Știri 14 octombrie 2016

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi pe Sfânta Cuvioasă Parascheva – ocrotitoarea Moldovei.
Aceasta a trăit în prima jumătate a secolului al 11-lea şi s-a născut în cetatea Epivat, în apropiere de Constantinopol, pe ţărmul Mării Marmara, într-o zi de vineri.
Încă din tinereţe a intrat în viaţa monahală, la o mănăstire de lângă Constantinopol.
Apoi, timp de mulţi ani a trăit o viaţă ascetică în mânăstirile din Constantinopol, Ierusalim şi de pe Valea Iordanului, după care, la vârsta de 25 de ani s-a întors în locurile natale, unde a trăit timp de doi ani.
La vârsta de 27 de ani s-a mutat către Domnul, iar moaştele sale au fost păstrate în cetatea Epivat timp de 200 de ani.
În jurul anului 1235, moaştele Cuvioasei Parascheva au fost mutate la Târnovo, în Bulgaria, după care au plecat la Belgrad, iar în anul 1521 au ajuns la Constantinopol.
Un moment de referinţă în istoria Sfintei îl reprezintă anul 1641 când voievodul moldovean Vasile Lupu a adus moaştele Cuvioasei Parascheva la Iaşi, şi le-a aşezat în biserica ctitorită de el, biserica Sfinţii Tei Ierarhi.
În prezent, sfintele moaşte sunt depuse la catedrala Mitropolitană din Iaşi.
Generalizarea cultului Sfintei Parascheva în Biserica Română a fost hotărâtă de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la data de 28 februarie 1955.

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sfinţi mâine, de la ora 8, pictura şi clopotniţa bisericii „Sf. Gheroghe” din Adamclisi, iar apoi va oficia Sfânta Liturghie.
După Sf. Liturghie, ierarhul nostru va săvârşi slujba reînhumarii a 10 soldaţi români din Primul Război Mondial, care erau îngropaţi într-o groapă comună în curtea bisericii.
Duminică, de la ora 8.45, Ierarhul Tomisului va săvârși Sf. Liturghie la biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din localitatea Stupina.

Legea Big Brother este constituțională.
CCR a respins contestațiile formulate împotriva Legii care reglementează actul normativ privind prelucrarea datelor cu caracter personal.
Aceasta prevede, printre altele, că firmele de comunicații au obligația să păstreze timp de trei ani datele de trafic ale abonaților sau utilizatorilor.
Legea a fost atacată la CCR, la sfârșitul anului trecut, în cadrul mai multor procese aflate pe rolul instanțelor de judecată și prevede că accesul la datele personale se poate face numai cu autorizarea prealabilă a judecătorului.

Medicii care efectuează gărzi vor avea o pauză de 24 de ore.
Ministrul Vlad Voiculescu a precizat că va emite un ordin, în zilele următoare, în sensul introducerii unei pauze de 24 de ore după o gardă efectuată.
Un studiu, realizat de Centrul de Cercetare și Dezvoltare Socială „Solidaritatea”, arăta că trei sferturi dintre medici lucrează în continuu mai mult de 24 de ore, iar 30% ajung să depășească o durată de muncă legată chiar și de 33 de ore.

Programul Casa Verde a fost suplimentat cu 20 de milioane de lei.
Anunțul a fost făcut de Ministerul Mediului și astfel aproximativ trei mii de noi beneficiari vor putea accesa programul.
Hotărârea a fost luată după ce sute de oameni din toată ţara au stat luni la cozi imense pentru a depune actele necesare, iar în unele judeţe bugetul a fost deja epuizat.
Prin Programul Casa Verde, persoanele fizice şi juridice pot beneficia de finanţare pentru instalarea, înlocuirea sau completarea sistemelor de încălzire clasice cu unele care folosesc energie regenerabilă.

Unul din șase români suferă de depresie, iar numărul este în creștere.
Conform Eurobarometrului 2015, dizabilităţile mintale şi psihice ocupă primul loc în topul dizabilităţilor la români, iar cea mai răspândită problemă de sănătate mintală din România este depresia.
Potrivit specialiștilor, în România, lipsa programelor naționale de cercetare, prevenție și diagnosticare este acutizată de percepția opiniei publice, negativă și adeseori greșită, asupra depresiei.

Medicamentele pe bază de reţetă se vor ieftini.
Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat că vor fi ieftinite, în trepte, majoritatea medicamentelor emise pe bază de reţetă, cel mai probabil, începând din primul trimestru al anului viitor.
Astfel, medicamentele care au ieşit de sub patent vor fi ieftinite cu 10%, în primul an, cu încă 10% în al doilea an, cu 15% în al treilea an, ajungându-se, în trei ani, la o ieftinire de 35%.
O altă măsură ce va fi luată vizează introducerea obligaţiei pentru farmacii şi pentru distribuitori, să raporteze, zilnic, stocurile de medicamente compensate, într-un sistem electronic.

Programul Rabla va fi suplimentat.
Potrivit ministrului Mediului, Cristiana Pașca Palmer, acesta va fi suplimentat cu 1.846 de tichete electronice, suma realocată, în cadrul programului, fiind de 12 milioane de lei.
Ministrul a mai precizat că anul acesta, a fost primul an în care tichetele electronice au fost epuizate în mai puţin de trei săptămâni şi în care Ministerul Mediului decide două suplimentări de buget.

Numărul celor care susţin unirea cu România creşte semnificativ în Republica Moldova.
Un sondaj de opinie relevă că 34% dintre moldoveni ar vota în favoarea unirii celor două ţări.
Potrivit ultimului Barometru de opinie publică, la un eventual referendum pe subiectul unirii Republicii Moldova cu România, în favoarea unirii s-au pronunţat 17% dintre respondenţi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept