Știri 13 octombrie 2016

Biserica Ortodoxă va cinsti mâine pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba Vecerniei astăzi, de la ora 18 la biserica Sf. Cuvioasă Parascheva din Năvodari, zona Kaufland.
Apoi va avea loc o procesiune pe traseul: biserica Sf. Parascheva – strada Constanței, biserica Bunavestire – strada Mării – strada Frunzelor – strada Rândunelelor – biserica Sf. Parascheva.
Mâine, Arhiepiscopul Tomisului va răspunde invitaţiei IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei, şi va participa la Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, unde sunt cinstite şi moaştele Sfintei Parascheva.
Sâmbătă, de la ora 8, Ierarhul nostru va sfinţi pictura şi clopotniţa bisericii „Sf. Gheroghe” din Adamclisi, iar apoi va oficia Sfânta Liturghie.
Duminică, de la ora 8.45, Ierarhul Tomisului va săvârși Sf. Liturghie la biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din localitatea Stupina.

RADET Constanța începe de astăzi probele la rece.
În acest sens, Regia roagă consumatorii să își asigure etanșeitatea instalațiilor proprii, spre a se evita inundații accidentale.
Reprezentanţii RADET susţin că sunt pregătiţi din punct de vedere tehnologic ca atunci când condiţiile meteo o vor impune şi asociaţiile de proprietari vor fi de acord, să reia furnizarea energiei termice către toţi consumatorii.

Mașinile care au fost implicate în accidente nu vor mai circula fără inspecție tehnică.
Așa prevede Strategia Națională de Siguranță Rutieră pentru perioada 2016 – 2020 adoptată ieri de Guvern.
Strategia își propune să reducă numărul victimelor accidentelor rutiere.
Potrivit proiectului de hotărâre, școlile de șoferi își vor primi autorizația de funcționare în funcție de numărul de persoane care și-au luat permisul de conducere.
De asemenea, șoferii indisciplinați care nu respectă Codul Rutier vor fi înscriși în programe de reabilitare și vor fi consiliați psihologic.

Naveta elevilor va fi decontată integral, în limita a 50 de kilometri zilnic.
Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu.
El a precizat că decizia a fost luată printr-o ordonanță de urgență și are în vedere faptul că în anul școlar 2015 — 2016 peste 125.000 de elevi au făcut naveta zilnic folosind transportul rutier pentru a ajunge la cursuri.

Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei” are aparatură nouă.
Aceasta a pus în funcţiune 20 de noi aparate de monitorizare a funcţiilor vitale.
Sistemele medicale au fost achiziţionate de către Ministerul Sănătăţii prin Banca Mondială şi corespund celor mai ridicate standarde în domeniu.

Românii vor plăti în funcție de cantitatea de gunoi aruncată.
Autoritățile locale au, începând din acest an, posibilitatea aplicării unui nou instrument economic, care are la bază principiul „plăteşti pentru cât arunci“, cu scopul de a încuraja reciclarea deșeurilor.
Potrivit unei Ordonanțe de Urgență adoptate de Executiv, se dorește reducerea cantității de deșeuri care ajunge la depozitare și creșterea ratei de reciclare a deșeurilor.
Ministerul Mediului va elabora un Ghid de aplicare a prevederilor propuse, care va oferi autorităților publice locale posibilitatea de a alege cele mai potrivite și mai eficiente metode de aplicare la nivel local.

Organizația Mondială a Sănătății dorește taxarea băuturilor zaharate.
Aceasta susține că aplicarea unei taxe de 20% pe băuturile zaharate va duce la scăderea vânzărilor și a consumului acestora.
În Marea Britanie s-a luat decizia introducerii unei taxe pe băuturile zaharate, dar nu mai devreme de 2018.
Potrivit specialiștilor, consumul de zahăr este un factor important pentru creșterea globală a numărului oamenilor care suferă de obezitate sau diabet.
Organizația susține că nimeni nu are nevoie de zahăr în dietă, iar Ghidul nutrițional publicat de OMS arată că ar trebui să ne limităm consumul de zahăr la un maxim de 10% din necesarul energetic.

Nu toți părinții athoniți sunt și drept mărturisitori.
Precizarea vine într-un comunicat al Patriarhiei Române în contextul desfășurării unor conferințe în mai multe localități din țară organizate de anumite asociații laice.
Conferențiari sunt patru monahi aghioriți despre care se afirmă că „sunt viețuitori din Sfântul Munte, aflați în delegație oficială”.
În realitate, acești monahi nu au nicio binecuvântare din partea vreunui episcop din Biserica Ortodoxă Română și nici din partea mănăstirilor pe care pretind că le reprezintă.

Guvernul va completa suma necesară pentru achiziționarea sculpturii lui Constantin Brâncuși „Cuminţenia Pământului”, până la sfârşitul lunii noiembrie.
Acest lucru se datorează faptului că ieri, Executivul a aprobat Ordonanța de Urgență în acest sens.
În plus, actul normativ stabilește şi crearea unui fond special pentru cumpărarea altor opere în viitor.

Ministerul Sănătății începe evaluarea tuturor managerilor de spitale.
Criteriile cele mai importante pentru menținerea unui manager sunt curățenia din spital și reacțiile pacienților.
Metodologia de selecție a managerilor, de evaluare a lor și contractele vor fi prezentate săptămâna viitoare.
Ministrul Vlad Voiculescu a mai anunțat că instituția a dezvoltat un site unde orice român poate semnala lipsa unui medicament –www.medicamentelipsa.ro.
Pe acest site poate fi semnalată inclusiv lipsa vaccinurilor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept