Știri 12 octombrie 2016

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia astăzi de la ora 17.30 Taina Sf. Maslu la Biserica Sf. Ștefan din Constanța.
Evenimentul este prilejuit de instalarea noului paroh, părintele Puiu Pavel Mihail.
Biserica Sf. Ștefan este situată în zona Gării CFR, pe bulevardul 1 Mai.
Vineri, Biserica Ortodoxă o cinsteşte pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.
Cu acest prilej, Ierarhul nostru va oficia slujba Vecerniei mâine, de la ora 18 la biserica Sf. Cuvioasă Parascheva din Năvodari, zona Kaufland.
Apoi va avea loc o procesiune pe traseul: biserica Sf. Parascheva – strada Constanței, biserica Bunavestire – strada Mării – strada Frunzelor – strada Rândunelelor – biserica Sf. Parascheva.
Vineri, Arhiepiscopul Tomisului va răspunde invitaţiei IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei, şi va participa la Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, unde sunt cinstite şi moaştele Sfintei Parascheva.
Sâmbătă, de la ora 8:00, IPS Teodosie va sfinţi pictura şi clopotniţa bisericii „Sf. Gheroghe” din Adamclisi, iar apoi va oficia Sfânta Liturghie.

Guvernul va adopta ordonanţa de urgenţă privind decontarea navetei elevilor.
Premierul Dacian Cioloş a declarat că peste 125.000 de copii fac naveta şi există diferenţe mari de costuri între judeţe.
Ordonanța de guvern prevede decontarea integrală a transportului elevilor, în limita a 50 de kilometri.
De asemenea, ordonanța stabilește cadrul pentru introducerea unui tarif maximal pe kilometru obligatoriu, în condițiile în care acum există mari diferențe între județe.

Constănțenii pot dona cărți pentru copiii din mediul rural.
Inspectoratul Școlar Județean Constanța a demarat o campanie care vine în sprijinul copiilor din mediul rural ce nu au posibilitatea de a se bucura de beneficiile lecturii și de cărți. Astfel, oricine poate dona cărți pentru școlile de la țară, iar
acestea pot fi aduse la Școala Gimanzială nr. 7 ”Remus Opreanu” din Constanța, de pe strada Adamclisi, până pe 26 octombrie.

Adoptarea legii conversiei a fost amânată de Camera Deputaților.
Românii care au credite în franci elveţieni mai au de aşteptat până ce actul normativ care prevede posibilitatea conversiei împrumutului în moneda naţională să fie adoptat de parlamentari.
Legea în cauză va fi discutată săptămâna viitoare.
Camera Deputaţilor urma să dea votul final pe legea privind conversia, însă sedinţa a fost suspendată din lipsă de cvorum.

Decizia privind legea dării în plată a fost amânată de CCR.
Documentul, care prevede posibilitatea stingerii unui împrumut ipotecar prin predarea către bancă a imobilului cu care a fost garantat, a intrat în vigoare în luna mai.
Printre condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un împrumut pentru a intra sub incidenţa legii sunt ca acesta să nu depăşească la momentul acordării 250.000 de euro, iar imobilul ipotecat să fie cu destinaţia de locuinţă.
Ca reacţie la această lege, băncile au majorat avansul la împrumutul pentru cumpărarea de locuinţe.

Parteneriatul civil a fost respins în Comisia juridică din Senat.
Acesta a fost inițiat de deputatul Remus Cernea, care declarase anterior votului că parteneriatul civil este o instituție necesară într-o societate democratică.
Senatul este prima cameră sesizată, iar Camera Deputaților este decizională.
Inițiativa a primit aviz favorabil din partea CCR și poate intra în dezbaterea Parlamentului.

Persoanele fizice care nu realizează venituri datorează contribuţia la asigurările de sănătate.
Potrivit comunicatului ANAF, plăţile se fac lunar, prin aplicarea cotei individuale de contribuţie asupra bazei de calcul, reprezentând valoarea salariului de bază minim brut pe ţară.
Procedura de declarare și stabilire a contribuției de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice care nu realizează venituri urmează să fie aprobată prin Ordin al președintelui ANAF.

Senatorii au decis ca deţinutului să i se reducă 20 de zile din pedeapsă pentru fiecare lucrare ştiinţifică scrisă în penitenciar.
Cu alte cuvinte, dacă un condamnat scrie în închisoare 3 cărţi, pleacă acasă mai devreme cu 2 luni.
Guvernul redusese recompensa la 20 de zile, indiferent de numărul lucrărilor scrise.
Amendamentul senatorilor jurişti trebuie aprobat şi de plen.

Parlamentarii care şi-au angajat rudele la propriile birouri de circumscripţie şi înainte de anul 2013 pot fi în continuare pedepsiţi.
Judecătorii Curţii Constituţionale au declarat neconstituţională legea care prevedea dezincriminarea conflictului de interese.
Aproximativ 50 de actuali şi foşti parlamentari şi-au angajat rude la cabinetele parlamentare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept