Știri 1 noiembrie 2016

Constănțenii sunt invitați la o nouă conferință.
Aceasta va fi susținută de scriitorul-pedagog Sergiu Ciocârlan care va vorbi ’’Despre relația profesor-elev-părinte’’.
Sergiu Ciocârlan este doctor în filologie și profesor de Limba şi literatura română.
Evenimentul se va desfășura joi, de la ora 17.30, la Curtea Brâncovenească.
Intrarea va fi liberă.

Familia și Biserica sunt singurele instituții care au rezistat, nedărâmate, în neamul românesc.
Așa a afirmat PS Macarie Drăgoi, Episcopul Europei de Nord, în cadrul slujbelor oficiate în Norvegia, unde a subliniat rolul esențial al familiei și Bisericii în fața provocărilor contemporane.

Ministerul Muncii a transmis Federaţiei Sanitas că demersul sindical nu îndeplineşte condiţiile legale pentru declanşarea conflictului de muncă.
În aceste condiţii Guvernul, prin Ministerul Sănătăţii, se va adresa instanţei pentru a constata legalitatea sau nelegalitatea grevei.
Reamintim că ieri dimineaţă sindicaliştii SANITAS au declanşat greva generală, una din principalele revendicări fiind majorarea salariilor asistentelor medicale şi personalului TESA.

Roşia Montană ar putea fi inclusă pe lista UNESCO.
Ministrul culturii, Corina Şuteu, a anunţat că situl Roşia Montană a fost inclus pe lista indicativă a UNESCO, acesta fiind un prim pas către intrarea pe lista, mult mai restrânsă, a Patrimoniului UNESCO.
Decizia a fost luată la Paris, la sediul UNESCO, unde în perioada 24 – 26 octombrie a avut loc cea de-a 40-a sesiune de lucru a Comitetului Patrimoniului Mondial.

Ministerul Finanţelor a publicat proiectul de Hotărâre de Guvern care fixează preţurile maxime pentru poliţele RCA.
Astfel, persoanele fizice vor plăti între 541 lei şi 3.087 lei pe an, în funcţie de vârstă şi de capacitatea cilindrică a motoarelor.
Timp de şase luni de la adoptarea legii, firmele de asigurări nu au voie să propună preţuri mai mari decât cele stabilite.
Cele mai mici tarife pentru poliţele RCA le vor plăti posesorii de autoturisme cu o capacitate cilindrică cuprinsă între 1.201 şi 1.400 cmc, cu o vârstă de peste 60 de ani, respectiv 541 de lei pe an.
Cele mai mari tarife pentru asigurarea auto obligatorie o vor avea de achitat şoferii cu vârsta sub 25 de ani, care deţin un autoturism cu o capacitate cilindrică a motorului de peste 2.500 cmc, respectiv 3.087 de lei pe an.

Salariile factorilor poștali vor crește de anul viitor.
Astfel, poștașii vor beneficia, începând cu 1 ianuarie 2017, de o creștere salarială de 80 de lei brut/angajat și tichete de masă în valoare de 11,50 lei/zi, mai mari cu 2,5 lei decât în prezent, potrivit înțelegerii dintre conducerea Poștei Române și reprezentanții Sindicatului Lucrătorilor Poștali.
În acest context, conflictul de muncă declanșat săptămâna trecută de angajații Poștei Române în toată țara va înceta, iar activitatea va reveni la normal.

RATC va reînnoi parcul auto.
Regia a obținut un împrumut de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în valoare de 25 de milioane de euro.
Contractarea acestui credit a fost aprobată ieri de Consiliul Local, iar banii vor fi folosiți pentru schimbarea parcului auto al RATC, dar și pentru schimbarea sistemului de eliberare a biletelor.
Astfel, vor fi achiziționate autobuze noi cu motoare Euro 6 și va fi pus la punct un sistem de e-ticketing.
Cu alte cuvinte, în timp, biletele din hârtie vor fi înlocuite cu bilete electronice, care ar putea fi cumpărate și prin internet.

Comisiile reunite de Buget şi Muncă din Parlament au aprobat, ieri, majorarea cu 15% a salariilor de bază din învăţământ de la 1 ianuarie 2017.
Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, s-a opus adoptării acestui amendament, susţinând că majorarea nu poate fi suportată de buget.
Cele două comisii au mai aprobat plata sporurilor pentru personalul medical la nivelul anului 2016, nu 2009 cum era până acum, precum şi majorarea cu 25% a salariului de bază de încadrare de care beneficiază personalul din aparatul propriu al CNAS.
Amendamentele urmează a fi votate în plenul Parlamentului.

Elevii constănțeni care beneficiază de burse de merit sau de studiu vor primi mai mulți bani din partea municipalității.
Aleșii locali au decis majorarea sumelor acordate în acest scop.
În cazul elevilor cu burse de merit, suma pe care o vor primi, lunar, de la autoritatea locală va fi de 35 de lei, cu 10 lei mai mult decât până acum, iar în cazul celor care au bursă de studiu suma a fost mărită de la 25 la 30 de lei.
În rest, bursele de performanță și de ajutor social rămân neschimbate, adică 200 de lei și, respectiv, 100 de lei pe lună.

Copiii care nu au împlinit 16 ani nu vor mai putea să cumpere sucuri care conțin zahăr, dacă un proiect depus în Parlament devine lege.
Inițiatorul mai vrea ca pe ambalaje să existe avertismente, la fel ca pe pachetele de țigări, cât și o taxă care să crească prețul acestor produse.
Un pahar de suc de 250 ml conține nu mai puțin de zece cuburi de zahăr, aproape dublu față de cât are nevoie un copil într-o zi.
Proiectul urmează să fie votat în Parlament.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept