutate, agravarea unor disfuncţii endocrine, tromboza, embolia şi cefaleea.

Guvernul a aprobat programul pilot care prevede acordarea unei mese calde gratuite pentru elevii şi preşcolarii din 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat.
Printre acestea se numără Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu” Constanţa şi Şcoala Gimnazială nr. 1 sat Văleni.
Programul este prevăzut a se desfăşura în timpul acestui an şcolar, dar cel mai probabil începând cu semestrul II, pentru că urmează un termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă.
Programul are scopul de a preveni şi combate abandonul şcolar și face parte din Pachetul naţional antisărăcie care înlocuieşte programul „cornul şi laptele” pentru şcolile incluse în faza de testare pilot.

Consumul frecvent de băuturi energizante poate duce la apariţia hepatitei.
Rezultatele studiului efectuat în acest sens fiind publicate după spitalizarea unui bărbat în vârstă de 50 de ani, cu disfuncție hepatică severă, apărută ca urmare a consumului zilnic de 4-5 băuturi energizante, pe parcursul a trei săptămâni.
După ce pacientul a început să consume aceste băuturi, starea sa de sănătate s-a deteriorat, și-a pierdut pofta de mâncare și a început să sufere de dureri la nivelul abdomenului.
Potrivit medicilor, din cauza faptului că piaţa băuturilor energizante continuă să se extindă rapid, consumatorii trebuie să fie conștienți de riscuri, deoarece vitaminele şi substanţele nutritive, cum ar fi niacina, sunt prezente în cantități care depășesc cu mult doza zilnică recomandată.

Elevii și studenții moldoveni care vor vota pe teritoriul țării noastre vor beneficia de transport gratuit.
Așa stabilește o Ordonanță de Urgență adoptată ieri de guvern.
Măsura are scopul să asigure posibilitatea cât mai multor tineri din Republica Moldova, aflați la studii în România, să-și exercite dreptul de vot.
Este vorba despre o călătorie gratuită dus-întors, cu tren regio și interregio, clasa a II–a, în perioada 12 – 13 noiembrie, către și dinspre localitățile cu secții de votare de pe teritoriul României, respectiv: București, Iași, Galați, Timișoara, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Bacău, Suceava și Craiova.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept