Știri 31 octombrie 2016

Anul 2018 a fost declarat în Patriarhia Română „Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam” şi „Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”.
Decizia a fost luată în cadrul şedinţei de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care s-a desfășurat zilele trecute la București.
De asemenea, a fost aprobată organizarea la Iaşi, în perioada 9-12 ianuarie 2019, a Conferinţei Asociaţiei Teologice Ortodoxe Internaţionale.
Au fost semnalate existența și activitatea unor grupări schismatice, pretins ortodoxe, care produc tulburări în parohii și a fost evaluată activitatea celor peste 350 de asociații și fundații care funcționează pe plan local cu binecuvântarea ierarhilor locului.
Totodată, a fost aprobată publicarea Mineiului şi Acatistierului Sfinţilor Români, dar și înscrierea în Calendarul bisericesc al Bisericii Ortodoxe Române a Sfintei Muceniţe Agnia, cinstită pe 21 ianuarie.

Astăzi este Ziua Internaţională a Mării Negre.
În anul 1996, cele şase ţări riverane – Bulgaria, Georgia, România, Federaţia Rusă, Turcia şi Ucraina – au semnat Planul Strategic de Acţiune pentru Reabilitarea şi Protecţia Mării Negre împotriva Poluării şi au stabilit ca în fiecare an pe 31 octombrie să fie sărbătorită “Ziua Internaţională a Mării Negre”.
Situația ecologică a Mării Negre s-a înrăutățit în ultimii 35 de ani din cauza reziduurilor transportate de râurile din 17 țări, pescuitului excesiv și a deversărilor necontrolate de produse petroliere.

Tot astăzi este şi Ziua Arhivelor Naţionale.
La data de 31 octombrie 1862 s-a semnat regulamentul pentru administrarea arhivelor din România, când se organiza pe baze moderne această instituţie, una dintre cele mai vechi din ţară, după constituirea Unirii Moldovei cu Ţara Românească.
În depozitele Arhivelor Naționale se păstrează 320 km liniari de documente, aparținând Fondului Arhivistic Național, aflate în administrarea Arhivelor Centrale și a celor 42 de structuri teritoriale.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a formulat concluziile cu privire la desfășurarea și hotărârile Sfântului și Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe din Creta.
Astfel, s-a luat act cu apreciere de participarea și implicarea substanțială a Patriarhului României și a altor membri ai delegației Bisericii Ortodoxe Române la lucrările Sfântului și Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe.
De asemenea, s-a luat act de conținutul documentelor în forma aprobată în cadrul lucrărilor Sfântului și Marelui Sinod din Creta.
Acesta nu a formulat dogme noi, canoane noi sau modificări liturgice, ci a mărturisit faptul că Biserica Ortodoxă este Biserica Una, Sfântă, Sobornicească şi Apostolească a lui Hristos.
De asemenea, s-a luat act de faptul că textele pot fi explicitate, nuanțate sau dezvoltate de către un viitor Sfânt și Mare Sinod al Bisericii Ortodoxe.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat hotărâri relevante pentru viața bisericească a românilor din cele două Americi.
Astfel, au fost înființate Episcopia Ortodoxă Română a Canadei și Mitropolia Ortodoxă Română a celor două Americi având în componență două eparhii: Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Statelor Unite ale Americii și Episcopia Ortodoxă Română a Canadei.
De asemenea, Sfântul Sinod l-a ales ca episcop ortodox român al Canadei pe Preasfințitul Părinte Ioan Casian.
Totodată a fost aprobată ridicarea în demnitatea de mitropolit ortodox român al celor două Americi pe Înaltpreasfinţitul Părinte Nicolae Condrea.

Înaltpreasfințitul Justinian Chira, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, s-a mutat la Domnul ieri, la vârsta de 95 de ani.
Sâmbătă, acesta a suferit un infarct miocardic și a fost internat la Spitalul Județean de Urgență Baia Mare.
Ierarhul s-a născut la 28 mai 1921, în satul Plopiș din județul Maramureș, și a primit la botez numele de Ioan.
A fost tuns în monahism sub numele de Justinian în anul 1942 la Mănăstirea „Sfânta Ana” din Rohia.
La 15 august 1942 a fost hirotonit diacon, iar la 17 aprilie 1943 preot la Mănăstirea Rohia.
Pentru meritele sale în conducerea mănăstirii, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a conferit, în anul 1967, rangul de arhimandrit, iar în anul 1973 a fost ridicat la rangul de arhiereu, fiind ales episcop-vicar la Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.
În septembrie 1990 a fost ales episcop al Maramureșului și Sătmarului.
La 13 decembrie 2009 a fost ridicat la rang de Arhiepiscop onorific, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în Catedrala Sfânta Treime din Baia Mare.

Dumnezeu să-l odihnească!

Ministerul Sănătăţii va începe o campanie de educare a populaţiei cu privire la consumul de antibiotice.
Obiectivul este ca oamenii să înţeleagă că abuzul de astfel de substanţe le face ineficiente în timp, întrucât organismul devine rezistent.
Ministrul Vlad Voiculescu arăta, zilele trecute, că România se situează pe primul loc în Europa în privinţa consumului de antibiotice.
Potrivit acestuia, România are un consum cu 70% mai mare decât media europeană, astfel că 3% din populaţia României ia în fiecare zi antibiotice.

Consumul excesiv de zahăr duce la probleme grave de sănătate.
Zahărul este un produs natural, însă prin procesare acesta își pierde proteinele, rămânând doar cu calorii, fără alte vitamine sau minerale conţinute în mod normal.
Medicii spun că zahărul, mai ales consumat în cantități mari, duce la creșterea glicemiei și la o boală atât de gravă cum este diabetul zaharat.
Potrivit specialiștilor, zahărul acționează pe tot ce înseamnă aciditatea corpului ceea ce poate produce toate tipurile de cancer pe toate sistemele și organele.

Planetariul din Constanța va fi închis până la jumătatea lunii noiembrie.
Din cauza unor renovări și lucrări la instalațiile electrice, în perioada 1 – 14 noiembrie nu se vor mai ține demonstrații la Planetariu.
Din 15 noiembrie se va reveni la programul normal, cu câte patru demonstrații pe zi, ce au loc la orele: 10.00, 11.30, 13.30 și 15.30.

Românii vor putea circula fără vize în Canada.
Decizia statului canadian de eliminare completă a vizelor pentru români de la 1 decembrie 2017 este cuprinsă în declaraţia Summitului UE-Canada.
În perioada de până la momentul eliminării depline a regimului de vize, Canada va introduce o ridicare parţială a vizelor pentru cetăţenii români eligibili care călătoresc în această ţară, de la 1 mai 2017.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept