Știri 28 octombrie 2016

Biserica Ortodoxă Română cinstește astăzi pe Sfântul Ierarh Iachint de la Vicina, primul mitropolit al Ţării Româneşti.
Acesta a trăit în prima jumătate a secolului al 14-lea şi fost mai întâi episcop al cetăţii Vicina, situată undeva în Dobrogea, posibil lângă localitatea Isaccea de astăzi, sau la cetatea Păcuiul lui Soare de lângă mânăstirea Dervent, după ipoteze istorice mai noi.
Datorită ocupaţiei tătarilor şi genovezilor, ierarhul a fost nevoit să se retragă la curtea domnească de la Argeş, iar documentele istorice de la Constantinopol spun că în anul 1359 era deja mitropolitul Ungrovlahiei.
Totodată, Sfântul Ierarh Iachint a fost prieten şi ucenic al sfântului Grigorie Palama, motiv pentru care a reorganizat monahismul românesc, cu ajutorul Sfântului Nicodim de la Tismana.
În anul 1372, Sfântul Iachint s-a mutat către Domnul şi a fost înmormântat în complexul mitropolitan de la Curtea de Argeş.
Sfântul Sinod a decis canonizarea sfântului Ierarh Iachint în luna iulie a anului 2008.

Duminică, Biserica Ortodoxă se va afla în duminica a 22-a după Rusalii.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 9, Sf. Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel.
După slujbă, Ierarhul nostru va rosti un cuvânt de învățătură la pericopa evanghelică despre Bogatul nemilostiv și săracul Lazăr.
Luni, Arhiepiscopul Tomisului va participa la deschiderea lucrărilor conferinței internaționale ”Cunoaștere, Realitate, Transcendență. Un Dialog între Est și Vest”.
Evenimentul va avea loc de la ora 10.00, în Sala Senatului a Campusului Universității „Ovidius” .
Conferința se va desfășura până pe 6 noiembrie 2016 (în Constanța, Sinaia și Vatra Dornei) și vor participa 42 de profesori și cercetători din 13 țări, printre care Marea Britanie, SUA, Italia, Egipt, Polonia, Elveția, Germania, Slovacia sau Pakistan.

Autobuzele de pe linia 101C, care circulă spre Gară, au traseul deviat, astăzi, între orele 7.00 şi 19.00.
Măsura este luată pentru că se fac asfaltări pe bulevardul Tomis, pe tronsonul cuprinse între bulevardul Ferdinand şi strada Traian.
Astfel autobuzele 101C vor întoarce la Poarta 2, apoi vor circula pe străzile Traian – Mihai Viteazu – Constantin Brătescu – IG Duca – bulevardul Ferdinand, după care vor intra pe traseul obişnuit.

România va trece oficial la ora de iarnă.
Astfel, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 4.00 va deveni ora 3.00.
Ziua de duminică va fi cea mai lungă din an, cu 25 de ore.
Din anul 1997, România a adoptat ora oficială de iarnă şi de vară în aceeaşi zi cu statele Uniunii Europene.
Ora oficială de iarnă este adoptată în ultima duminică a lunii octombrie, iar cea de vară în ultima duminică a lunii martie.

România are cea mai ridicată rată a avorturilor din Europa.
Conform ultimelor studii, în țara noastră sunt 480 de întreruperi de sarcină înregistrate la 1000 de naşteri.
Acest lucru înseamnă că aproape jumătate din copiii concepuţi sunt avortaţi, o rată de peste două ori mai mare decât media Uniunii Europene.
Totodată, România înregistrează şi cea mai mare rată a mortalităţii materne: 27 decese la 100.000 de naşteri.

Consiliul Concurenţei a avizat plafonarea tarifelor RCA.
Preşedintele instituției, Bogdan Chiriţoiu, a anunţat că a fost avizat proiectul de Hotărâre de Guvern care prevede plafonarea tarifelor RCA pentru o perioadă de şase luni, pentru a ajuta piaţa să se stabilizeze.
În cazul persoanelor fizice, pentru un autovehicul cu o capacitate cilindrică între 1.200 1.400 cmc, al cărui posesor are vârsta cuprinsă între 31 şi 40 de ani, tariful maxim al poliței este de 610 lei.

Consumatorii vor plăti mai mult pentru certificate verzi.
Potrivit unei ordonanţe promovate de Ministerul Energiei, contribuţia consumatorilor pentru energia regenerabilă va creşte, anul viitor, cu 12%, de la 42 de lei pe MWh în acest an la 47 de lei pe MWh.
Valoarea minimă de tranzacţionare pentru un certificat va fi 25 de euro, iar cea maximă de 35 de euro, pentru perioada 2017-2031.

Un monument dedicat memoriei victimelor de la Clubul Colectiv va fi sfințit duminică în curtea Bisericii Sfântul Nicolae-Broșteni din București.
Ceremonia va avea loc la ora 11:30 și va fi urmată de slujba Parastasului în faţa Clubului Colectiv pentru toți cei decedați în urmă cu un an.
Slujba de sfințire a monumentului şi Parastasul vor fi oficiate de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, împreună cu un sobor de preoți şi diaconi.
De asemenea, slujbe de pomenire pentru cei 64 de tineri decedați la Clubul Colectiv vor fi săvârșite în toate parohiile Patriarhiei Române.
Inițiativa edificării monumentului din marmură aparține Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Totodată, Guvernul a adoptat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă prin care se prelungeşte cu doi ani posibilitatea decontării tratamentelor pentru victimele incendiului care se tratează în străinătate.

Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică un proiect de ordin care prevede o serie de noi reglementări pentru pacienţi.
Printre acestea se numără consimţământul pentru fotografiere sau filmare în unităţile sanitare, dar şi accesul neîngrădit la datele medicale personale.
Proiectul mai prevede acordul pacientului de comunicare, către alte persoane, a datelor cu caracter confidenţial privind starea sa de sănătate.
Necesitatea iniţierii unui astfel de demers este determinată de numărul mare de sesizări primite din partea asociaţiilor de pacienţi, referitoare la acordul pacientului privind furnizarea de informaţii cu privire la starea sa de sănătate, evoluţia investigaţiilor, diagnosticului şi al tratamentului acestuia.

Sindicaliștii din Sănătate vor intra luni în grevă generală.
Aceștia cer repararea inechităților şi nedreptăților generate de cele două Ordonanțe de Urgență criticate, în cel mai scurt timp posibil.
Pe 19 octombrie, sindicaliștii au declanșat penultima acțiune de protest.
Liderul „Sanitas“ Constanța, Nicolae Manea, a declarat că în timpul grevei generale pacienții nu vor avea de suferit și că vor fi asigurate, fără probleme, urgențele medicale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept