Știri 21 octombrie 2016

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfinţii Cuvioşi Mărturisitori Ardeleni.
Aceştia sunt: Sfinţii Cuvioşi Mărturisitori Visarion şi Sofronie, Sfântul Mucenic Oprea, Sfinţii Părinţi Mărturisitori şi Mucenici Ioan şi Moise Măcinic.
Sfântul Cuvios Visarion Sarai, originar din Bosnia, a călătorit prin Transilvania, propovăduind ortodoxia.
A fost întemniţat în închisoarea din Kufstein, unde a murit.
Sfântul Cuvios Sofronie a întemeiat un schit în satul natal, Cioara.
Pentru râvna faţă de ortodoxie, a fost de două ori închis şi apoi eliberat.
S-a mutat la Domnul, în Mănăstirea Argeşului.
Sfântul Mucenic Oprea, ţăran din Săliştea Sibiului, și Sfântul Preot Mărturisitor Moise Măcinic din Sibiel au murit în temniţa din Kufstein pentru că au dus plângerile românilor la Viena.
Sfântul Preot Mărturisitor Ioan din Galeş a luptat împotriva încercărilor habsburgilor de a impune unirea cu Roma.
Închis în anul 1756, peste 24 de ani a murit tot în temniţa din Kufstein.

Duminică, Biserica Ortodoxă se va afla în duminica a 23-a după Rusalii.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sf. Liturghie de la ora 9, la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel.
După slujbă, ierarhul nostru va rosti un cuvânt de învățătură la pericopa evanghelică despre vindecarea demonizatului din ținutul Gherghesenilor.

Patriarhia Română reacționează după ce președintele Klaus Iohannis a catalogat inițiativa Coaliției pentru Familie drept “fanatism religios”.
Potrivit comunicatului Patriarhiei, reacția Preşedintelui Iohannis este un răspuns la „o solicitare ultimativă” a pastorului baptist Iuga Viorel privind atitudinea Președintelui faţă de familia creștină.
Un demers civic legal și validat de Curtea Constituțională a României, nu poate fi considerat o „cale a fanatismului religios”, sau o dovadă de intoleranță.
Cel mai amplu demers civic din România, la care a participat un număr mare de cetățeni, este un exercițiu democratic firesc şi necesar.
Patriarhia speră că demersul Coaliției pentru Familie va fi înțeles corect de către toate autoritățile statului român și că i se va da curs conform Constituției.

Viteza maximă admisă în stațiunea Mamaia a fost redusă de la 70 la 60 de km/h.
Decizia reducerii vitezei maxime admise a fost luată în urma consultării dintre Primăria Constanța și Poliția Rutieră.
Motivul care a stat la baza deciziei a fost faptul că a crescut numărul de rezidenți în stațiunea Mamaia.
Implicit, a crescut și traficul pietonal, iar pericolul producerii de accidente este mai mare.
Totodată, traficul rutier din zona Perla, Mamaia a fost redirijat.

Pe autostrada A2 Bucureşti – Constanţa se vor executa lucrări timp de trei săptămâni.
În perioada 21 octombrie – 15 noiembrie 2016, se vor executa lucrări de întreţinere periodică pe autostrada A2, pe tronsonul Lehliu-Gară – Fetești.
Lucrările se vor executa pe segmente de maxim 2.700 de metri, pe câte o cale de rulare, cu redirecţionarea traficului pe banda a doua a sensului opus.
Lucrările se vor desfăşura fără întrerupere, în perioada menţionată.

Autobuzul 5B îşi schimbă traseul.
Astfel, acesta nu va mai circula pe strada Tractorului, ci pe Strada Comarnic.
RATC a reintrodus de ieri linia de autobuze 5B.
La sfârşitul verii, reprezentaţii RATC au fost nevoiţi să retragă linia autobuzului, din cauza plângerilor venite din partea locuitorilor de pe strada Tractorului, care considerau strada ca fiind prea îngustă pentru a circula traseul în comun.

Secţia de Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa va fi renovată.
lucrările vor fi efectuate printr-o campanie de strângere de fonduri, mai multe companii private anunțându-și sprijinul prin donarea sumei de 1,3 milioane de euro.
În prezent, Neonatologia este singura secţie care îngrijeşte în regim de terapie intensivă copiii nou-născuţi prematur sau cu diferite afecţiuni medicale din tot sud-estul României.

În 88 de sate din România nu există acces la nici un fel de serviciu medical.
De asemenea, între județele României există o diferență majoră în ceea ce privește densitatea medicilor, potrivit ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu.
Acesta a precizat că în Germania numărul de medici români este de zece ori mai mare decât acum câțiva ani, iar în Anglia numărul de medici veniți din România crește în fiecare lună. Ministrul sănătății a mai spus că unii medici plecați ar dori să se întoarcă în țară și a adăugat că, în prezent, se lucrează la o strategie în domeniul sănătății și că aceasta are la bază piloni precum resursa umană și infrastructura.

Sesiunea de depunere a dosarelor pentru programul „Rabla Clasic“ a fost prelungită până pe 28 octombrie.
De asemenea, Administraţia Fondului pentru Mediu publică rezultatul celei de-a patra etape de evaluare și validare a dosarelor depuse de persoanele juridice în Programul “Rabla” şi “Rabla Plus”.
În această etapă, au fost analizate un număr de 415 dosare depuse de persoane juridice.

Dosarul Electronic de Sănătate al pacienților va fi obligatoriu din 14 noiembrie.
Anunțul a fost făcut de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Constanța.
Acesta cuprinde date și informații medicale relevante pentru medici și pacienți, respectiv informații clinice, biologice, diagnostice și terapeutice, personalizate, acumulate pe tot parcursul vieții pacienților.
Accesul direct al pacientului la propriul dosar se realizează numai prin intermediul portalului www.des-cnas.ro.

Mașinile parcate ilegal ar putea fi ridicate din nou.
Potrivit unui proiect care va fi aprobat în scurt timp, mașinile parcate neregulamentar vor putea fi ridicate pe baza unor condiții menționate explicit, în timp ce bicicliștii vor fi obligați să poarte căsti de protecție.
Pe de altă parte, mașinile nu vor putea fi ridicate dacă în interiorul acesteia se află persoane sau dacă proprietarul vine la maşină înainte de începerea procedurii.
În plus, guvernul va reglementa mai dur parcarea pe trotuar, care va putea fi realizată doar dacă există spații special amenajate în acest sens care să ofere pietonilor un spațiu de circulație cu lăţimea de cel puțin un metru.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept