Știri 17 octombrie 2016

CFR anunță creșterea vitezei de la 50 la 120 km/h pe relația Arad-Constanța.
Potrivit CFR, accelerarea lucrărilor de infrastructură din acest an va scurta semnificativ durata unei călătorii cu trenul pe porțiunea românească a Coridorului IV paneuropean, care face legătură între Turcia și Germania, astfel că trenul va deveni o opțiune importantă în rândul publicului.
Coridorul IV pan-european, lung de circa 2.000 de kilometri, face legătura între orașele germane Dresda și Nurnberg și metropola turcească Istanbul, cu trecere prin Cehia, Austria, Ungaria, România și Bulgaria.
Porțiunea românească a coridorului IV are circa 800 de kilometri, fiind cuprinsă între Curtici, județul Arad, și Constanța.

România va beneficia de fonduri pentru racordarea la electricitate a 10.000 de gospodării.
Fondurile sunt în valoare de 500 milioane de euro, reprezentând granturi norvegiene și din partea Spaţiului Economic European.
Potrivit noilor acorduri, se va avea în vedere finanţarea unor domenii precum dezvoltarea locală şi combaterea sărăciei, îmbunătăţirea situaţiei romilor, sănătate publică şi afaceri interne.
Un număr de 100.000 de gospodării din România sunt, la ora actuală, neracordate la reţeaua de electricitate.

Programul de vaccinare a copiilor se reia.
Acesta va intra în normal din a doua parte a acestei luni, conform schemei naţionale de imunizare, vaccinul hexavalent fiind recepţionat.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, în cursul acestei luni va începe imunizarea copiilor împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei şi hepatitei B.

Astăzi este Ziua Internaţională pentru Eradicarea Săraciei.
Aceasta a fost marcată oficial de ONU și îşi propune să atragă atenţia lumii asupra necesităţii eradicării sărăciei, în special în ţările în curs de dezvoltare.
Tema din acest an se numește ’’Înlocuind umilirea şi excluziunea cu participarea, eliminăm sărăcia în toate formele sale’’.
În prezent, 1 miliard de oameni din lume trăiesc în sărăcie extremă, adică cu mai puţin de 1.90 de dolari pe zi, şi mai mult de 800 de milioane îndură foamea şi malnutriţia.
Aproape 400 de milioane de copii din ţările în curs de dezvoltare trăiesc într-o sărăcie cruntă, în familii cu venit sub 2 dolari pe zi.
Aceasta este concluzia unui raport realizat de UNICEF şi Banca Mondială, care mai arată că jumătate dintre aceştia trăiesc în Africa sub-sahariană, iar o treime în Asia de Sud.

Înmormântările se vor face după reguli mult mai precise.
Noua lege prevede inclusiv amenzi, atât pentru firmele de pompe funebre, capele sau cimitire, cât şi pentru rudele celor decedaţi.
Astfel, îmbălsămarea devine obligatorie atunci când familia decide să expună trupul mortului în locuri publice, sau când este transportat la o distanţă mai mare de 30 de km.
Amenzile pentru cei care nu respectă legea în ceea ce priveşte înmormântarea sunt între 500 şi 10.000 de lei.
Noile reguli pornesc de la principiul că orice intervenţie asupra corpului unei persoane decedate trebuie să fie în deplin respect pentru demnitatea umană.

Sculptura „Cuminţenia Pământului” va fi expusă în muzee şi în galerii de artă din ţară.
Aceasta se va afla, pentru început, la Muzeul Satului ‘Dimitrie Gusti’ din Capitală.
Guvernul a adoptat, săptămâna trecută, ordonanţa prin care diferenţa de bani necesară achiziţionării operei “Cuminţenia Pământului” va fi suportată de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Liceenii vor învăța despre mecanismele bursei și investiții.
Bursa de Valori București și Junior Achievement România au relansat manualul școlar „Bursa și Investițiile”, urmând ca peste 5.000 de elevi de liceu să învețe despre piața de capital, mecanismele bursei și diferite tipuri de investiții.
Elevi din 47 de localități vor studia materia ca disciplină opțională, oră de dirigenție și consiliere sau extracurricular.
Manualul tratează teme precum rolul bursei în economie, ce înseamnă o investiție și care sunt primii pași, cum se realizează finanțarea prin piața de capital și cum se poate crea un portofoliu de investitor.

Unul din cinci români se confruntă cu sărăcia determinată de venitul insuficient, cu toate că lucrează.
Conform unui studiu, o mare parte din sărăcia bazată pe venit este persistentă, iar trei sferturi dintre persoanele sărace se află în această situație de cel puțin trei ani.
Nivelul sărăciei și al excluziunii sociale din România rămâne printre cele mai ridicate din Europa, iar o treime din populație nu-și poate permite lucruri considerate necesare pentru a duce un trai decent de zi cu zi.

Olanda vrea să extindă eutanasia și pentru persoanele care consideră că „viața lor s-a terminat”.
Miniștrii sănătății și justiției olandezi au transmis Parlamentului, într-o scrisoare, că oamenii care „consideră că viața lor s-a terminat trebuie, în conformitate cu niște criterii stricte și atente, să li se permită să își încheie viața într-o manieră demnă pentru ei”.
Olanda a fost prima țară care a legalizat eutanasia, în anul 2002, dar numai pentru pacienții care sufereau dureri insuportabile și care nu aveau nicio speranță de vindecare.

Riscul unui accident vascular cerebral la tineri este tot mai mare din cauza stilului “modern” de viață.
Nopțile nedormite, fumatul și alcoolul sunt factori care se răsfrâng asupra stării de sănătate, în care creierul este ținta principală, atenționează neurologii.
Ei precizează că trei sferturi dintre cei care fac accident vascular cerebral nu își mai pot relua activitatea.
Medicii atenționează că îmbolnăvirea creierului se produce și din cauza folosirii exagerate a tehnologiilor moderne și alimentației în exces.
În România, aproape 65.000 de persoane suferă anual un accident vascular cerebral, 31 la sută dintre ei fiind cu vârste cuprinse între 20-50 de ani.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept