Știri 2 noiembrie 2016

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia sâmbătă de la ora 7, Sf. Liturghie la biserica Sf. Nectarie din localitatea Zorile, din jud. Constanța.
De asemenea, în prima sâmbătă a lunii noiembrie se face și pomenirea de obște a morților, cunoscută sub numele de Moșii de toamnă.
Apoi, de la ora 12, la Mănăstirea Dervent, Ierarhul nostru va oficia slujba de parastas la 40 zile de la mutarea la Domnul a artistului Aurelian Preda.
Marți, Biserica Ortodoxă va cinsti Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.
Cu acest prilej, duminică, de la ora 8.30, Arhiepiscopul Tomisului va sfinți clopotul bisericii cu hramul Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil din localitatea Topraisar, apoi va săvârși Sf. Liturghie.

Comisia juridică a Senatului a avizat favorabil, ieri, inițiativa cetățenească privind modificarea Constituției.
Senatorul Ovidiu Donțu a precizat că prevederea privind familia ca uniune între femeie și bărbat este prevăzută în Codul Civil.
De asemenea, potrivit declarațiilor senatorului Mariana Câmpeanu, ’’copiii crescuți în familii cu doi tați sau două mame cresc cu traume psihice și nu avem dreptul să decidem în locul unui copil care nu își poate exprima opțiunea”.
Modificarea legii fundamentale se va face printr-un referendum național.

Constănțenii sunt invitați la o nouă conferință.
Aceasta va fi susținută de scriitorul-pedagog Sergiu Ciocârlan care va vorbi ’’Despre relația profesor-elev-părinte’’.
Sergiu Ciocârlan este doctor în filologie și profesor de Limba şi literatura română.
Evenimentul se va desfășura mâine, de la ora 17.30, la Curtea Brâncovenească.
Intrarea va fi liberă.

De vineri, 4 noiembrie, bulevardul Tomis va avea sens unic şi pe tronsonul cuprins între bulevardul Ferdinand şi strada Traian.
Artera va avea o pistă pentru biciclişti şi trei benzi de circulaţie auto cu sens unic, spre strada Traian.
Din această cauză, traseul liniei RATC 101C se modifică. Autobuzele vor pleca de la Poarta 2 port, pe strada Traian, strada Mihai Viteazu, strada Constantin Brătescu, strada I.G. Duca, bulevardul Ferdinand, după care vor intra pe traseul normal.
Staţiile de pe bulevardul Ferdinand, din Centru şi de la republica nu vor mai fi atinse de traseul 101C.

Salariile din sectorul Sănătății vor crește.
Deputații din Comisiile de buget, finanțe și de muncă au adoptat mai multe amendamente referitoare la salarizarea din sectorul bugetar, care prevăd creșterea salariilor mai multor categorii de personal.
Astfel, s-a aprobat un amendament referitor la sistemul sanitar care prevede că „începând cu 1 decembrie, sporurile și alte drepturi salariale specifice activității se vor calcula prin raportare la salariul de bază’”.
Un alt amendament prevede creșterea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de bază de care beneficiază personalul din aparatul propriu al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Blocarea roților autoturismelor va fi interzisă la Constanța.
Magistraţii Curţii de Apel Constanţa au hotărât să interzică blocarea roţilor autoturismelor în municipiul Constanţa, iar decizia este definitivă şi a fost pusă în aplicare începând de ieri.
Demersul îi aparţine avocatului Tiberius Manuel Hodor, care a iniţiat procesul împotriva Primăriei, prin care a cerut ca instanţa să interzică celebrele „caracatiţe”.
Poliţia Locală a precizat că decizia Curţii de Apel Constanţa va fi respectată întru totul, însă amenzile vor fi aplicate în continuare.

Instituţiile publice vor fi accesibile pe Internet.
Conform noilor reguli adoptate de Parlamentul European, paginile de internet şi aplicaţiile instituţiilor administraţiei publice, spitalelor, tribunalelor şi ale altor organizaţii din sectorul public vor deveni mai accesibile pentru toată lumea.
Directiva privind accesibilitatea pe internet, agreată deja de Parlament şi Consiliu, va facilita celor în vârstă sau cu dizabilităţi accesul la date şi servicii pe internet.
Potrivit statisticilor, în Europa, circa 80 de milioane de oameni au o dizabilitate.

Obezitatea îmbătrâneşte creierul cu până la 10 ani.
Așa arată un studiu realizat în mediu virtual, la care participanţii au folosit un computer pentru a naviga și a plasa diverse obiecte în anumite locuri în drumul lor.
Concluzia studiului a fost că persoanelor obeze le-a fost mult mai dificil să își amintească localizarea diferitelor obiecte în comparaţie cu cei care aveau o greutate normală.
În plus, oamenii de știință spun că obezitatea afectează în viitor și comportamentul alimentar, prin modificarea amintirilor legate de experienţe alimentare anterioare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept