Știri 19 octombrie 2016

Inițiativa de revizuire a Constituției pentru protejarea familiei intră în circuitul legislativ.
Biroul Permanent al Senatului a transmis ieri către Comisia Juridică și către Comisia de Constituționalitate ale Senatului initiațiva legislativă a cetățenilor de revizuire a articolului 48 din Constituție, pentru definirea familiei ca întemeiată pe căsătoria „între un bărbat și o femeie”.
Adoptarea legii necesită o majoritate de două treimi din numărul total al parlamentarilor, pentru fiecare din cele 2 camere.
Abia ulterior promulgării legii de revizuire, data referendumului de aprobare va fi stabilită de către Guvern.

Valoarea tichetelor de masă va creşte la 15 lei.
Proiectul de lege care prevede majorarea valorii tichetelor de masă de la 9 lei şi 57 de bani la suma de 15 de lei a fost adoptat ieri de deputaţi.
Angajatorul poate să aleagă dacă va păstra valoarea actuală a tichetului sau îl va majora.
Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Românii vor avea o nouă zi liberă.
Deputații au adoptat ieri proiectul de lege pentru modificarea Codului Muncii care prevede că 1 iunie – Ziua Copilului – este zi nelucrătoare.
Proiectul de lege, care a fost votat pe 13 septembrie de Senat, va fi trimis spre promulgare, Camera Deputaților fiind for decizional.
Deputații au apreciat că legea transmite un semnal referitor la grija față de copii.
Potrivit inițiatorilor proiectului, toți românii vor avea liber de 1 iunie, indiferent dacă sunt sau nu părinți, pentru că nu se dorește să se creeze discriminare.

Alimentele aflate pe punctul de a expira vor fi donate de agenții economici.
Camera Deputaţilor a adoptat ieri un proiect de lege care prevede combaterea risipei alimentare.
Astfel, alimentele care se apropie de termenul de expirare vor fi donate către căminele de bătrâni, orfelinate sau spitale.
Nerespectarea prevederilor actului normativ poate aduce sancţiuni de până la 10.000 de lei.
România ocupă locul 9 în Europa la risipa de alimente, cu 2 milioane de tone de produse alimentare aruncate într-un an.

Vaccinul antipneumococic ar putea fi obligatoriu.
Acesta se administrează bebeluşilor în primul an de viaţă și va deveni parte din schema naţională de vaccinare după ce Ministerul Sănătăţii a anunţat că va achiziţiona serul şi-l va distribui medicilor de familie.
România se va alinia, astfel, ţărilor europene în care vaccinarea pneumococică este inclusă în calendarul naţional de imunizare.
La baza deciziei a stat faptul că pneumonia ucide, anual, circa 600 de copii români cu vârste sub 5 ani, ţara noastră fiind în continuare pe primul loc la mortalitatea infantilă.

Serviciile de urgenţă din România sunt pregătite să intervină pe timp de iarnă.
Afirmația aparține secretarului de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat.
Peste 31 de milioane de euro din fonduri europene au fost cheltuiţi pentru echipamente.
Alte câteva milioane de euro de la bugetul de stat au mers pentru cumpărarea de echipamente folosite la misiunile de zi cu zi şi în special pentru intervenţia în medii subterane.

CFR va construi tronsonul de cale ferată care va permite deplasarea călătorilor cu trenul, direct, până la Aeroportul Henri Coandă.
În acest moment, trenul care pleacă din Gara de Nord nu poate merge decât până în localitatea Odăile, aflată la aproape doi kilometri și jumătate de aeroport.
Calea ferată Gara de Nord –Aeroportul Henri Coandă se va termina la 150 metri distanţă de terminalul de îmbarcări, restul drumului urmând a fi parcurs de călători cu ajutorul unui trotuar rulant.
Lucrările vor începe cel târziu în primăvară și vor fi finanțate din bani europeni.

Cele mai multe victime ale traficului de persoane din Europa provin din România.
Conform statisticilor, în România, 6 din 10 victime sunt femei, iar numărul băieților minori victime a crescut considerabil, de la 10 în 2014 la 40 în 2015.
Comisarul de poliție George Eremia a arătat că principala metodă de recrutare a victimelor rămâne ofertarea cu locuri de muncă în străinătate, bine plătite și fără experiență.
Bucureștiul se situează între primele zece regiuni, cu aproape de 10 ori mai multe victime în ultimii doi ani.
Județele de pe primele locuri sunt Timiș și Ialomița, unde numărul de victime s-a dublat și triplat de la un an la altul.

Sute de mii de francezi au protestat la Paris împotriva căsătoriilor homosexuale.
Protestul s-a desfășurat în vederea deschiderii unei campanii care caută să revoce legea adoptată în 2013, în perspectiva alegerilor prezidențiale, ce vor avea loc în Franța în luna mai.
Demonstrația a fost planificată pentru a oferi posibilitatea francezilor de a-și exprima dezacordul față de legea adoptată în 2013, dar și pentru a-și arăta frustrarea față de președintele Franței, Francois Hollande, care a susținut legalizarea căsătoriei persoanelor gay încă din campania pentru prezidențiale din 2012.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept